ΤΟΠΙΚΑ

Στον OLAF το σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ

στον-olaf-το-σκάνδαλο-εργηλ-789049

Στις Βρυξέλλες φθάνει πλέον το σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ που κινδυνεύει να οδηγήσει σε πτώχευση τη ΔΕΥΑΜΒ. Η μετάφραση της πολυσέλιδης μήνυσης των 220 σελίδων που είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Βόλου τον περασμένο Μάιο ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος κατά του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΕΡΓΗΛ, πρώην προέδρων της ΔΕΥΑΜΒ και υπηρεσιακών παραγόντων, μεταφράστηκε σε αγγλικά και γαλλικά και κοινοποιείται στη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τη μετάφραση της μήνυσης σε δύο γλώσσες εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, δαπάνη περίπου 3.000 ευρώ. Η κοινοποίηση μιας μήνυσης στον OLAF είναι εξαιρετικά σπάνια νομική κίνηση, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι τα χρήματα που εισέπραξε η ΕΡΓΗΛ για έργο που δεν εκτέλεσε, συνολικά 10,5 εκατ. ευρώ, προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΜΒ, Γιάννη Καραγκιόζο, για τη μήνυση έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Βόλου και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η μήνυση στρέφεται κατά συνολικά 10 ατόμων για 13 αδικήματα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη σε βαθμό κακουργήματος, απάτη εις βάρος των ΟΤΑ – δημοτικής επιχείρησης, απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, τετελεσμένη στο δικαστήριο απάτη, ψευδή βεβαίωση εις βάρος δημοσίου, απιστία σχετική με την υπηρεσία, απιστία, εγκλήματα περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, εγκλήματα φοροδιαφυγής, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια.

Η υπόθεση αφορά στην παραλαβή του έργου ύδρευσης που ξεκίνησε το 2005, δεν παραλήφθηκε, πληρώθηκε ενώ δεν εκτελέστηκε με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της ΕΡΓΗΛ η οποία επιπλέον διεκδικεί ποσό 9,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις τελικής επιμετρήσεις για έργο που δεν εκτέλεσε.

Οριζόντια επίθεση από ΕΡΓΗΛ

Χθες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ εγκρίθηκαν δαπάνες αμοιβής νομικών συμβούλων, που αποκρούουν την οριζόντια επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΕΡΓΗΛ κατά της ΔΕΥΑΜΒ στην προσπάθειά της να εισπράξει τα 9,2 εκατ. ευρώ που της επιδίκασε ο Αρειος Πάγος για έργο που σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας δεν έχει εκτελέσει.

Από τις 20 Απριλίου οι επιθέσεις της ΕΡΓΗΛ είναι συνεχείς κατά όλων των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρεί η ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και κατά του πελατολογίου της επιχείρησης. Χαρακτηριστική ήταν η αίτηση για να της επιτραπεί να κατασχέσει χρήματα που φέρεται να χρωστά ο δήμος στη ΔΕΥΑΜΒ, συνολικού ύψους 4,1 εκατ. ευρώ αλλά και χρήματα που έχει ρυθμίσει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου προκειμένου να πληρώσει σε 100 δόσεις τη ΔΕΥΑΜΒ και αφορούν σε ποσό 450.000 ευρώ.

Κατάσχεση και στη ΛΑΓΗΕ ΔΕΔΔΗΕ

Πρόσφατα, η ΕΡΓΗΛ κινήθηκε με κατασχετήριο και κατά της ΛΑΓΗΕ ΔΕΔΔΗΕ. Με την εταιρεία υπάρχει σύμβαση για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΥΑΜΒ. Η ΕΡΓΗΛ αξιώνει τα χρήματα αυτά και την ερχόμενη Παρασκευή εξετάζεται προσωρινή διαταγή επί της ανακοπής που έχει καταθέσει η δημοτική επιχείρηση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει όλες τις προσωρινές διαταγές και δεν έχουν κατασχεθεί λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜΒ. Η ΔΕΥΑΜΒ έχει αποκρούσει όλες τις επιθέσεις και περιμένουμε να εξεταστούν και οι κύριες αιτήσεις», σχολίασε ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ, Γιάννης Καραγκιόζος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου