ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες πυροσβέστες στην πύρινη κόλαση στην ανατολική Αττική

βολιώτες-πυροσβέστες-στην-πύρινη-κόλ-787338

Εκεί που θυμίζει την «Κόλαση του Δάντη», εκεί που χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όπου το μάτι αντίκριζε το μαύρο από τα καμένα ή αυτά που καίγονταν και την απόλυτη καταστροφή, την αγωνία και την οδύνη για την απώλεια… Στον Νέο Βουτζά, στην Ανατολή Αττική, όπου συντελέστηκε η εθνική τραγωδία, βρέθηκαν Βολιώτες πυροσβέστες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Ανάμεσα στους δεκάδες σύγχρονους ήρωες της Ελλάδας, οι Βολιώτες πυροσβέστες βρέθηκαν στο «μέτωπο» από τις πρώτες κιόλας ώρες. Ηρθαν αντιμέτωποι με ανθρώπους που σκαρφάλωναν πάνω στα οχήματα εκλιπαρώντας για βοήθεια για να μην καεί το σπίτι τους, πάλεψαν με τη συνείδηση και την εντολή να προχωρήσουν παρακάτω σε πιο σοβαρό περιστατικό, έβγαλαν τα τζάκετ τους και τα έδωσαν σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα κι έμειναν μόνο με το φανελάκι κι ένα παντελόνι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τρίτη ημέρα χθες, δυνάμεις της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και του Π.Κ. Δρυμώνα, συνδράμουν στις επιχειρήσεις στην Ανατολική Αττική. Καθημερινά ένα όχημα από τη ΒΙ.ΠΕ. και ένα από το Δρυμώνα αναχωρεί για την Αττική μαζί με τέσσερις πυροσβέστες, παραμένουν σχεδόν ένα 24ωρο και ακολουθεί το επόμενο πλήρωμα. Συνολικά έξι οχήματα και 12 πυροσβέστες έχουν επιχειρήσει στον Νέο Βουτζά από την περασμένη Δευτέρα.

Ηταν Δευτέρα απόγευμα, όταν δόθηκε η εντολή στην Π.Υ. της ΒΙ.ΠΕ. και του Δρυμώνα να συνδράμουν με δυνάμεις το μέτωπο στην Ανατολική Αττική. Τέσσερις έμπειροι πυροσβέστες που είχαν βάρδια, βρέθηκαν μέσα σε λίγη ώρα καθ’ οδόν για το μέτωπο.

«Δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτα. Μόνο τον εξοπλισμό μας και αναχωρήσαμε. Συναντηθήκαμε τα δύο οχήματα στην εθνική και κατεβήκαμε στην Αθήνα», περιγράφει ο επί 15ετίας πυροσβέστης (το όνομά του δεν αναφέρεται καθώς υπάρχει ρητή απαγόρευση από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής).

Επιχείρηση σε «βομβαρδισμένο τοπίο»

Μετά τα μεσάνυκτα οι Βολιώτες βρέθηκαν στην Λεωφόρο Μαραθώνος. Εκεί είχε στηθεί ένα άτυπο στρατηγείο συντονισμού των επιχειρήσεων. «Φθάσαμε περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα. Είχε περάσει το κύμα της φωτιάς. Επικρατούσε όμως χάος. Παντού οχήματα της Πυροσβεστικής, περιπολικά, υδροφόρες. Πλησιάσαμε κάποιον ανώτερο. Πού πάμε, ρωτήσαμε. Μας έστειλαν στον Ν. Βουτζά απ’ όπου κατέβηκε η φωτιά», περιγράφει.

Τα πληρώματα από τη Μαγνησία βρέθηκαν στην καρδιά της περιοχής όπου συντελέστηκε η απόλυτη καταστροφή. «Αντικρίσαμε ένα «βομβαρδισμένο» τοπίο. Στην κυριολεξία. Σπίτια να καίγονται, αυτοκίνητα, στύλοι της ΔΕΗ. Τα πάντα ήταν μαύρα. Εβλεπες ένα σπίτι καμένο και δίπλα ένα άλλο σε καλή κατάσταση. Πήγαμε για δασική πυρκαγιά και βρεθήκαμε να επιχειρούμε σε κατοικίες», λέει ο πυροσβέστης.

«Μας έβλεπαν και κρεμόντουσαν πάνω στα πυροσβεστικά»

Επί ώρες, ασταμάτητα οι πυροσβέστες έδιναν τη δική τους μάχη δίπλα σε συναδέλφους τους από την Αττική ή άλλες περιοχές της χώρας. Οι εντολές δίνονταν από τον ασύρματο, ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης. Επιχείρησαν σε τρία σπίτια. Στο ένα, η φωτιά ήταν μεγάλη και η μάχη με τις φλόγες πολύωρη. «Από το πρώτο σπίτι απεγκλωβίσαμε μία ηλικιωμένη. Επιχειρήσαμε σε δύο ακόμη σπίτια που καίγονταν. Ούτε λεπτό δεν μπορούσες να σταματήσεις. Να πάρεις μία ανάσα. Επί ώρες με τη μάνικα να ρίχνουμε νερό για να σβήσουμε τις φωτιές και βρεγμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Φθάσαμε στο αμήν», αναφέρει.

Συγκλονιστικές ήταν οι πρώτες εικόνες που αντίκρισαν οι Βολιώτες πυροσβέστες. «Πολίτες μόλις μας έβλεπαν να πλησιάζουμε, κρεμόντουσαν πάνω στο όχημα. Μας ζητούσαν βοήθεια. Να σώσουμε το σπίτι τους. Μας παρακαλούσαν. Καίγεται το σπίτι μας, ελάτε να βοηθήσετε μας έλεγαν», περιγράφει την ανθρώπινη αγωνία, τον πόνο μπροστά στην απώλεια των κόπων μιας ζωής.

Κάποιοι έβαζαν μέχρι και τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου για να παραμείνουν τα πυροσβεστικά στο σπίτι τους. «Τους εξηγούσαμε ότι υπήρχε προτεραιότητα για σπίτια στα οποία υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Μέσα στον πόνο τους καταλάβαιναν», συνεχίζει.

Με την ψυχολογία ράκος για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών

Οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη με καταρρακωμένη την ψυχολογία τους. «Ακούγαμε από τον ασύρματο 25 νεκροί. Μετά από πέντε λεπτά ακούγαμε για 26. Είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό», λέει ο έμπειρος πυροσβέστης που εκτός από τις φλόγες είχε να παλέψει και με την ψυχολογία εν μέσω απόλυτης καταστροφής.

Στο πλευρό τους είχαν απλούς ανθρώπους που συνέδραμαν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Ηταν πολύ συγκινητικό. Εβλεπες ανθρώπους που γλίτωσαν να μας ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν. Αν χρειαζόμαστε κάτι», λέει. Βεβαίως υπήρχαν κι αυτοί που είδαν να χάνεται στις φλόγες όλο το βιος τους. «Εμειναν με ένα φανελάκι κι ένα παντελόνι. Κρύωναν. Τους δίναμε τα τζάκετ μας», προσθέτει.

Ο Βολιώτης πυροσβέστης έχει βρεθεί άπειρες φορές σε πύρινα μέτωπα. Εχει άλλωστε πολλά χρόνια εμπειρίας. Όμως… «Σε τέτοια κλίμακα όχι. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», σχολιάζει για την απόλυτη καταστροφή που δεν περιγράφεται με λόγια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου