ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος Αυγούστου η τελική πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

τέλος-αυγούστου-η-τελική-πρόταση-για-τ-771181

Εως τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να σταλεί προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η οριστική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη «νέα αρχιτεκτονική» του θεσσαλικού ΑΕΙ. Οι αλλαγές που θα γίνουν για τμήματα και φοιτητές θα ισχύσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ωστόσο η μετάβαση στο νέο καθεστώς σε διοικητικό επίπεδο θα ξεκινήσει να δρομολογείται με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος εκτίμησε ότι η οριστική πρόταση του Υπουργείου θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 10 – 15 ημερών και θα έχει πλέον τη μορφή του σχεδίου νόμου. Ο νέος – δεύτερος κύκλος διαβούλευσης – αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και εφόσον γίνουν τυχόν τροποποιήσεις το σχέδιο νόμου θα πάει προς ψήφιση αρχικά στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να ξεκινήσουν να ετοιμάζονται οι αλλαγές που θα ισχύσουν για τους φοιτητές από τον Σεπτέμβριο 2019.

Η υπόθεση συνένωσης του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με τη σύσταση τριμερούς επιτροπής που θα αναλάμβανε να καταθέσει στο Υπουργείο ενιαία πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο. Υπήρξαν διαφωνίες και κάθε ίδρυμα κατέθεσε τελικώς τη δική του πρόταση, με αυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να προκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας με μικρές αλλαγές. Στην υπόθεση οικοδόμησης της «νέας αρχιτεκτονικής» του ιδρύματος, εγέρθηκαν και αξιώσεις από τοπικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, με τον Βόλο να βρίσκεται σε θέση «άμυνας» απέναντι σε αξιώσεις γειτόνων που διεκδίκησαν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα».

Ακολούθησε διαβούλευση, με το Π.Θ. να βάζει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου 19 «κόκκινες γραμμές» μεταξύ των οποίων η παραμονή της έδρας της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στον Βόλο κι όχι στη Λάρισα, αλλά και η δημιουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Βόλο ώστε να ενισχυθούν ακαδημαϊκά τα υπάρχοντα Παιδαγωγικά Τμήματα και να ενισχυθεί επίσης η διάχυση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία. Επιμέρους ενστάσεις διατυπώθηκαν για τον αριθμό των απαιτούμενων νέων θέσεων ΔΕΠ (ζητήθηκαν 110), για θεσμικά ζητήματα ένταξης των καθηγητών των ΤΕΙ στο ΑΕΙ, για τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών, το μετασχηματισμό της Ιατρικής σε μονοτμηματική Σχολή, τη δημιουργία τμήματος τουρισμού στον Βόλο που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της νέας οικονομικής σχολής κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε προ ημερών επισκεφθεί τον Βόλο και τη Λάρισα, δεσμευόμενος να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν πριν η πρόταση πάρει τη μορφή του σχεδίου νόμου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου