ΤΟΠΙΚΑ

«Μαθήματα» διαβούλευσης

μαθήματα-διαβούλευσης-463761

Με προτροπές σοβαρές επικρίσεις, αλλά και με διάθεση να καλύψει τα «κενά», όπως αφήνει να εννοηθεί, που παρατηρεί σε συγκεκριμένες και επεξεργασμένες πολιτικές της περιφερειακής αρχής, ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Απ. Παπατόλιας απευθύνεται με επιστολή του στον Κ. Αγοραστό, προτείνοντας τη σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ο κ. Παπατόλιας ασκεί έντονη κριτική στον αιρετό περιφερειάρχη για αρκετές πρωτοβουλίες διαβούλευσης, αλλά χωρίς «καμία συγκεκριμένη πρόταση πάνω σε πολιτικές». Αν και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη διαπίστωση ότι η νέα περιφερειακή αρχή προτίθεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις βασικές περιφερειακές πολιτικές, ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» αναφέρει:

«Δημόσια διαβούλευση δε σημαίνει ότι απλώς «ανοίγουμε» ένα ζήτημα, θέτοντας την επικεφαλίδα του και στη συνέχεια περιοριζόμαστε στο να ακούμε τους άλλους. Σημαίνει αντιθέτως ότι προσερχόμαστε στο δημόσιο διάλογο με συγκεκριμένες θέσεις, πάνω στις οποίες ζητούμε την τοποθέτηση και των λοιπών κοινωνικών εταίρων. Προς το παρόν, βλέπουμε αρκετές πρωτοβουλίες διαβούλευσης, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση πάνω σε πολιτικές. Η παράταξή μας προτίθεται και στον τομέα αυτό να συμβάλλει δημιουργικά, καταθέτοντας στο νέο Περιφερειάρχη εξειδικευμένες προτάσεις για κάθε πεδίο πολιτικής, έτσι ώστε η διαβούλευση να μην βρίσκεται «στον αέρα», αλλά να κινείται στο στέρεο έδαφος των συγκεκριμένων και επεξεργασμένων πολιτικών.»

Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια: «Η αξιοποίηση των πρακτικών της δημόσιας διαβούλευσης δεν πρέπει να γίνεται με άναρχο, αποσπασματικό και ανοργάνωτο τρόπο. Οφείλει να ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη το οποίο προβλέπει τη σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των νέων Δήμων, αλλά και της οργανωμένης θεσσαλικής κοινωνίας.

Κατόπιν αυτού, εκτιμούμε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την αιρετή Περιφέρεια η σύσταση και η λειτουργία της ΠΕΔ, μετά από συνεννόηση όλων των περιφερειακών παρατάξεων, ώστε αφενός η διαβούλευση να γίνεται με συστηματικό και αντιπροσωπευτικό τρόπο και αφετέρου να διασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτικών που θα εγκρίνει στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η παράταξή μας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δείχνοντας την προσήλωσή της στην αρχή της συμμετοχικής διαδικασίας προχώρησε σε μια πιλοτική «προσομοίωση» συνεδρίασης της ΠΕΔ, με ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Προτείνουμε, λοιπόν, μέχρι την τυπική σύσταση της ΠΕΔ, να προβεί η νέα Περιφερειακή αρχή σε μία ανάλογη ενέργεια, καλώντας τους αντιπροσωπευτικότερους θεσσαλικούς φορείς σε κοινές θεματικές συνεδριάσεις, αρχής γενομένης με τον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής ο οποίος θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου