ΤΟΠΙΚΑ

232 αυθαίρετα στη Μαγνησία!

232-αυθαίρετα-στη-μαγνησία-775237

Τη σχετική λίστα που θα αποσταλεί στον υπουργό Περιβάλλοντος ολοκλήρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Αποκαλυπτικοί για το μέγεθος της αυθαιρεσίας που αναπτύσσεται επί σειρά ετών στη Μαγνησία είναι οι αριθμοί για τα αυθαίρετα κτίσματα που υφίστανται σε αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλό, παραλία και ρέματα. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Νίκος Ντίτορας ολοκλήρωσε την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών με πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει. Από το σύνολο των 319 σε όλη τη Θεσσαλία, τα 232 αφορούν στο Νομό Μαγνησίας!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, με έγγραφό του προς τους επτά συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ζήτησε καταλόγους με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων. Στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας με την φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, η ενεργοποίηση ήταν άμεση.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέλαβε άμεσα την κατάρτιση της λίστας των αυθαιρέτων με πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει και αφορούν σε κατασκευές που βρίσκονται στον αιγιαλό, στις αναδασωτέες εκτάσεις και στα ρέματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε ζητήσει και τα αιτήματα χρηματοδότησης για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος ο κ. Ντίτορας, στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν εντοπιστεί 319 αυθαίρετα με πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Από το σύνολο των περιπτώσεων οι 68 αφορούν σε αυθαίρετα σε αναδασωτέες εκτάσεις και οι 251 σε αιγιαλό και παραλία. Από τις 68 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις οι 15 εντοπίζονται στον Νομό Μαγνησίας.

Ο αριθμός όμως είναι αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά στα αυθαίρετα σε αιγιαλό και παραλία. Από τις 251 περιπτώσεις σε όλη τη Θεσσαλία, οι 34 αφορούν στη Λάρισα και οι 217 στη Μαγνησία!

Σύμφωνα με τον κ. Ντίτορα, η ολοκληρωμένη λίστα εστάλη στον υπουργό και μόλις ανακοινωθεί χρηματοδότηση θα γίνει αξιολόγηση και ιεράρχη ση των περιπτώσεων προκειμένου να ξεκινήσουν κατεδαφίσεις.

Για το θέμα θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι πρώτα ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης, ώστε εάν το επιθυμεί, να προχωρήσει ο ίδιος στην κατεδάφιση. Αν δεν το επιθυμεί, τότε το δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη και ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με το κόστος κατεδάφισης, το οποίο χρεώνεται στις Εφορίες.

Επισημαίνεται ότι το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκε τροπολογία για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, η οποία επιταχύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Η τροπολογία ψηφίστηκε στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών τροπολογιών και διοικητικών και οικονομικών πα
ρεμβάσεων παράλληλα με τη μέριμνα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Στην Αττική θα πραγματοποιηθούν συνολικά 3.000 κατεδαφίσεις. Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου πανελλαδικά αφορούσε σε μαντρότοιχο στη Χαλκιδική που εμπόδιζε την πρόσβαση στη θάλασσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου