ΕΞΟΔΟΣ

Γιορτή κρασιού στην Νέα Αγχίαλο

γιορτή-κρασιού-στην-νέα-αγχίαλο-780565

Θεσμός με ιστορία είναι η 58η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», που φέτος ολοκληρώνει τα 100 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας, και τους συλλόγους της περιοχής, από το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 έως την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018.

H πρώτη «Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκε το 1960 με πρωτοβουλία της τότε κοινότητας Νέας Αγχιάλου. Έτσι, ο τρύγος και το πάτημα σταφυλιών τον Σεπτέμβριο συνοδεύονταν από διάφορες εκδηλώσεις που τηρούνταν κάθε χρόνο χωρίς διακοπή: παίξιμο λαϊκής μουσικής, στολισμός με αμπελόκλαδα, λουλούδια και καρπούς, θυμιάτισμα των κάρων – αραμπάτσες που λέγανε οι Αιγιαλίτες – που μετέφεραν τα σταφύλια και τα οποία γίνονταν πατητήρια, χοροί των κοριτσιών το βράδυ, ως και παλαιστικοί αγώνες, μια συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου, θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια. Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου.

Σημαντική παράμετρος στην φετινή 58η Γιορτή Κρασιού της Νέας Αγχιάλου είναι ότι η γιορτή συμπίπτει με τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της οργάνωσης.

Τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού Αγχιάλου, της «Δήμητρας», δεν είναι απλώς μία ευτυχής ιστορική συγκυρία. Είναι, κυρίως, η απόδειξη της θέλησης για ζωή, της όρεξης για δουλειά, της αγάπης για τη γη, της ανάγκης για συνεργασία. Είναι, παράλληλα, μία σημαντική ευκαιρία εποικοδομητικής ανασκόπησης του παρελθόντος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, στα πλαίσια πάντοτε του ανθρωπίνως δυνατού.

Ηταν το 1906, 112 χρόνια πριν, όταν οι Ελληνες κάτοικοι μίας εκ των σημαντικότερων περιοχών των Βαλκανίων, της Αγχιάλου, σημερινής Πομόριε, ζώντας εκεί από τα αρχαία χρόνια, εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους και συμπλήρωσαν με τη σειρά τους τον μακρύ κατάλογο των προσφύγων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τότε ο μόνος ασφαλής προορισμός ήταν η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα. Αφού έφτασαν ως την πρωτεύουσα, έψαξαν για ένα τόπο που να μοιάζει μ’ αυτόν που είχαν αφήσει. Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, σε ένα ιστορικό σημείο με βαριά παρακαταθήκη οι Αγχιαλίτες είχαν δημιουργήσει τη Νέα Αγχίαλο, δίνοντας στον Νομό Μαγνησίας το πολιτιστικό στίγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Αγχιαλίτες έφεραν μαζί τους τη γνώση τους, τις συνήθειές τους, αλλά και τις πραγματικές τους ρίζες, τα κλήματά τους. Μέσα σ’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, το 1918 ιδρύεται ο Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου με την επωνυμία «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα»».

Το πρόγραμμα

Η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού ανοίγει το Σάββατο 11 Αυγούστου με τους Χρήστο Χολίδη και Αγγελική Ηλιάδη, αγαπημένοι και ταλαντούχοι ερμηνευτές, για να χαρίσουν στους παριστάμενους όλες τις μεγάλες τους επιτυχίες. Τιμή εισόδου 10 ευρώ.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η εμφάνιση του Γιώργου Πάγκαλου και της Αϊντας με το συγκρότημα τους. Μία μουσικοχορευτική βραδιά με πολύ κέφι και χορό. Τιμή εισόδου 3 ευρώ.

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου τραγουδούν το εκπληκτικό δίδυμο Γιάννης Καψάλης και Γιώτα Γρίβα και στο κλαρίνο ο δεξιοτέχνης Μάκης Τσίκος. Τιμή εισόδου 6 ευρώ.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου η Γλυκερία μας καλεί σε ένα μουσικό ταξίδι που επιμελείται ο Στέλιος Φωτιάδης, πλαισιωμένη από μία ορχήστρα αποτελούμενη από εξαίρετους μουσικούς. Μαζί της συμμετέχει ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Βασίλης Προδρόμου. Τιμή εισόδου 8 ευρώ.

Στην Γιορτή Κρασιού θα προσφέρεται δωρεάν το φημισμένο κρασί του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, ενώ κάθε βράδυ οι πόρτες θα ανοίγουν στις 8:00 μ.μ.

«Ο Δήμος Βόλου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» σας περιμένουν και φέτος για πολύ διασκέδαση και γλέντι τιμώντας την συνεταιριστική ιστορία μιας περιοχής που κλείνει ένα αιώνα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου