ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτη φορά η Αγία Γραφή σε Mp3!

πρώτη-φορά-η-αγία-γραφή-σε-mp3-851206

Καινοτόμα πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο είναι η ηχογράφηση της Καινής Διαθήκης στην καθομιλουμένη, σε μορφή Mp3, προκειμένου να φτάσει σε κάθε γωνιά της επικράτειας ο λόγος του Θεού. Το πρωτότυπο έργο ομάδας Βολιωτών, πλαισιώνεται από μουσική επένδυση που γράφτηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό, ξεπερνώντας ήδη από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας τα 10.000 αντίτυπα. Η Καινή Διαθήκη, το πλέον πολυδιαβασμένο βιβλίο όλων των εποχών, έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας χιλιάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας, όπου κι αν βρίσκονται, χάρη στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Το έργο έχει ήδη γίνει πλατινένιο και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, προβλέπεται να συνεχιστεί με ανάλογους ρυθμούς η διάθεσή του, ξεπερνώντας τα όρια του ελληνισμού, απανταχού της γης.

 

Τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης μεταφρασμένα στην δημοτική γλώσσα με την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, ηχογραφήθηκαν και επενδύθηκαν μουσικά, προσφέροντας 22 ώρες πνευματικού ταξιδιού, προσευχής και ελπίδας, σε καιρούς χαλεπούς. Το cd περιλαμβάνει τα τέσσερα Ευαγγέλια, (Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά, Ιωάννου), τις Πράξεις των Αποστόλων, τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, τις Καθολικές Επιστολές, (Ιακώβου, Πέτρου, Ιωάννου και Ιούδα) καθώς και την Αποκάλυψη του Ιωάννου στην οποία έχει γίνει κυριολεκτικά «μουσική σκηνοθεσία» καθώς είναι ένα κείμενο που όλο και περισσότερο ακούγεται αναφορικά με διάφορα γεγονότα της επικαιρότητας. Το έργο ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Γιώργου Ζαγόρη, ο οποίος πέραν από το ηχητικό σκέλος συνέθεσε και την πρωτότυπη μουσική που πλαισιώνει τα κείμενα, διαβάζει ο Απόστολος Βαβύλης (π. Ραφαήλ), το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Κρίγκας από την «Smart Creative», η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε το στούντιο γραφικών τεχνών «Παλμός» και τα cd δημιουργήθηκαν στην «Νέα Media» που βρίσκεται στον Βόλο.

Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο εμπνευστής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, Απόστολος Βαβύλης, αναφέρει ότι «πρόκειται για την εκφώνηση του κειμένου της εγκεκριμένης από τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μετάφρασης στη δημοτική της Καινής Διαθήκης και διατίθεται μέσω της Βιβλικής Εταιρείας, που αγκάλιασε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Πρόεδρος της Βιβλικής Εταιρίας είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έχει στηρίξει επί της ουσίας την προσπάθειά μας και του είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό». Στόχος ήταν ευθύς εξαρχής να ηχογραφηθεί η Καινή Διαθήκη με την χρήση νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα με την μορφή του Mp3, μια μορφή συμπιεσμένου ήχου που είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει άπειρες εφαρμογές στο κινητό, στο cd player, στο αυτοκίνητο, στο ραδιόφωνο στον υπολογιστή και αλλού.

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία

Το συγκεκριμένο έργο έχει διατεθεί δωρεάν σε 10.000 αντίτυπα, με την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, η οποία είναι Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως στόχο την διάδοση του λόγου του Θεού. «Η συντριπτική πλειοψηφία των cd έχει διατεθεί δωρεάν με την βοήθεια και την χρηματοδότηση και του συμπολίτη μας επιχειρηματία τέως πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους κ. Κωνσταντίνο Λούλη, με την βοήθεια επίσης της Μητροπόλεως Δημητριάδος και της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, προκειμένου να φθάσει σε ευπαθείς μονάδες πληθυσμού όπως είναι οι φυλακισμένοι, οι τυφλοί, οι μοναχικοί άνθρωποι, οι γέροντες, οι άρρωστοι» αναφέρει ο κ. Βαβύλης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ίδιο έργο θα διατεθεί και στους φυλακισμένους της περιοχής μας, μέσω του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κάνει λόγο για «ένα εξαιρετικό έργο», ενώ ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου, εκτιμά ότι «είναι θαυμάσια ιδέα και ως σύλληψη και ως εκτέλεση, που θα παρηγορήσει πάρα πολύ κόσμο». Το έργο διατέθηκε, όπως προαναφέρθηκε, δωρεάν σε 5000 διπλά cd και πωλείται στην συμβολική τιμή των 5,5 ευρώ από το Βιβλιοπωλείο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, ενώ τοπικά διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, το βιβλιοπωλείο ο Λόγος και το βιβλιοπωλείο ΠΑΡΟΥΣΙΑ. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την διάδοση της Αγίας Γραφής και την προετοιμασία της ηχογραφημένης έκδοσης της Παλαιάς Διαθήκης επίσης στην Δημοτική, που εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει στην περίοδο της Τεσσαρακοστής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με τη χορηγία της κορυφαίας εταιρίας ηλεκτρονικών στην Ελλάδα θα προσφερθεί δωρεάν μαζί με Mp3 players για τους φυλακισμένους, τους τυφλούς, τους ηλικιωμένους και τους αρρώστους.

 

«..Εν φυλακή ήμην..» (κατά Ματθ.25)

Ο λόγος του Θεού ήταν αχτίδα φωτός σε δύσκολες ώρες κι όπως ομολογεί ο Απόστολος Βαβύλης «η πρώτη φορά που διάβασα το σύνολο της Αγίας Γραφής και της Παλιάς και της Καινής Διαθήκης, ήταν την περίοδο που ήμουν εγκλεισμένος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ντότσα στην Μπολώνια, σ’ ένα κελί απίστευτων συνθηκών για τα δεδομένα της σύγχρονης Ευρώπης, με μοναδικό διαθέσιμο βιβλίο την Αγία Γραφή στα Ιταλικά, που δόξα τω Θεώ έτυχε να μιλάω. Παραμένοντας 79 μέρες στην απομόνωση, το μόνο που έκανα, μη έχοντας άλλη επιλογή, επισημαίνει ο ίδιος, ήταν να διαβάζω διαρκώς την Αγία Γραφή». Η επίδραση του λόγου του Θεού ήταν καταλυτική και όπως τονίζει ο ομιλών «ήταν μεγάλη παρηγοριά η Αγία Γραφή και όταν αθωώθηκα, αποφάσισα ότι είναι χρέος μου να δώσω τουλάχιστον την εμπειρία μου στους εκατοντάδες κρατουμένους που πραγματικά ασφυκτιούν, προκειμένου να παρηγορηθούν ακούγοντας τον λόγο του Θεού».

Ο Γιώργος Ζαγόρης, ο οποίος ανέλαβε, όπως προαναφέρθηκε, το τεχνικό σκέλος του ήχου και την σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής, υπογραμμίζει ότι ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τον ίδιο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Ηταν πολύ δύσκολο εγχείρημα να επενδύσεις με μουσική ένα βιβλίο χριστιανικού περιεχομένου» αναφέρει ο Γιώργος Ζαγόρης και προσθέτει «έπρεπε να συνθέσω μια μουσική χωρίς τόπο και χρόνο. Θα έπρεπε η μουσική να συνοδεύει τον λόγο, χωρίς να τον υπερκαλύπτει. Κατά συνέπεια, ο ακροατής, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται και όποια διάλεκτο κι αν μιλάει, μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες, ακούγοντας την μουσική, η οποία είναι διαφορετική σε κάθε κεφάλαιο». Ο κ. Ζαγόρης ομολογεί ότι προβληματίστηκε αρκετά για την μουσική επένδυση του cd και δηλώνει «ευτυχής διότι του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία».

Ηδη γίνονται συζητήσεις με κορυφαία δισκογραφική Εταιρία προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή των αντιτύπων που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς, ενώ τα επαινετικά σχόλια που διατυπώνονται μέσω του ιστοτόπου www.infokids.gr που εκτός άλλων, υποστηρίζει και το χωριό SOS και το «Χαμόγελο του παιδιού», είναι πολύ ενθαρρυντικά προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πολύ σύντομα με χορηγό επικοινωνίας το 24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων www.romfea.gr, θα αναρτηθεί το υλικό στο διαδίκτυο ώστε να είναι προσβάσιμο σε όποιον επιθυμεί να το ακούσει, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Βαβύλης, «όσοι επιθυμούν, μπορούν να στείλουν mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] για να πάρουν δωρεάν το ηχογραφημένο υλικό». Απώτερος στόχος των συντελεστών είναι να διαδοθεί ευρύτερα ο λόγος του Θεού, δίνοντας παράλληλα στους νέους την ευκαιρία να ακούσουν τα εμπνευσμένα λόγια του Χριστού και των μαθητών του, που παραμένουν επίκαιρα επί 2000 χρόνια.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου