ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι κατοίκων για τα Πευκάκια: Μέσα στα πεύκα, χωρίς διόδους διαφυγής

φόβοι-κατοίκων-για-τα-πευκάκια-μέσα-στ-788123

Φόβους των κατοίκων των Αλυκών «ξύπνησε» η πρωτοφανής τραγωδία που ζει η Ανατολική Αττική στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς. Ο λόφος των Πευκακίων όπου έχει αναπτυχθεί ένας ολόκληρος οικισμός συνιστά «βραδυφλεγή βόμβα» για τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών, Κων. Βιδανόπουλο, ο οποίος με έγγραφό του σε φορείς παρεμβαίνει ζητώντας τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εικόνες με τα αποκαΐδια στην Αττική, βρήκαν τον κ. Βιδανόπουλο να κάνει… αυτοψία στα Πευκάκια. «Περπάτησα την περιοχή από άκρη σε άκρη. Μέσα στο πευκοδάσος έχει αναπτυχθεί ολόκληρος οικισμός χωρίς όμως να υπάρχει καμία πρόβλεψη για δρόμους διαφυγής. Οι δρόμοι καταλήγουν σε σπίτια ανάμεσα σε πεύκα και κανείς δεν έχει φροντίσει για τη δημιουργία υποδομών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο κ. Βιδανόπουλος.

«Απορώ πώς οι Υπηρεσίες έδωσαν άδειες οικοδομής για το χτίσιμο σπιτιών χωρίς να έχουν προβλεφθεί υποδομές», συνέχισε ο ίδιος. «Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα καούν άνθρωποι ζωντανοί. Θα χαθούν περιουσίες», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των οικοπέδων που βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες και στα οποία τα ξερά χόρτα ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος. «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει δεσμεύσει μέρος των οικοπέδων όπου βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά ούτε η συγκεκριμένη Υπηρεσία ούτε οι ιδιοκτήτες τους φροντίζουν για τον καθαρισμό τους. Πρόκειται για οικόπεδα που αποτελούν εστίες κινδύνου πυρκαγιάς και βρίσκονται δίπλα από πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η συνοικία Αϊβαλιώτικα», υπογραμμίζει ο κ. Βιδανόπουλος.

Ο ίδιος διαμαρτύρεται επίσης για την κατάργηση του Πυροσβεστικού Σταθμού στην Αθηνών αλλά και της βάρδιας πυροσβεστικού οχήματος στην είσοδο της πόλης στον Σωρό. «Επί σειρά ετών στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται ο ΟΑΕΔ επί της Αθηνών υπήρχε Πυροσβεστικός Σταθμός που καταργήθηκε. Μέσω του Σταθμού υπήρχε άμεση πρόσβαση στις Αλυκές αλλά και στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου. Δυστυχώς καταργήθηκε. Θα μπορούσε όμως να δημιουργηθεί ένας υποσταθμός κοντά στις Αλυκές προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση τόσο στην περιοχή όσο και στην Κριθαριά και στην Ν. Αγχίαλο. Ολοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμος είναι ο χρόνος σε έκτακτες καταστάσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου. Ζήτησε τέλος την επαναφορά του Πυροσβεστικού στην εθνική, στο ύψος του Σωρού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου