ΤΟΠΙΚΑ

Θα αποζημιώσει τα Ταμεία ο Αλογοσκούφης

θα-αποζημιώσει-τα-ταμεία-ο-αλογοσκούφ-851206

«Οι διαδικασίες έκδοσης των ομολόγων υπήρξαν απόλυτα διαφανείς και ευνοϊκές για το ελληνικό Δημόσιο. Αν ωστόσο πεισθούμε ότι με την πρόταση της J.P. Morgan για επιστροφή των ομολόγων, θα αποζημιωθούν πλήρως τα εμπλεκόμενα 4 ταμεία, τότε θα κάνουμε αποδεκτή την πρόταση, ακόμα και αν σημαίνει μια μικρή ζημία για το ελληνικό Δημόσιο».
Αυτά υπογράμμισε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της αγοράς των σύνθετων ομολόγων. Διευκρίνισε δε, ότι «αν κάποιο ταμείο θέλει να ρευστοποιήσει το ομόλογό του πριν από τη λήξη του, προκειμένου να του το αντικαταστήσουμε με άλλο, εμείς θα το πράξουμε – αν και γι’ αυτό θα χρειαστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση».
Η χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του κου Αλογοσκούφη, που ευχαρίστησε τον υφυπουργό του Π. Δούκα για τη δουλειά που κάνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ σημείωσε πως ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, έδωσε χθες «καταλυτικές απαντήσεις για τα όσα τον αφορούν».
Η αντιπαράθεση των επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καταγράφεται στα παρακάτω αποσπάσματα:
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Δεν υπάρχει κανένα μα κανένα ζήτημα διαφάνειας σχετικά με την έκδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Χρέος μας να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των ομολόγων και στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, γιατί οι ανάγκες δανεισμού χρειάζονται τη ρευστότητα?»
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Γεγονός είναι ότι τα σύνθετα αυτά ομόλογα, εκδόθηκαν το 2005 και ο εκδότης έχει το χρέος να διαφυλάξει την αξιοπιστία της χώρας. Ακόμα και στην Αργεντινή που επτώχευσε, τα ομόλογά της δεν έπεσαν κάτω από το 80% της αξίας τους. Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που δεν έχει πτωχεύσει έχουν ήδη πέσει στο 70 και 75%».
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Στόχος σας είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που αποδίδει. Σας ενοχλεί η μείωση των ελλειμμάτων, η μείωση τη ανεργίας, η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Ό,τι βελτιώνεται είναι ο εχθρός σας?»
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Κατηγορούμε το υπουργείο ότι έστησε ομόλογα σάπια και αμαρτωλά – και σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, τα κατηύθυνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι τυχαίο ότι ο ?Economist?, η ?EuroWeek? γράφουν για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουν ότι αυτά που θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες θα κάνουν πολλούς να ντρέπονται; Στο Blumberg δεν δίνεται τιμή για τα ομόλογα του 2006 και για το «κρυφό ομόλογο» γράφει ?not found?. Είναι τόσο διαφανείς οι διαδικασίες που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά?»
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Κανένα δάνειο και ομόλογο δεν είναι κρυφό. Ό,τι είναι στην αγορά δεν είναι κρυφό. Όλες οι εκδόσεις γίνονται μέσω αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τα ομόλογα διαπραγματεύονται ή διακινούνται ελεύθερα δευτερογενώς σε παγκόσμια κλίμακα. Το πού θα πάνε δεν είναι αρμοδιότητα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου?»
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Είναι δυνατόν να λέει το υπουργείο Οικονομικών ότι εκδίδει ομόλογα που δεν γνωρίζει πού πάνε; Στη σύμβαση με την J.P.Morgan, λέει ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο το ομόλογο σε καμία αγορά του κόσμου και ότι η Τράπεζα έχει «διαρκή επικοινωνία» με το υπουργείο?»
ΔΟΥΚΑΣ: «Τα ταμεία είχαν 22 δις ευρώ το 2003 – και μέσα στο 2006 αυξήσανε τα αποθεματικά τους σε 41 δις ευρώ. Αντίθετα, η περιουσία των ταμείων σε χρεόγραφα την περίοδο ’99-2002, λόγω της ανεύθυνης πολιτικής που είχε η τότε κυβέρνηση να στηρίζει τεχνητά το Χρηματιστήριο, μειώθηκε κατά 13,4%. Χάθηκαν τότε 1,6 δις ευρώ από τα χρήματα των ασφαλισμένων».
ΤΖΕΚΗΣ (ΚΚΕ) : «Δηλαδή μας λέτε πως είστε πάτσι αφού τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν».
ΔΟΥΚΑΣ: «Δεν υπήρχε απολύτως καμία γνώση και συνομωσία όσον αφορά τη διαδρομή του ομολόγου στα ταμεία».
ΤΖΕΚΗΣ: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Δ.Σ. των ταμείων δεν γνώριζε; Η πλειοψηφία των ΔΣ δεν γνώριζε; Ακόμα και χθες, ο πρώην πρόεδρος του ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων παραδέχθηκε ότι το ομόλογο το αγόρασε υπερτιμολογημένο».
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τα ταμεία να στραφούνε εναντίον των συμβούλων τους σε περίπτωση που τεκμηριωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιά και θεωρούν ότι τους παραπλάνησαν».
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Συνασπισμός): «Γιατί τα ταμεία να αγοράζουν τίτλους από το Δημόσιο, μέσω μεσάζοντα;»
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Θέλουμε ρευστή την αγορά και δεν μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό της αγοράς. Αν καλούσαμε τους διοικητές για να τους διοχετεύσουμε κρατικό ομόλογο, τότε θα κάναμε συντονισμό. Δεν υπάρχει εγγύηση διαφάνειας αν κάνει διαχείριση το δημόσιο με τους διοικητές – μόνη εγγύηση είναι η αγορά».
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: «Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του να πει τι γίνεται και τι δεν γίνεται. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω εμπόδιο».
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Αν είναι να δουλεύουμε στα πλαίσια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα γυρίσουμε στα χρόνια του ’80, που έπαιρνε τα αποθεματικά των ταμείων η Τράπεζα της Ελλάδος και τα διατηρούσε άτοκα. Τότε διαμαρτύρονταν οι ασφαλισμένοι ότι «το Δημόσιο έβαλε χέρι στα αποθεματικά και τα έχει στην ΤτΕ»…»
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: «Από τη στιγμή που αποφασίζει να εκδώσει η κυβέρνηση τέτοιου είδους επενδυτικά προϊόντα, θα έπρεπε να χτυπήσει την καμπάνα».
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Από 2008, όλα τα ταμεία θα υποχρεούνται σε διπλογραφικό σύστημα και δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων σύμφωνα με τα διεθνή οικονομικά πρότυπα».
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: «Το διπλογραφικό σύστημα είναι υποχρεωτικό για τα ταμεία με νόμο από το 1998 και μάλιστα με πρόστιμα σε περίπτωση που τα Ταμεία δεν το εφαρμόσουν. Πότε θα υποστούν τις συνέπειες οι κυβερνήσεις που δεν εφαρμόζουν το νόμο;»
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: «Η αυτονομία των ταμείων συνεπάγεται και ευθύνες για τις διοικήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επενδυτικές αποφάσεις ελήφθησαν με αποφάσεις των ΔΣ τους, ενώ από τους ελέγχους που έχει κάνει το υπουργείο Απασχόλησης, προκύπτει ότι οι διοικήσεις των Ταμείων έχουν κατά κανόνα προχωρήσει ομόφωνα στις επενδυτικές αποφάσεις μετά από αξιολόγηση».
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Η Τράπεζα ομολόγησε την απάτη. Θα μας πει το υπουργείο σε τι τιμή πούλησε το ομόλογο στην J.P Morgan; Από πού βγήκαν οι βαλίτσες με τα εκ. ευρώ; Έχουν πιαστεί στα πράσα και μας λένε ότι όλα είναι καλά και ωραία. Οι μίζες είναι πολλές, οι προμήθειες πολλές και πρέπει να μας πείτε σε ποιο κεντρικό ταμείο πήγαν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου