ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες διαγραφές αγροτών ειδικού καθεστώτος από τις αρχές του χρόνου

εκατοντάδες-διαγραφές-αγροτών-ειδικ-779090

Εσπευσαν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Βόλου και σταμάτησαν κάθε αγροτική δραστηριότητά τους. Εκατοντάδες αγρότες του ειδικού καθεστώτος διέκοψαν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα την αγροτική εργασία υπό τον φόβο περικοπής των συντάξεων ή αλλαγής του φορέα της κύριας ασφάλισής τους.

Μετά την υποχρέωση δήλωσης εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση το τρέχον οικονομικό έτος, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δήλωσαν συνταξιοδότηση.

Οι φορολογούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που δόθηκε για μη επιβολή υψηλών προστίμων και ρύθμισαν φορολογικά θέματα που μπορεί να είχαν ανοιχτά εδώ και πολλά χρόνια, από το 2005 ακόμα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα 861 αγρότες του ειδικού καθεστώτος από Βόλο, Αλμυρό και Πήλιο έκλεισαν τα βιβλία τους.

Επισημαίνεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος είναι εκείνοι που έχουν εισόδημα από γεωργική εργασία έως 5.000 ευρώ. Έχουν δηλαδή την αγροτική δραστηριότητα ως δευτερεύουσα απασχόληση και όχι κύρια.

Οι υπόλοιπες εκατό διαγραφές που έγιναν αφορούσαν σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρείες. Πέρυσι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οι διαγραφές δραστηριότητας ήταν συνολικά 903.

Τι λένε οι συνδικαλιστές

Συνδικαλιστές αγρότες εκτιμούν ότι οι διαγραφές δραστηριότητας πραγματοποιήθηκαν υπό τον φόβο περικοπής των συντάξεων ή αλλαγής του κυρίου φορέα ασφάλισης. Δεν θα πρέπει ωστόσο να προκαλούν ανησυχία για την πορεία των παραγωγών.

«Υπάρχει μεγάλη οικονομική αδυναμία για να ανταποκριθεί κανείς στις υποχρεώσεις που έχει το κανονικό καθεστώς των αγροτών. Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι φοβούνται μην υποχρεωθούν να αλλάξουν κύριο φορέα ασφάλισης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου Γιάννης Διανελλάκης.

Ο κ. Διανελλάκης είπε ότι η εκκρεμότητα διαγραφής των αγροτών του ειδικού καθεστώτος από τα μητρώα της Εφορίας υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια.

«Φέτος, όμως, οι ασφαλισμένοι έλαβαν επιστολές για να ρυθμίσουν τα θέματα της ασφάλισής τους. Υπήρξε ακολούθως μεγάλη αναστάτωση», επισήμανε ο ίδιος.

«Υπήρχαν πάρα πολλοί ασφαλισμένοι μεγάλης ηλικίας που είχαν μεταβιβάσει τα δικαιώματά τους» αναφέρει από την πλευρά του ο αγρότης Ηλίας Ιωάννου.

Ο ίδιος εκτιμά «οι διαγραφές δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία καθώς δεν αφορούν σε αγρότες νέας ηλικίας. Ήταν απλώς μία υποχρέωση που έπρεπε να εκπληρωθεί και τυπικά», προσθέτει.

Σε όλες τις περιπτώσεις λογιστές φοροτεχνικοί προχώρησαν σε διορθώσεις και τροποποιήσεις των φορολογικών στοιχείων των ασφαλισμένων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου