ΤΟΠΙΚΑ

Παρατημένες πινακίδες από το 2011 στη Δ.Ο.Υ. Βόλου

παρατημένες-πινακίδες-από-το-2011-στη-δ-ο-υ-783663

«Ξεχασμένες» πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων από το 2011 ακόμη υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην Εφορία Βόλου.

Εφτά χρόνια μετά την απόσυρση των πινακίδων τους οι ιδιοκτήτες των επίμαχων οχημάτων δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη για να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορεί να έχουν φύγει στο εξωτερικό. Άλλοι να χρησιμοποιούν σήμερα καινούργια αυτοκίνητα.

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που διατηρούν τα οχήματά τους σε ακινησία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στον Βόλο αποσύρουν κάθε χρόνο τις πινακίδες κυκλοφορίας. Στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα τέλη και γενικότερα στα έξοδα που συνεπάγεται η χρήση και η συντήρηση των οχημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι πινακίδες που είχαν κατατεθεί το 2017 ήταν 1.400, ενώ το 2016 ο αριθμός τους ήταν 700.

Πολλοί από αυτούς στην πορεία καταβάλλουν τα τέλη και λαμβάνουν πίσω τις πινακίδες τους. Άλλοι κάνουν χρήση της υπουργικής απόφασης 1084 του 2017 και προχωρούν σε άρση της ακινησίας για όσο διάστημα επιθυμούν. Πολλές, όμως, πινακίδες παραμένουν αποσυρμένες στην Εφορία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και επί χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ, η Εφορία Βόλου, όπως και οι κατά τόπους Εφορίες, ετοιμάζονται, ύστερα και από σχετική εγκύκλιο, να προχωρήσει στην καταστροφή των πινακίδων.

Τον Μάρτιο του 2018 εκδόθηκε ο Νόμος για τον τρόπο καταστροφής των αποσυρμένων πινακίδων μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος 18 μηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Νόμου 4530/ 18 ΦΕΚ 59 Α μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος 18 συνεχόμενων μηνών από τη θέση του οχήματος σε ακινησία οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων καταστρέφονται με σκοπό την ανακύκλωσή τους με μέριμνα των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατ’ εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μετά την πάροδο δύο ετών από την επιβολή του διοικητικού μέτρου.

Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν καταστραφεί, οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών προβαίνουν σε αντικατάσταση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή ρυμουλκούμενων, ύστερα από αίτηση του κατόχου ή του ιδιοκτήτη.

Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αντικατάστασης των κρατικών πινακίδων, ο αιτών υποβάλλει μαζί με την αίτηση και τη βεβαίωση καταστροφής καθώς και παράβολο, υπέρ του Δημοσίου, ύψους 30 ευρώ.

Κάθε πινακίδα οχήματος που καταστρέφεται καταχωρείται μηχανογραφικά και στο αρχείο στο οποίο τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επισημαίνεται ότι τελευταία φορά που έγινε καταστροφή των πινακίδων ήταν το 2010.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου