ΤΟΠΙΚΑ

“Φρένο” σε επενδύσεις λόγω… Αρχαιολογίας

φρένο-σε-επενδύσεις-λόγω-αρχαιολ-851206

Η οριοθέτηση της περιοχής Σπαρτιάς Σέσκλου σαν αρχαιολογικός χώρος, ήταν το σημαντικότερο θέμα στο οποίο αναλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αισωνίας που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη.
Η εν λόγω οριοθέτηση που προωθείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε δημότες και μη του Δήμου Αισωνίας.
Δεκάδες επαγγελματίες -βιοτέχνες έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με πληροφορίες σε αδιέξοδο, καθώς όπως υποστηρίζουν, συναντούν τεράστια εμπόδια για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, τη στιγμή που έχουν υποβληθεί σε τεράστιες δαπάνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει δεσμεύσει έναν τεράστιο χώρο που επεκτείνεται μέχρι την Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι τεράστιο για δεκάδες επιχειρήσεις που επέλεξαν να εγκατασταθούν στη συγκεκριμένη περιοχή, αντί του Βιοτεχνικού Πάρκου Βόλου, το οποίο λόγω του βραχώδους υπεδάφους του λειτουργεί αποτρεπτικά για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων, αφού απαιτείται υψηλό κόστος για τα έργα θεμελίωσής τους. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνήθηκε να γίνει σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στην οποία θα κληθούν οι τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 27 Φεβρουαρίου του 2007 το προεδρείο του ΤΕΕ Μαγνησίας είχε επισκεφθεί την προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου και είχε ζητήσει την όσο το δυνατόν ταχύτερη έγκριση των αδειών που αφορούν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή.
Τότε η κ Ιντζεσίλογλου είχε υποστηρίξει ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται προθεσμία 60 ημερών για την διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, ενώ είχε παραδεχθεί ότι τους τελευταίους μήνες μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και στις αμοιβές μελετών, υπήρχε σημαντικός φόρτος εργασίας στην υπηρεσία.
Στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σωκράτης Αναγνώστου είχε ζητήσει οι αποφάσεις να εγκρίνονται μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από τη στιγμή που κατατίθενται οι αιτήσεις των μηχανικών και οι φάκελοι είναι ολοκληρωμένοι, εκτός και αν πρόκειται για περιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ή το ΚΑΣ.

Αλλες αποφάσεις του Δ.Σ. Αισωνίας
Στη συνεδρίαση της Τρίτης το Δ.Σ Αισωνίας πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:
– Αποφασίστηκε η διενέργεια εμποροπανήγυρης από τις 6 έως 12 Αυγούστου στον ίδιο χώρο με πέρυσι.
– Έγινε αποδοχή και κατανομή πίστωσης 24.163,70 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων του Δήμου για το Α΄ εξάμηνο 2007 (α΄ δόση).
– Εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο 1ο Δ.Σ. Αισωνίας – Δ. Δ. Διμηνίου.
– Αποφασίστηκε η διάθεση πιστώσεων για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
– Αποφασίστηκε η ανάθεση στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου δραστηριοτήτων στους τομείς αθλητισμού και περιβάλλοντος.
– Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «Σφαγεία Βόλου Α.Ε.» με το ποσό των 16.000 ευρώ.
– Αποφασίστηκε η αποδοχή της Εταιρίας ανάπτυξης Πηλίου ως Ομάδας Τοπικής Δράσης στα Επιχειρησιακά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας της περιόδου 2007-1013.
– Ορίστηκε Επιτροπή Διαγωνισμού και Αξιολόγησης προσφορών του έργου: Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. στη θέση «Βίγλα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Σέσκλου Πινακίδες) έτους 2007», προϋπ/σμού 289.166,70 ευρώ.
– Τέλος κατόπιν εισήγησης του Τοπικού Συμβουλίου Σέσκλου αποφασίστηκε η εκμίσθωση ακινήτου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σέσκλου για τη στέγαση υπηρεσιών του Δήμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου