ΤΟΠΙΚΑ

Παν. Θεοδώρου: Πέθανε περιμένοντας να επαναπροσληφθεί στο ΠΕΔΥ

παν-θεοδώρου-πέθανε-περιμένοντας-να-ε-794917

Πέθανε περιμένοντας να επαναπροσληφθεί στο ΠΕΔΥ ως οφθαλμίατρος, δεν πρόλαβε όμως αφού η καρδιά του τον πρόδωσε στα 63 του χρόνια, πριν δύο εβδομάδες πάνω σε ένα γλέντι με φίλους κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών στην Ικαρία.

Ο Παναγιώτης Θεοδώρου, πρώην πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Βόλου, έφυγε από τη ζωή πικραμένος. Ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που είχαν διαχρονικά χαμηλές αποδοχές και ως αντάλλαγμα τους είχε δοθεί η δυνατότητα να έχουν παράλληλα και ιδιωτικά ιατρεία. Υπηρετούσε το ΙΚΑ για περισσότερο από 20 χρόνια.

Ήρθε όμως ο νόμος 4238/2014, ο οποίος επέβαλε αποκλειστική απασχόληση. Όσοι δεν τη δέχτηκαν και αρνήθηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία απολύθηκαν. Προσέφυγαν όμως στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν, με τη Δικαιοσύνη να επιβάλει επιστροφή στην εργασία τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος 4238/2014 ήταν αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει τις αρχές της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, και αντίθετος στην Ε.Σ.Δ.Α., γιατί παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, επειδή επιβάλλει άμεσα καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς, χωρίς να προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής.

Η δικαίωσή τους ήρθε το 2016. Μέχρι σήμερα όμως η απόφαση δεν έχει γίνει εκτελεστή. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το θέμα παραμένει ανοιχτό. Οι γιατροί που δικαιώθηκαν βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» και το Υπουργείο περί άλλων τυρβάζει.

«Κάθε φορά που γύριζα από την Αθήνα το τελευταίο διάστημα και τον ενημέρωνα ότι από το Υπουργείο δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στην επαναπροσλήψεις χαιρόταν. Επιθυμούσε να επιστρέψει στο ΠΕΔΥ και να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως οφθαλμίατρος», αποκάλυψε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Μπακούλας, γιατρός – κυτταρολόγος- διευθυντής του ΠΕΔΥ Βόλου και γ.γ. της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ, αναφερόμενος στον Παν. Θεοδώρου, με τον οποίο συνδεόταν χρόνια με προσωπική φιλία. «Πέθανε χωρίς να προλάβει να επιστρέψει στη θέση του», συνέχισε ο κ. Μπακούλας με τρεμάμενη φωνή, συγκλονισμένος καθώς δεν μπορεί να πιστέψει ότι από τη μία στιγμή στην άλλη χάθηκε ο γνωστός Βολιώτης γιατρός, ο οποίος με τους συνδικαλιστικούς του αγώνες συνέβαλε τα μέγιστα στην αναβάθμιση των ιατρείων του ΙΚΑ.

«Έχω ιερό χρέος απέναντι στον Παναγιώτη που έφυγε απροσδόκητα, αλλά και στους άλλους συναδέλφους μου που έχουν δικαιωθεί και θέλουν να επιστρέψουν στο ΠΕΔΥ, να συνεχίσω να δίνω τη μάχη», κατέληξε στη συνομιλία μας ο κ. Μπακούλας, φανερά φορτισμένος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου