ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για πυρκαγιές στη Μαγνησία

συναγερμός-για-πυρκαγιές-στη-μαγνησί-776673

«Καμπανάκι» κινδύνου για ενδεχόμενη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών έκρουσε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία κάλεσε τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (Σ.Τ.Ο) των ΟΤΑ να λάβουν αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας.

Ο χάρτης πρόβλεψης επικινδυνότητας πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συμπεριελάμβανε χθες τη Μαγνησία στις περιοχές με υψηλό δείκτη (κατηγορία 3), ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες, δηλαδή χαμηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται να επικρατούσαν και σήμερα Σάββατο και καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και όλες οι αντίστοιχες του Νομού βρίσκονται σε εγρήγορση και έχουν σε πλήρη ανάπτυξη τόσο τα περιπολικά οχήματά τους, όσο και το προσωπικό, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε συμβάν προκύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Πυροσβεστική κάλεσαν τα Σ.Τ.Ο σε συσκέψεις για τη λήξη αυξημένων μέτρων πυροπροστασίας για ετοιμότητα απέναντι σε κάθε κίνδυνο και ενδεχόμενο.

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Βόλου συνεδρίασε στη 1 χθες το μεσημέρι εκτάκτως στα γραφεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, ενώ έκτακτες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σε όλους τους ΟΤΑ της Μαγνησίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των αρμόδιων Αρχών.

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε άμεσα και γρήγορα οτιδήποτε συμβεί», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Οργάνου ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, Γιώργος Πράττος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Λιμενικού, της Αεροπορίας, των εθελοντών και βέβαια της Πυροσβεστικής. «Είμαστε όλοι συντονισμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει καλός βαθμός ετοιμότητας», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι όλα τα μηχανήματα του Δήμου, οι υδροφόρες και βέβαια το προσωπικό είναι σε επιφυλακή.

Σε αυξημένη επιφυλακή

«Θέσαμε τα θέματα της πυροπροστασίας και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να υπάρχουν ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση συμβάντος να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο επιπυραγός Ιερεμίας Νικόλαος.

«Διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Βόλου έχει και τα μέσα και το προσωπικό να συνδράμει σε κάθε περιστατικό που μπορεί να προκύψει στο Νομό. Η συνεργασία μας με τον Δήμο είναι άψογη. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα», επισήμανε ο ίδιος.

Ο επιπυραγός τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι πολύ υψηλός και σήμερα Σάββατο, ενώ η Πυροσβεστική αναμένει να υπάρξουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες και την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η περίοδος από σήμερα και για όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη. Είμαστε στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου. Πρέπει όλοι οι φορείς να είμαστε σε εγρήγορση. Η Πυροσβεστική από την πλευρά της έχει σε πλήρη ανάπτυξη και τα περιπολικά οχήματα και το προσωπικό», είπε.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι σε συσκέψεις συγκλήθηκαν χθες όλα τα Συντονιστικά Όργανα των ΟΤΑ.

Στη σύσκεψη στον Δήμο Βόλου στην οποία συμμετείχε ο κ. Ιερεμίας Νικόλαος ενημέρωσε ότι «διαπιστώσαμε ότι όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό εγρήγορσης».

Ο επιπυραγός προέβη τέλος σε συστάσεις για την αποφυγή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών. «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο. Με συνθήκες χαμηλής υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας δεν θα πρέπει να δημιουργούν εστίες φωτιές για κανέναν απολύτως λόγο, ενώ το ίδιο ισχύει και όταν επικρατούν συνθήκες δυνατού αέρα. Η καύση κλαδιών και απορριμμάτων απαγορεύεται», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου