ΤΟΠΙΚΑ

Διχάζουν τα κρουαζιερόπλοια

διχάζουν-τα-κρουαζιερόπλοια-464900

Μία μέρα μετά την τελεσίδικη απόφαση της Κυβέρνησης ότι δεν φέρεται διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τα δύο Μεσογειακά Χωριά στο Βόλο και τη Λάρισα, είχαμε αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες του Βόλου και της Μαγνησίας για τους Αγώνες του 2013, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους σχολιάζουν ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία τις προχθεσινές εξελίξεις.
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων είναι ότι οι φίλα προσκείμενοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο τάσσονται υπέρ των Αγώνων του 2013, καθώς όπως σημειώνουν, έστω και έτσι οι Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τοπικό Ακαθάριστο Προϊόν των δύο θεσσαλικών πόλεων. Στην ίδια λογική κινούνται επίσης ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης. Μάλιστα ο τελευταίος επανήλθε χθες σε μία παλαιότερη πρότασή του για προσφορά δημοτικής έκτασης στη Λάρισα προκειμένου να γίνει το Μεσογειακό Χωριό από τεχνικές εταιρίες που φέρονται, όπως τόνισε, διατεθειμένες να κατασκευάσουν με αυτοχρηματοδότηση το έργο. Πρόταση όμως που αποδοκίμασαν τόσο ο κ. Παπατόλιας, όσο και ο κ. Σκοτινιώτης.
Στον αντίποδα η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Βόλου Ζ. Μακρή ζητά «ενωμένα και συντονισμένα να ασκηθούν «πιέσεις» προκειμένου όπως σημειώνει να ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα», ενώ πιο αιχμηρός είναι στη δήλωσή του ο επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαργ. Πατσιαντάς, που κάνει λόγο «για μείζον πολιτικό σκάνδαλο στα χρονικά της Μαγνησίας».
 
Ο  κ. Παπατόλιας
Ειδικότερα με αφορμή τα όσα διημείφθησαν στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο πρώην Νομάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Απ. Παπατόλιας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση – πρόταση, που όπως σημειώνει αποτελεί σύνθεση των προτάσεων της Ένωσης Ξενοδόχων, του ΟΛΒ, της ΝΑΜ και της Γ.Γ.Α.
Αναλυτικότερα στη δήλωσή του ο κ. Παπατόλιας, εκτός των άλλων, σημειώνει τα εξής:
 
«Μετά την… αμηχανία που προκαλεί στους παράγοντες του αθλητισμού και την αγωνία των τοπικών παραγόντων για την ακύρωση της κατασκευής των Μεσογειακών Χωριών στο Βόλο και τη Λάρισα και πιθανά και ουσιαστικά μετά από αυτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες στη Θεσσαλία προτείνουμε και προβάλλουμε εναλλακτική και εφικτή λύση φιλοξενίας των αποστολών των ομάδων:
1.      Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου μπορούν να φιλοξενηθούν 3.000 άτομα (πρόταση Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας).
2.      Στη Λάρισα 1.500 άτομα, αξιοποιώντας πρωτίστως τα «ρημαγμένα» κτήρια των φοιτητικών εστιών.
3.      Στο λιμάνι του Βόλου σε δύο ή τρία κρουαζιερόπλοια των 250 μ. περίπου 4.500 άτομα.
Συνολικά, λοιπόν, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, για ταυτόχρονη παραμονή, οι υποδομές μπορούν ικανοποιητικά να καλύψουν 9.000 άτομα.
Πρέπει όμως να απαντηθούν έγκυρα και έγκαιρα από την ΟΕΜΑ τα παρακάτω:
·         Ακριβής αριθμός αποστολών και μελών τους.
·        Τεχνικές προδιαγραφές, ανάγκες σίτισης, κανόνες ασφάλειας για τη φιλοξενία.
·        Χρόνος παραμονής και ροή φιλοξενίας (κάποιοι έρχονται αργότερα, άλλοι φεύγουν νωρίτερα).
Μόνο αν έχουμε απαντήσεις στα παραπάνω μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθος των κρουαζιερόπλοιων που απαιτούνται, ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για συμπληρωματικά έργα στο λιμάνι του Βόλου και ο προϋπολογισμός τους».
Με την πρόταση δημιουργίας ενός «πλωτού» Μεσογειακού Χωριού, προσθέτει ο κ. Παπατόλιας, μπορούμε το μειονέκτημα της απουσίας μιας νέας υποδομής φιλοξενίας των αθλητών να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα, προγραμματίζοντας δράσεις και happenings για την ευρύτερη τουριστική προβολή της περιοχής με επίκεντρο τα κρουαζιερόπλοια και σχεδιασμό επισκέψεων σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας».
 
Παπατόλιας για  την πρόταση Τζανακούλη
Ακόμη ο Απ. Παπατόλιας έκανε την παρακάτω δήλωση για την πρόταση του Δημάρχου Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη που αφορά στην κατασκευή Μεσογειακού Χωριού από κεφάλαια ιδιωτών.
«Η πρόταση Τζανακούλη, σημειώνει ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας, κινείται στη λογική της άκοπης εντυπωσιοθηρίας χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Είναι επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον και για την τέλεση άρτιων αγώνων. Οι πολιτικές real estate και αντιπαροχής που θα καταλήξουν στην κατασκευή κατοικιών της πλάκας, όταν την ίδια στιγμή παραμένουν ρημαγμένες και αναξιοποίητες φοιτητικές εστίες, θα αποτελέσει απλώς ένα δωράκι στους εργολάβους, χωρίς προστιθέμενη αξία. Η δική μας πρόταση είναι και ρεαλιστική και συμφέρουσα».
 
Δήλωση της Ζ. Μακρή
Μετά τις προχθεσινές εξελίξεις στο θέμα με τα Μεσογειακά Χωριά η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Ζέττα Μακρή έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Δυστυχώς, οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Παρ’ όλα αυτά όλοι συντονισμένοι και ενωμένοι πρέπει να πιέσουμε, ώστε να ανατραπούν τα αρνητικά αυτά δεδομένα, αν είναι εφικτό, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή. Θα ήταν καλό, όμως, και όσοι στο πρόσφατο παρελθόν μετά την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων αδράνησαν, να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους».
 
Δήλωση του Μ. Πατσιαντά
 
 Δήλωση για το θέμα έκανε και ο επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Μαργ. Πατσιαντάς, ο οποίος εκτός των άλλων σημειώνει τα εξής:
«Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες προγραμματίζεται να γίνουν χωρίς την υλοποίηση κανενός έργου υποδομής, μεταξύ αυτών και των δύο Μεσογειακών Χωριών. Έτσι, και αν τελικά διεξαχθούν στην πόλη μας οι Μεσογειακοί Αγώνες, θα αποτελέσουν μία φιέστα από την οποία θα ζημιωθούν όλοι πλην των ολίγων εκλεκτών εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μείζον πολιτικό σκάνδαλο στα χρονικά του τόπου μας.
…Σε αυτό το χρονικό σημείο ο λαός του νέου Δήμου Βόλου πρέπει να απαιτήσει την άμεση και χωρίς περιστροφές επιστροφή ΤΩΡΑ των Μεσογειακών Αγώνων 2013 στην Δ.Ε.Μ.Α. Να μην διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες στο Βόλο και τη Λάρισα. Το επιχείρημα ότι μέσω της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων θα ήταν δυνατή η υλοποίηση ζωτικών έργων υποδομής κατέρρευσε με πάταγο, καταδεικνύοντας τόσο την αποτυχία, όσο και την ανικανότητα των κεντρικών και τοπικών εξουσιών να υλοποιήσουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πόλη μας.
Η κοινωνία του Βόλου να διεκδικήσει τα βασικά έργα υποδομής της πόλης, τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Οι προγραμματισμένες δαπάνες για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων να διοχετευθούν σε άλλες χρήσεις που θα αφορούν στην άμεση βελτίωση της ζωής των πολιτών (άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε μια περίοδο τεράστιων ποσοστών φτώχειας και ανεργίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία). Καμία δημοσιονομική κρίση δεν πρέπει να στερήσει από τους κατοίκους της πόλης μας διεκδικήσεις χρόνων που οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους. Πιο συγκεκριμένα να διεκδικηθούν τα έργα: 
- Προαστιακός Βόλου – Λάρισας με σύγχρονη χάραξη και κατάργηση του ¨S¨ στην Ν. Ιωνία.
- Εργατικές κατοικίες, βιοκλιματικού σχεδιασμού στη «Βαμβακουργία», με χώρους πρασίνου και σχολεία.
- Αποπεράτωση του περιφερειακού ως σύγχρονου δρόμου με τους απαραίτητους ανισόπεδους κόμβους και αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων στις βόρειες συνοικίες Βόλου και Ν. Ιωνίας.»
 
Δήλωση
Π. Μαρκάκη
Δήλωση για το θέμα τέλος έκανε και ο βουλευτής τους ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης:
«Διαφωνούμε κάθετα με τις προτάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως κατατέθηκαν στους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού για την φιλοξενία των αθλητών, των πληρωμάτων και των επισκεπτών στη διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, διότι οι Μεσογειακοί Αγώνες, που έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο διεκδίκησης και υποδομών δεν προσδίδουν πλέον κάποια προστιθέμενη αξία στην πόλη μας, αλλά ωφελούν μόνο το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Εμείς έχουμε πρόταση, την οποία επεξεργαζόμαστε και θα καταθέσουμε στην Οργανωτική Επιτροπή αλλά και στους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σε 10 περίπου ημέρες.
Η πρότασή μας αυτή θα δώσει μία προοπτική ανάπτυξης στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα δημιουργήσει υποδομές αξιοποιήσιμες για τους επαγγελματίες και το τεχνικό προσωπικό στη Μαγνησία».
 
 
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου