ΤΟΠΙΚΑ

Αναβολή στους ενεργειακούς επιθεωρητές

αναβολή-στους-ενεργειακούς-επιθεωρη-464960

Την αναβολή της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και την Ενεργειακή Πιστοποίηση των Κτηρίων μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα όλα τα ονόματα των εγκεκριμένων αιτήσεων των μηχανικών ζητά με επιστολή της η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. κ. Χρήστο Σπίρτζη.
  
Το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας σημειώνει πως εδώ και μερικές ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση ονομάτων προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών. Συγκεκριμένα οι συνολικές αιτήσεις ήταν πάνω από 14.000 και ανακοινώθηκαν μόνο 400 προσωρινά αδειοδοτούμενοι, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι υπόλοιποι.
Στο θέμα αυτό η Διοικούσα Επιτροπή σχολιάζει πως υπάρχει μεθόδευση στην ανακοίνωση μόνο 400 προσωρινά αδειοδοτούμενων μηχανικών επιθεωρητών σε σύνολο 14.000 αιτήσεων και η επιλογή αυτή γίνεται με αντιδεοντολογικά κριτήρια, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ισοτιμίας.
Με την επιστολή της ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να ελέγξει όλες τις αιτήσεις των μηχανικών και κατόπιν να προβεί σε αδειοδότησή τους, να επανεξετάσει σοβαρά τα κριτήρια αξιολόγησης με γνώμονα την ισότητα των πτυχίων και των επί ίσοις όροις δυνατότητα συμμετοχής των μηχανικών.
Τονίζει πως δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των ενεργειακών επιθεωρητών οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν μπορεί να είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι.
Τέλος ζητά μεγαλύτερη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για τις ενοικιάσεις κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων μεμονωμένων ιδιοκτησιών με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) και συμπληρώνει πως το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί προς το παρόν μόνο για τις αγοραπωλησίες κτηρίων.
 
 
Σεμινάρια για τη σύνταξη
ενεργειακής μελέτης κτηρίου
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας συνεχίζοντας την προσπάθεια για ενημέρωση των μηχανικών στις νέες εξελίξεις που καθορίζουν την άσκηση του επαγγέλματος, αποφάσισε να οργανώσει ειδικό ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα «Σύνταξη ενεργειακής μελέτης κτηρίου σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης».
 
Την παρουσίαση των θεμάτων στο σεμινάριο θα πραγματοποιήσουν καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξειδικευμένοι στον ΚΕΝΑΚ.
Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου 2011 στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας σε πέντε απογευματινά πεντάωρα και συγκεκριμένα από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Στα σεμινάρια θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Μπίκας, αρχιτέκτων μηχανικός,

καθηγητής Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Κλειώ Αξαρλή, αρχιτέκτων μηχανικός, αναπλ. καθηγήτρια Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Δημήτρης Αραβαντινός, πολιτικός μηχανικός, αναπλ. καθηγητής Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Θεόδωρος Θεοδοσίου, πολιτικός μηχανικός, λέκτορας Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Αικατερίνη Τσικαλουδάκη, πολιτικός μηχανικός, λέκτορας Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Αθηνά Γαγλία, ΜSc. μηχανολόγος μηχανικός, ειδικός τεχν. επιστήμονας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Κωνσταντίνος Λάσκος, πολιτικός μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ Τμ. Πολιτικών Μηχνικών Α.Π.Θ.

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου