ΤΟΠΙΚΑ

Συρρίκνωση του τζίρου των περιπτέρων καταγράφει το καλοκαίρι στη Μαγνησία

συρρίκνωση-του-τζίρου-των-περιπτέρων-785078

Πτώση στα έσοδα των περιπτερούχων ύψους 10-20% φέρνουν οι πρώτοι μήνες του καλοκαιριού στον Βόλο και τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να υπάρχει απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

Οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία σειρά από επαγγελματικές υποχρεώσεις ενώ είναι ορατό ότι οι καταναλωτές περικόπτουν ολοένα και περισσότερα τα έξοδά τους και τις δεκαπέντε μέρες του κάθε μήνα που τελειώνουν τα λεφτά των μισθών και των συντάξεων δεν κυκλοφορεί ρευστό στην αγορά.

«Με τις βροχές του Ιούνη και το μουντιάλ ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι, με αποτέλεσμα να δουλέψουν μόνο κάποια σημεία πώλησης», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιπτεριούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας.

Μπορεί τα λουκέτα στον κλάδο να έχουν σταθεροποιηθεί, όμως οι εναπομείναντες περιπτερούχοι, οι οποίοι σε σχέση με την προ κρίσης εποχή είναι οι μισοί, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να καλύψουν τις ρυθμίσεις.

«Ο τζίρος μειώνεται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα ο κάθε χρόνος να φέρνει και χειρότερες επιπτώσεις στην αγορά. Ο αντίκτυπος από την οικονομική δυσμένεια των πολιτών είναι ιδιαίτερα αισθητός. Δεν υπάρχει το πλαίσιο για να μπορέσεις να δουλέψεις», επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Τόπας λέει ότι η αύξηση στα έσοδα των ταμείων είναι ύψους 10-20%.

«Το καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει καλά. Οπότε τώρα περιμένουμε να κινηθεί ο Αύγουστος και να δουλέψουν όλοι οι επαγγελματίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι το καλοκαίρι θεωρείται για τους περιπτερούχους μία καλή περίοδος για την πορεία των επιχειρήσεών τους. Η επισκεψιμότητα τον χειμώνα που ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια είναι πιο μικρή. Έτσι, οι επαγγελματίες προσδοκούν πάντοτε αύξηση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των εσόδων στα ταμεία τους.

Η Ένωση Περιπτερούχων Καπνοπωλών μετράει σήμερα 250 μέλη από 500 που ήταν προ κρίσης. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες είτε αποχώρησαν για συνταξιοδότηση είτε βγήκαν στην ανεργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που επιβίωσαν παρά την κρίση βρίσκονται δεμένες χειροπόδαρα με σειρά ρυθμίσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου