ΤΟΠΙΚΑ

Από την Ανάληψη στην Μητρόπολη Λαρίσης;

από-την-ανάληψη-στην-μητρόπολη-λαρίση-791223

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το ζήτημα της διαδοχής του Μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου κι ενώ οι διαδικασίες της διαδοχής και της εκλογής του συνεχιστή του έργου του, τοποθετούνται το φθινόπωρο, εντούτοις, ακούγονται ήδη τα ονόματα πιθανών διαδόχων, μεταξύ των οποίων φέρεται ως υποψήφιος ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Larissanet.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Larissanet, μεταξύ των υποψηφίων καταγράφονται τρεις στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ο Α΄ Γραμματέας της Συνόδου, αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, λόγιος, καθηγητής Νομικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Στην κούρσα της διαδοχής φέρεται να προστίθενται πρωτοσύγκελοι Μητροπόλεων της Θεσσαλίας προωθούνται ως πιθανές επιλογές για το θρόνο της Λάρισας. Ο πρώτος είναι ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος. Ηταν υποψήφιος και μεταξύ των επικρατέστερων για τη Μητρόπολη Καβάλας τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία ωστόσο εκλέχτηκε τελικά ο κ. Στέφανος. Ο δεύτερος είναι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σταγών & Μετεώρων, αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καψάλης ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος είχε διεκδικήσει τη Μητρόπολη Σταγών τον περασμένο Οκτώβριο.

Στις συζητήσεις εκκλησιαστικών κύκλων, αναφέρονται επίσης δυο πνευματικά παιδιά του Μακαριστού, τα οποία ίσως διεκδικήσουν να τον διαδεχθούν, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο λόγος για τον επί πολλά χρόνια πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λαρίσης, αρχιμανδρίτη π. Αχίλλειο Τσούτσουρα και τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Μητροπόλεως Λαρίσης, π. Ιγνάτιο Μουρτζιανό, τον πιο στενό συνεργάτη του Κυρού Ιγνατίου, ο οποίος παρέμεινε κοντά του μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ενώ εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα ανοίξει τα χαρτιά του μετά την εορτή της Υψώσεως του Σταυρού, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου