ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ αιμοδοσίας από τους Βολιώτες για τους πληγέντες [εικόνες]

ρεκόρ-αιμοδοσίας-από-τους-βολιώτες-γι-787604

Ρεκόρ αιμοδοσίας και ανθρωπιάς από τους Βολιώτες. Δεκάδες μονάδες αίματος προσφέρουν συμπολίτες για τις ανάγκες των εγκαυματιών και τραυματιών από τις πυρκαγιές της Αττικής. Στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου τις δύο τελευταίες μέρες σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Φοιτητές, επαγγελματίες, αθλητές, νεαρές μητέρες, εκπρόσωποι συλλόγων που διατηρούν τράπεζες αίματος και εθελοντές αιμοδότες, περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους για να προσφέρουν εθελοντικά το αίμα τους για τους τραυματίες της εθνικής τραγωδίας που έπληξε την Αττική.

Το «κύμα» εθελοντισμού είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Νοσηλευτές και γιατροί προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν όλους , χωρίς να ταλαιπωρηθούν. Έχουν σαστίσει ευχάριστα από αυτή την πρωτοφανή, αλλά απολύτως δικαιολογημένη ένδειξη αλτρουισμού και συμπαράστασης. Συνολικά μέχρι χθες είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 250 φιάλες αίματος, αριθμός που εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες, καθώς η προσέλευση που παρατηρείται έχει αυξητική τάση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας του Τμήματος.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας είναι ανοιχτό καθημερινά το πρωί από τις 8:30 – 13:30 και το απόγευμα από τις 17:30 – 20:00 και το Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

«Το πρωτόγνωρο «κύμα» εθελοντικής αιμοδοσίας είναι συγκλονιστικό», λένε οι γιατροί κ.κ. Στέλλα Μπέργιου και Άσπα Πλιάτσικα

«Η προσφορά του κόσμου είναι… εξαιρετικά συγκινητική» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γιατρός Στέλλα Μπέργιου, η οποία με τη συνάδελφό της Άσπα Πλιάτσικα τις τελευταίες μέρες βρίσκονται επί ποδός μαζί με τις νοσηλεύτριες του Τμήματος, για να εξυπηρετήσουν τους εθελοντές αιμοδότες.

Όπως εξήγησε η κ. Μπέργιου, με δεδομένο ότι το αίμα έχει διάρκεια ζωής 35 με 42 ημέρες και οι εγκαυματίες θα έχουν αυξημένες ανάγκες αίματος σε βάθος χρόνου, τις επόμενες μέρες θα επανεκτιμηθεί η εικόνα για αυτό και θα γίνει μια προσπάθεια προγραμματισμού της αιμοδοσίας ανά κύματα τις επόμενες μέρες.

Ευχάριστη αναμονή για έναν σημαντικό σκοπό

Οι «ουρές» που σχηματίζονται τις τελευταίες μέρες έξω από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, είναι από τις λίγες ευχάριστες εικόνες που θα μπορούσε να δει κανείς.

Οι δύο αχώριστοι φίλοι Θανάσης Τόμπρας και ο Χρήστος Τσαρτσάλης μετέβησαν μαζί στο ΓΝΒ για να δώσουν αίμα

Αχώριστοι φίλοι και συμφοιτητές, ο Θανάσης Τόμπρας και ο Χρήστος Τσαρτσάλης αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να δώσουν εθελοντικά αίμα. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε» τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο 18χρονος Βασίλης Σάμιος

Πιο πέρα περιμένει υπομονετικά και ο 18χρονος Βασίλης Σάμιος, που τον Οκτώβριο θα διαβεί για πρώτη χρονιά το Πανεπιστήμιο και όπως μας είπε «θέλω να βοηθήσω με αυτόν τον τρόπο συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Ο αγρότης Θανάσης Κακαζιάνης

Την ίδια ώρα μέσα στην αίθουσα λήψης αίματος, στις τρεις ειδικές πολυθρόνες, η Νάντια Κοτσιά από τον Βόλο, μητέρα με τρία παιδιά, ο Θανάσης Κακαζιάνης αγρότης από το Ριζόμυλο, ο Βασίλης Καραγκούνης από τον Αλμυρό και ο Θάνος Ταραμπέκης υπάλληλος σε γνωστό καλοκαιρινό καφέ της πόλης, υπό την επίβλεψη των νοσηλευτριών έχοντας ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εθελοντικής αιμοδοσίας, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με συγκίνηση, αλλά και εμφανώς συγκλονισμένοι για το μέγεθος της τραγωδίας, κάνοντας ειδική μνεία στο ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει όλοι οι πολίτες να συντρέξουν τις οικογένειες των πληγέντων, με όποιον τρόπο μπορεί, αλλά και θεωρεί πιο ενδεδειγμένο ο καθένας.

Η νεαρή μητέρα Παναγιώτα Καρμίρη

Λίγο πιο έξω και ενώ συμπληρώνει την ειδική καρτέλα με τα στοιχεία της η νεαρή μητέρα δύο παιδιών Παναγιώτα Καρμίρη, παραμέρισε τον φόβο που της δημιουργεί η αίσθηση της βελόνας και αποφάσισε για πρώτη φορά να δώσει αίμα. «Κανένας γονιός και κανένας άνθρωπος να μη βρεθεί στη θέση αυτών που υποφέρουν σήμερα» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ βουρκωμένη περιμένοντας τη σειρά της για να δώσει και εκείνη εθελοντικά αίμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου