ΤΟΠΙΚΑ

Βαριά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες Ι.Χ.

βαριά-πρόστιμα-σε-ιδιοκτήτες-ι-χ-776403

Ελεγχος από την ΑΑΔΕ για τη διασταύρωση των στοιχείων οδηγών της Μαγνησίας και αποστολή ειδοποιήσεων προς δεκάδες φορολογούμενους

Πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και, ενώ βρίσκονται σε αναμονή για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και σειρά φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι και τον Ιανουάριο, λαμβάνουν και τα… μπιλιετάκια της Εφορίας. Ανείσπρακτα τέλη αυτοκινήτων του τρέχοντος έτους, αλλά και προηγούμενων ετών βεβαιώνονται στα ΑΦΜ των υπόχρεων φορολογουμένων μαζί με τα αντίστοιχα βεβαίως ποσά των προστίμων, τα οποία διπλασιάζουν τα χρέη!

Οι ειδοποιήσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών της Μαγνησίας σκάνε σαν «βόμβα» στα χέρια των φορολογουμένων η μία μετά την άλλη.

Δεκάδες υπόχρεοι τελών κυκλοφορίας παραλαμβάνουν βεβαιώσεις για τα ανείσπρακτα τέλη, καθώς με εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Νομού προχώρησαν σε ηλεκτρονική διασταύρωση και συνεχίζουν να ελέγχουν τα στοιχεία των οδηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι βεβαιώσεις οφειλής άρχισαν να αποστέλλονται από τα τέλη Ιουλίου και η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακανονισμούς και να πληρώσουν την οφειλή.

Οι βεβαιώσεις χρεών αφορούν στα ανείσπρακτα τέλη του 2018, αλλά και προηγούμενων ετών.

Οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία των οδηγών.

Σε δυσμενή θέση οι οδηγοί

Ενώ οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Νομού διασταυρώνουν τα στοιχεία για τα ανείσπρακτα τέλη, εκατοντάδες είναι οι οδηγοί που καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους ή αντίθετα προβαίνουν σε άρση ακινησίας λόγω καλοκαιριού καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο.

Η οικονομική δυσμένεια έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών Ι.Χ. και δικύκλων να δυσκολεύονται να συντηρήσουν τα οχήματά τους και να τα εγκαταλείπουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα τουλάχιστον 350 κάτοχοι οχημάτων από τον Βόλο και το Πήλιο έχουν σε ισχύ την κατάθεση πινακίδων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τουλάχιστον άλλοι 1.130 ιδιοκτήτες οχημάτων από τον Βόλο και το Πήλιο ζήτησαν και πήραν πίσω τις πινακίδες τους και να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη.

Η εικόνα που υπάρχει σε σχέση με το 2017 φαίνεται να είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς το περασμένο έτος οι πινακίδες που είχαν κατατεθεί στο αντίστοιχο διάστημα ήταν 575 ενεργές.

Ο ν. 4467/2017 (ακινησία) λύνει κυριολεκτικά τα χέρια των κατόχων αυτοκινήτων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα, καταβάλλοντας για τον σκοπό αυτό τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την διάρκεια κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα ο Νόμος ορίζει:

α) Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

β) Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

γ) Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2017), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Η μεγάλη κίνηση που παρουσιάζεται στην παράδοση πινακίδων και στην άρση ακινησίας είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίως Εσόδων, οι πινακίδες αυτοκινήτων που
είχαν κατατεθεί το 2017 μόνο για τη γεωγραφική ενότητα του Βόλου και του Πηλίου ήταν 1.400, ενώ το 2016 700.

Πλέον, αρκετοί κάτοχοι οχημάτων χρησιμοποιούν τα οχήματά τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, το καλοκαίρι ή άλλες εποχές προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολύ βασικές ανάγκες μετακίνησης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Δυνατότητα για άρση ακινησίας οχημάτων υπήρχε και προηγούμενα έτη από το 2013, όμως τότε η νομοθεσία όριζε αναλογική πληρωμή των τελών από τον Ιούνιο και μέχρι τέλος του έτους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου