ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Σε αναμονή για το «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»

σε-αναμονή-για-το-εξοικονόμηση-κατ΄-ο-785558

Χάνεται κατασκευαστικά το καλοκαίρι του 2018 για τη Μαγνησία. Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εκταμίευση χρημάτων και δεν έχει εκτελεστεί κανένα έργο, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει να καταγράφει «βουτιά».

Μία σειρά από επαγγέλματα, αλλά και εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης θα μπορούσαν να ωφεληθούν, παραμένουν σε στάση αναμονής. Κλάδοι με δυσθεώρητη ανεργία συνεχίζουν να είναι αδρανοποιημένοι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους. Την ίδια στιγμή, απορρόφηση του ΕΣΠΑ για τουριστικά καταλύματα δεν μπορεί να υπάρξει μετά την αυστηρή απόφαση του ΣτΕ για τους όρους δόμησης, ενώ στο στάδιο της εκπόνησης μελετών βρίσκονται ακόμη πολλά από τα δρομολογούμενα δημόσια έργα. Κάθε είδους αναπτυξιακή προοπτική απουσιάζει από τη Μαγνησία.

Μηχανικοί, κατασκευαστές, υδραυλικοί μιλούν σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και επισημαίνουν ότι το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» κινείται με ρυθμούς χελώνας, ενώ θα μπορούσε να «αναστήσει» την οικοδομική δραστηριότητα και να δώσει «ανάσα» σε μία σειρά από επιχειρήσεις που μπορεί να βρίσκονται σε «αργό θάνατο».

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος πανελλαδικά είναι 13.502. Στη Θεσσαλία ανέρχονται στους 2.250. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος 190 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν στην αγορά. Ο τεχνικός, αλλά και ο εμπορικός κόσμος προσδοκούσε να ξεκινήσει το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Μετά την προκήρυξη του προγράμματος τον περασμένο Μάρτιο δυστυχώς βρίσκονται ακόμη σε αναμονή.

Το πρόγραμμα δίνει προθεσμία για υποβολή δικαιολογητικών μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Εντούτοις, οι πρώτες αιτήσεις για έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούσαν να έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Όμως, οι πρώτες τελικές εγκρίσεις των έργων έγιναν μόλις την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν μόλις στο 20% των αιτήσεων κυρίως για ωφελούμενους που για τη συμμετοχή τους έχουν εξασφαλίσει ίδια κεφάλαια. Μέχρι σήμερα εννοείται ότι δεν έχει γίνει μία καμία εκταμίευση χρημάτων και δεν έχει ξεκινήσει καμία απολύτως εργασία παρά το γεγονός ότι ακόμη και η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων γίνεται ηλεκτρονικά.

Χρονοβόρα η διαδικασία

Η διαδικασία για την υποβολή και έγκριση των αιτήσεων για την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» κινείται με ρυθμούς χελώνας, επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα. «Χάνεται λοιπόν κατασκευαστικά ολόκληρο το καλοκαίρι του 2018. Τον Αύγουστο οι μάντρες και τα συνεργεία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν δεν δουλεύουν», πρόσθεσε η ίδια.

«Το καλοκαίρι του 2018 δεν διαγράφει καθόλου ευνοϊκό αναπτυξιακό κλίμα για την οικοδομική δραστηριότητα. Θεωρώ ότι οι δείκτες είναι πολύ χαμηλοί καθώς υπάρχει στασιμότητα αν και παραδοσιακά το καλοκαίρι η οικοδομική δραστηριότητα αυξάνεται. Η εικόνα της στασιμότητας θα αποτυπωθεί στους δείκτες ανάπτυξης στο τέλος του χρόνου. Η κατάσταση είναι τραγική», είπε η κ. Καπούλα.

Παράλληλα με όλα αυτά, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας επισήμανε ότι υπάρχει εμπλοκή στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και για τα τουριστικά καταλύματα, ενώ για τα δημόσια έργα σημείωσε ότι «οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο μελετών. Το μεγάλο πακέτο έργων που προβλέπεται να γίνει στον Δήμο Βόλου για παράδειγμα, που είναι οι αστικοί μετασχηματισμοί, οδεύει ακόμη προς τη Διαχειριστική Αρχή για επιλογή και ένταξη».

Πολύμηνη αναμονή

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι το μόνο που ανέμενε ο κατασκευαστικός κλάδος για να κινηθεί η οικοδομή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου επισήμανε ότι ο όγκος εργασιών στην οικοδομή καταγράφει το 2018 πτώση ύψους 80% – 90% σε σχέση με τον μέσο όρο του όγκου εργασιών της περιόδου προ κρίσης.

Σήμερα οι όποιες εργασίες εκτελούνται αφορούν σε ανακατασκευές ή στην ανέγερση μικρών κατοικιών και εξοχικών κατοικιών, που όμως είναι λίγες.

Στον κλάδο των κατασκευαστών αυτή τη στιγμή δουλεύει μόνο το 10% των επιχειρήσεων. Το υπόλοιπο 90% βρίσκεται σε αδράνεια ή ασχολείται πλέον με άλλα αντικείμενα.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος με γρήγορες διαδικασίες. Παράλληλα, το Κράτος πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του για την εξόφληση των κατασκευαστικών εταιρειών και των προμηθευτών εντός διμήνου από την αποπεράτωση των έργων», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Επισημαίνεται ότι οι εξοφλήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον Ι» που «έτρεξε» το 2013 ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα. Εντούτοις, παρά την αβεβαιότητα προμηθευτές και επιχειρήσεις ζητούν να «τρέξει» το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Στο «σκοτάδι» οι υδραυλικοί

Σειρά επαγγελμάτων που θα μπορούσαν να τονωθούν με το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Αποστόλης Τσούπρος λέει ότι «εμείς ακόμη περιμένουμε. Δεν γνωρίζουμε καν αν τρέχει».

Όλα αυτά ενώ ο κλάδος βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. «Το 2018 δεν είναι μία από τις καλύτερες χρονιές. Είναι χειρότερο και από το 2017. Αν έβγαινε το πρόγραμμα ίσως να είχαμε πάρει μία ανάσα. Οι επαγγελματίες περνούν πολύ δύσκολες μέρες», επισήμανε ο ίδιος.

Με όλη αυτήν την κατάσταση επικρατεί μεγάλη δυσμένεια. «Υπάρχει αναδουλειά, γκρίνια, απογοήτευση καθώς όλοι χρωστούν. Εμείς από 120 υδραυλικοί που ήμασταν το 2016 έχουμε μείνει 60» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος περιγράφοντας την επικρατούσα κατάσταση.

Επαγγελματίες και επιχειρήσει προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι με κάθε τρόπο αν και δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα.

Επισημαίνεται ότι με το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα μπορούν να πραγματοποιηθούν εργασίες όπως μόνωσης, αλλαγής συστημάτων θέρμανσης, εξωτερικής θωράκισης του κτιρίου, αλλαγής κουφωμάτων και μεταξύ άλλων εγκατάστασης συστημάτων σκίασης. Πρόκειται για έργα που δίνουν δουλειά σε μία μεγάλη αλυσίδα επιχειρήσεων και σε εμπορικά καταστήματα και σε επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή όπως σε μηχανικούς, κατασκευαστές, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, μονωσάδες κ.ά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου