ΤΟΠΙΚΑ

«Σύγκρουση» οπτικών με ΕΟΠΥΥ

σύγκρουση-οπτικών-με-εοπυυ-790052

Σε τροχιά σύγκρουσης οι οπτικοί – οπτομέτρες με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Σύλλογος Μαγνησίας με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισε να μην δέχεται πλέον τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως, εις ένδειξη διαμαρτυρίας διότι οφείλονται πολλά χρήματα στον κλάδο αφενός και αφετέρου η κυβέρνηση, με την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, χωρίς καμία προειδοποίηση, άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για γυαλιά οράσεως που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, δίνοντας μαζί με την συνταγή και βεβαίωση η οποία ενέχει θέση voucher (εγγύησης).

Ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ χρωστούν ληξιπρόθεσμα από το 2011 τα οποία δεν εξοφλούν, την ίδια ώρα όμως υποχρεώνει τους οπτικούς να «επιδοτούν» με δικά τους χρήματα την χορήγηση γυαλιών, καθώς ενώ η δαπάνη χορήγησης οπτικών ειδών αγγίζει τα 58 εκατομμύρια ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να χορηγήσει 50 εκατ. ευρώ σε γυαλιά οράσεως φέτος.

«Αυτό σημαίνει ότι υποχρεώνει εμάς τους οπτικούς να πληρώνουμε από την τσέπη μας 8 εκατομμύρια ετησίως υπέρ του ΕΟΠΥΥ» εξηγεί ο Τοπικός Σύλλογος, συμπληρώνοντας πως «γίνεται πλέον σαφές ότι αν παραλαμβάνουμε τα voucher ουσιαστικά είναι σαν να δεχόμαστε «χαρτιά» αντί χρημάτων, αλλά θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον Τοπικό Σύλλογο, εξαιτίας όλων των παραπάνω πολλοί οπτικοί – οπτομέτρες βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο, οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο διότι δεν έχουν ρευστότητα.

«Δεν γνωρίζουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα εισπράττουμε το ποσό του voucher αλλά μειωμένο ποσό λόγω «κουρέματος» και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια εμείς θα κόβουμε τιμολόγιο για όλο το ποσό. Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι οπτικοί της Μαγνησίας εκτιμούν ότι ο ΕΟΠΥΥ ακολουθεί την τακτική που περιγράφεται παραπάνω, διότι οι ίδιοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση που είχε προτείνει ο Οργανισμός.

«Θέλει μας τιμωρήσει γιατί δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν υπόγραψε κανείς οπτικός- οπτομέτρης την λεόντειο σύμβαση που μας είχε προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, να μας βάλει απέναντι από τους ασφαλισμένους για να πετύχει να μην έχουμε άλλη επιλογή από την υποταγή στις επιδιώξεις του και να κάνει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά μας χρήματα. Και το σπουδαιότερο θέλει να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία» συνεχίζει ο Σύλλογος και καταλήγοντας επαναφέρει την πρότασή του για διάλογο με το Υπ. Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις οπτικών – οπτομετρών από την καταστροφή και το λουκέτο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου