ΤΟΠΙΚΑ

Κοινό μέτωπο για τη ρύπανση

κοινό-μέτωπο-για-τη-ρύπανση-851206

Τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Δημαρχείο του Βόλου και παρουσιάστηκε η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ποιότητα του αέρα απέστειλε ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης στο Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια.
«Σας διαβιβάζουμε, επισημαίνει ο Δήμαρχος Βόλου, τα συμπεράσματα, έτσι όπως διατυπώθηκαν στην διάρκεια της Ημερίδας με θέμα: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, που οργάνωσε ο Δήμος Βόλου την Παρασκευή 20.4.07 και παρακαλούμε την ανάληψη από μέρους σας, λόγω αρμοδιότητας, του συντονισμού των φορέων για το πρόγραμμα δράσης και τη λήψη σταδιακών μέτρων».

Στα συμπεράσματα έτσι όπως συνοψίστηκαν μετά τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων φορέων και πολιτών στην ημερίδα περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Ο Βόλος αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα της αέριας ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μεσαίου μεγέθους.
2. Τα επίπεδα ρύπανσης των αερίων ρύπων είναι κάτω των επιτρεπτών ορίων ποιότητας με την εξαίρεση των αιωρούμενων σωματιδίων που αρκετές φορές υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.
Όμως παρατηρούνται στους ρύπους σχετικά υψηλές τιμές που σηματοδοτούν την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων στην κυκλοφορία, στη βιομηχανία και τη θέρμανση (φυσικό άεριο) χωρίς χρονικές καθυστερήσεις. Όσο λαμβάνονται μέτρα επικαιροποιούνται παράλληλα και οι μελέτες.
3. Παράλληλα απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση των μελετών για την ολοκλήρωση της εικόνας της αέριας ρύπανσης στο Βόλο, ιδίως σε ό, τι αφορά την ακριβή συμβολή ρύπανσης ανά πηγή και την παρακολούθηση, καταγραφή και επιπρόσθετων ρύπων (μέταλλα, βενζόλια, τολονίλιο κ.ά)
4. Kεντρικό ζητούμενο αποτελεί η αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος μέσα και από την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. και τη σύνταξη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.
5. Επιδιώκουμε την ένταξη στο Εθνικό Δίκτυο Περιβάλλοντος των δικτύων Σταθμών Μέτρησης.
6. Τέλος, κρίσιμο ζητούμενο αποτελεί ο συντονισμός των φορέων (ΜΑΜ. Δήμος Βόλου και Ν. Ιωνίας, Πανεπιστήμιο, ΤΕΕ και Ιατρικός Σύλλογος, ώστε: α) να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα και β) να υπάρχει συντονισμός για το πρόγραμμα δράσης και τα επί μέρους μέτρα που θα λαμβάνονται σταδιακά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου