ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ στην Αλόννησο

προσβάσιμες-παραλίες-για-αμεα-στην-αλ-778277

Σε πρόγραμμα διαμόρφωσης δύο παραλιών, ώστε να είναι προσβάσιμες σε ΑμΕΑ, εντάχθηκε ο Δήμος Αλοννήσου, αξιοποιώντας το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι δύο παραλίες οι οποίες θα αποτελέσουν σημείο θετικής αναφοράς για τις συνθήκες διαβίωσης κατοίκων και τουριστών στο νησί της Αλοννήσου, είναι η Μηλιά και η Γλύφα, χάρη στα «γρήγορα αντανακλαστικά», του Δήμου που διεκδίκησε και διασφάλισε τη συμμετοχή του στο πρωτοποριακό πρόγραμμα με προϋπολογισμό και συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 119.536,00 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, πέραν της καταλληλότητας των παραλιών ή άλλων παραγόντων, κριτήριο επιλογής των Δήμων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ήταν και η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων όπως προέκυπτε από την ημερομηνία υποβολής φακέλου με αριθμό πρωτοκόλλου για τη χρηματοδότηση του έργου.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα αγοραστεί εξοπλισμός και θα διαμορφωθούν κατάλληλα οι εγκαταστάσεις ώστε να είναι προσβάσιμες στα ΑμΕΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Δήμος, θα δημιουργηθούν δύο μη μόνιμες συναρμολογούμενες διατάξεις για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα (μία διάταξη για κάθε προτεινόμενη παραλία) καθώς και δύο χώροι στάθμευσης ΑμΕΑ (ένας χώρος για κάθε παραλία) με τις απαιτούμενες διαστάσεις. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή ξύλινων διαδρόμων κατάλληλου μήκους, οι οποίοι θα ενώνουν τις υποδομές μεταξύ τους και θα έχουν το απαραίτητο πλάτος ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη μετακίνηση των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα αποτελούνται από λυόμενα τμήματα, για την εύκολη μεταφορά και αποθήκευσή τους. Ακόμη θα τοποθετηθούν δύο μη μόνιμα αποδυτήρια ΑμΕΑ (με ντουζιέρες), ένα για καθεμιά από τις δύο παραλίες, χώροι σκίασης , χημικές/οικολογικές τουαλέτες για ΑμΕΑ, συστήματα ασφάλειας – συναγερμού, πληροφοριακές πινακίδες και πινακίδες σήμανσης και τέλος μία ψηφιακή εφαρμογή για την προσβασιμότητα ΑμΕΑ.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη παρέμβαση ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, δήλωσε σχετικά:

«Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμό στις ανάγκες του συνανθρώπου μας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για βελτίωση των όρων διαβίωσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ώστε τόσο οι κάτοικοι του όμορφου νησιού μας, όσο και οι τουρίστες να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα δώρα της φύσης», προσθέτοντας πως «το σημαντικό αυτό έργο εντάσσεται στη δέσμη πρωτοποριακών δράσεων και μέτρων του Δήμου με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και άλλες ενέργειες που κατά καιρούς έχουν ευοδωθεί, όπως η συρρίκνωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου