ΤΟΠΙΚΑ

«Μυθικός προορισμός» χαρακτηρίζεται ο Βόλος από τον ΕΟΤ

μυθικός-προορισμός-χαρακτηρίζεται-773935

Σημαντική ώθηση στην διεθνή προβολή του Βόλου δίνει η ιστοσελίδα του ΕΟΤ, την οποία επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες. Οι χαρακτηρισμοί «μυθικός προορισμός» και «κόσμημα του Παγασητικού» πλαισιώνουν την περιγραφή του Βόλου, με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό, να πλαισιώνει το διαδικτυακό αφιέρωμα.

Στο ίδιο αφιέρωμα υπογραμμίζεται ότι: «Κτισμένος στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση αναπνοής από το βουνό του Πηλίου, ο Βόλος συνδυάζει όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. Η όμορφη πόλη συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου».

Ο Βόλος περιγράφεται ως «μία από τις ομορφότερες πόλεις της ελληνικής επικράτειας», ενώ επισημαίνεται ότι «ο πλούτος της περιοχής και η μεγάλη του ιστορία αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης, που αποπνέει αυτοπεποίθηση και αρχοντιά».

Τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, μουσεία βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες «κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική».

Κομβικό σημείο του διαδικτυακού αφιερώματος στον Βόλο, κατέχει το υγρό στοιχείο, η θάλασσα που «δημιουργεί ένα υπέροχο παραλιακό μέτωπο με γραφικά μαγαζιά, ανάμεσά τους και τα περίφημα τσιπουράδικα, όπου θα απολαύσετε το παραδοσιακό τσίπουρο και ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς το ανοικτό πέλαγος, είναι το δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης».

Εντυπωσιακά αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα της πόλης κατέχουν ξεχωριστή θέση στο αφιέρωμα, καθώς γίνεται εκτενής αναφορά στα «σπουδαία βιομηχανικά κτίρια, σημαντικά δείγματα της οικονομικής άνθησης του Βόλου το α’ μισό του 20ου αιώνα», την μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας, «δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, που έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης». Τα αστικά μέγαρα στο κέντρο, προς το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, «αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα γοητευτικό».

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες του αφιερώματος προτρέπουν τους εν δυνάμει επισκέπτες του Βόλου, έλληνες και ξένους να περιηγηθούν:

Στην πεζοδρομημένη λεωφόρο Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» (στο λιμάνι), έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου), «ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας».

Το πανέμορφο κτίριο Παπαστράτου (1926) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τη συνοικία «Παλιά» στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό – για να θαυμάσουν τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιοΤσαλαπάτα (1925), που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Το μεγάλο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με την ομώνυμη εκκλησία (έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Αρ. Ζάχου, 1936) και το πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.

Το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (1925) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.

Τον κατάφυτο λόφο Γορίτσας με την ομώνυμη εκκλησιά της Παναγιάς (1892)στην κορυφή για μια πανοραμική θέα της πόλης και την Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη σε σπηλιά, δίπλα στη θάλασσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου