ΤΟΠΙΚΑ

Νέες ενστάσεις για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

νέες-ενστάσεις-για-το-νέο-πανεπιστήμι-789968

Νέες ενστάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την κατάθεση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας, προς διαβούλευση. Ο πρώτος κύκλος της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να αποστέλλει στο Υπουργείο την απόφαση με τις 19 προτάσεις της Συγκλήτου, επισυνάπτοντας ψηφίσματα σχολών και τμημάτων του. Ο νέος κύκλος διαβούλευσης θα ξεκινήσει με την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου που αναμένεται από το Υπουργείο Παιδείας. Εξάλλου, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη συνένωση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, και ενόψει του Σχεδίου Νόμου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται να επισκεφθεί τόσο τον Βόλο όσο και την Λάρισα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αντιδρά στα υπό ίδρυση τμήματα Γεωπονίας στη Λάρισα και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών που θέλει την έδρα της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στον Βόλο και εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στο νέο τμήμα Τουρισμού, δεν είναι τα μοναδικά ανοιχτά «μέτωπα», στο εσωτερικό του ιδρύματος στην πόλη έδρα του.

Σοβαρές ενστάσεις εκφράζει σε ψήφισμά της και η συνέλευση του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το τμήμα αντιδρά στη νέα υπό ίδρυση στη Λάρισα σχολή με την ονομασία Σχολή Τεχνολογίας, που θα απαρτίζεται από τέσσερα τμήματα (δύο με έδρα τη Λάρισα και δύο με έδρα την Καρδίτσα) και η οποία καλύπτει μέρος του γνωστικού αντικειμένου της Πολυτεχνικής Σχολής, που εδρεύει στον Βόλο. «Σε όλα τα σύγχρονα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η «τεχνολογία» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πολυτεχνικών σχολών. Δεν είναι κατανοητός ο λόγος για τον οποίο προτείνεται η ίδρυση Σχολής Τεχνολογίας, τη στιγμή που υφίσταται ήδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Πολυτεχνική Σχολή, τα Τμήματα της οποίας για περισσότερα από 20 χρόνια παράγουν υψηλού επιπέδου έρευνα, με τεχνολογικές εφαρμογές σε πληθώρα τομέων που σχετίζονται με το σύνολο σχεδόν των αντικειμένων των παραδοσιακών σχολών μηχανικού. Σε κάθε περίπτωση πιο δόκιμες ονομασίες της νέας Σχολής θα ήταν Σχολή Εφαρμογών Τεχνολογίας ή Σχολή Τεχνολόγων Εφαρμογών», αναφέρει το τμήμα και εγείρει και ζήτημα επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Επισημαίνει επίσης ότι στο πλαίσιο της Σχολής Τεχνολογίας, προτείνεται η ίδρυση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, ο τίτλος του οποίου καλύπτει γνωστικές περιοχές που θεραπεύονται από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Ενστάσεις καταγράφονται και για τη λειτουργία στον Βόλο διετούς προγράμματος σπουδών Εργοδηγών Τεχνικών Έργων, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, που από τα ήδη λειτουργούντα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι αυτό με τη μεγαλύτερη συνάφεια με το νέο πρόγραμμα.

Οι πολιτικοί μηχανικοί θέτουν επίσης ζήτημα κατανομής νέων θέσεων μελών ΔΕΠ προς το ΠΘ αλλά και μη αύξησης του αριθμού των εισακτέων στα παλαιά Τμήματα του ΠΘ.

Οι μηχανολόγοι μηχανικοί

Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εξ αρχής είχε διαφωνήσει με τη συνένωση των ιδρυμάτων σε ψήφισμά του εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα με την ίδρυση διετών προγραμμάτων σπουδών, τα οποία προτείνει να γίνουν τριετούς διάρκειας.

Εκφράζει επίσης τη διαφωνία του για το πλήθος των νέων τμημάτων. Όπως είναι γνωστό, συνολικά προτείνονται 16 νέα τμήματα τα οποία το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών θεωρεί ότι αφενός είναι πολλά, αφετέρου εκφράζει επιφυλάξεις αν θα είναι βιώσιμα. Επιπλέον εκτιμά ότι θα αυξήσουν τη διασπορά του Πανεπιστημίου στις πόλεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου