ΤΟΠΙΚΑ

Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη

παραμύθια-και-μύθοι-στου-κένταυρου-τη-785084

Μια γιορτή για τα παραμύθια και την αφήγησή τους με 8ήμερες εκδηλώσεις και δράσεις δρομολογούν στις τελικές τους λεπτομέρειες οι διοργανωτές του 8ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου (ομώνυμη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ) που υποδέχεται φίλους όλων των ηλικιών με ανοιχτή αγκαλιά στην περίοδο 5-12 Αυγούστου 2018.

Ο Κένταυρος κουβαλώντας εμπειρία από επτά διοργανώσεις (2011-2017) φρόντισε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πολυήμερο συναπάντημα της αφήγησης που συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις και φιλοξενείται σε γωνιές του Αϊ Γιώργη και σε ατμοσφαιρικούς χώρους της Άνω Γατζέας και Αγίας Τριάδας. Απογευματινές αφηγήσεις για παιδιά και βραδινές για ενηλίκους, συμπορεύονται για το 2018 με Εκθέσεις καλλιτεχνικών δημιουργιών από τις Μ. Καραδέμητρου (Χαρτοπολτός, κεραμικά), Σ. Μαρδύρη (Χαρτοπολτός), Ε. Μάργαρη (Χαρτοπολτός, κεραμικά, ψηφιδωτό), Β. Σερπάνου (Χαρτοπολτός), Μ. Γκιουλάκη-Πούλιου (ψηφιδωτό), Μ. Μαΐλλη (Κατασκευές από ξύλο), Β. Πατσέα (Κατασκευές σε παπιέ- μασσέ), Φ. Μπελλο (Κόμικς), Ν. Θεοδωρίδη (ζωγραφική),Μ. Μούχου (κατασκευές από υλικά της φύσης).

Από τις αφηγήσεις ξεχωρίζουν οι ξενόγλωσσες -στα αγγλικά- ιστορίες της Καναδεζας S. Beneteau , to πασίγνωστο σκανδιναβικό έπος του Beowolf (The Telling Theater of Denmark) ένας ημιμαραθώνιος -αφιέρωμα στο θέμα «ΣΟΦΟΙ-ΤΡΕΛΟΙ» της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης για το 2018, Κελτικά παραμύθια (με τον Δημήτρη Β. Προύσαλη), προσωπικές ιστορίες από τον Π. Κόκκορη. Νεοεκκολαπτόμενες αφηγήτριες και νέοι αφηγητές συναντούν ομάδες αφήγησης παλιότερες και νεότερες (Παραμυθανθός, Παραμυθωνία) και πολύτιμα συναξάρια ακούγονται μέσα σε αυλές εταιρειών (Ν. Βαραλής), παραμύθια με το δοκίμι των καιρών συναντούν γωνιές (Μ. Απειρανθίτου Α. Κουκουζέλη, Ν. Τσαλαπατάνη) ενώ αφηγήσεις σιγοντάρονται από ζωντανές μουσικές (Δ. Μάλλης, TreesCeltsMedieval). H Ημέρα του Τραίνου προσφέρει μοναδικές διαδρομές στην πηλιορείτικη φύση από τον Μουντζούρη με ειδικό εισιτήριο έκπτωσης για τους εραστές του παραμυθιού και επίσης τιμητικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν την πολύχρονη πορεία Διεθνών Φεστιβάλ Αφήγησης, όπως αυτό του Interculturel Festival du Conte στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Στο Θερινό Σχολείο Παραμυθιών πανεπιστημιακοί, λαογράφοι, ερευνητές και ειδικοί μελετητές (Α. Αγγελοπούλου, Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Λιάπης, Δ.Β. Προύσαλης) παρουσιάζουν ενδιαφέροντα θέματα από τον ανεξάντλητο κόσμο του παραμυθιού. Προβολές ταινιών από τη Γερμανία- με ελληνικούς υπότιτλους- αποκαλύπτουν δημιουργικές συλλήψεις και εμπνεύσεις στο χώρο των κινούμενων σχεδίων. Εργαστήρια εισαγωγικά με προσεγγίσεις βιωματικές και θεωρητικές προσφέρουν παιδαγωγικές, θεραπευτικές και τεχνικές οπτικές.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας

Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου