ΤΟΠΙΚΑ

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από το δάκο ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας

να-αποζημιωθούν-οι-πληγέντες-από-το-δά-796646

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την εντατικοποίηση των ψεκασμών δακοκτονίας, καθώς και την ένταξη των πληγέντων από το δάκο ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας στο πρόγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Για μια ακόμη χρονιά, η ελαιοπαραγωγή στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Πτελεό και στο Νότιο Πήλιο μαστίζεται από τον δάκο, με δυσάρεστα αποτέλεσμα στην ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου. Το συχνό φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη του προγράμματος ψεκασμών, συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη ραγδαία εμφάνιση και εξάπλωση του εντόμου στις ελαιοκαλλιέργειες.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας κρούουν, για πολλοστή φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της παραγωγής και ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση του δάκου. Συγχρόνως, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, διότι δεν έχει ληφθεί σχετική μέριμνα για την ένταξη τους στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ».

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας, «μπορεί, μέχρι σήμερα, ο δάκος να μην εντάσσεται στο πρόγραμμα αποζημιώσεων του οργανισμού, καθώς δεν θεωρείται φυσική καταστροφή, ωστόσο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τόσο το πλαίσιο όσο και το είδος των αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά μια καλλιέργεια, και προκαλούν ζημίες τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα της παραγωγής. Επίσης, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί το πλαίσιο των διενεργούμενων ψεκασμών δακοκτονίας με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση της έξαρσης του φαινομένου».

Επίσης, ο Χρήστος Μπουκώρος δεν παρέλειψε να καταθέσει ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό και για τους πλημμυροπαθείς αγρότες των Καναλίων, ζητώντας την ένταξη τους στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή, «οι καλλιεργητέςτων Καναλίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου είναι ιδιαιτέρως αναστατωμένοι, μετά την πρόσφατη πληροφόρησή τους ότι δεν θα αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους, από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στις 26 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ) δεν προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων για τις περιπτώσεις που υπάρχει αλλοίωση των εδαφών με προσχώσεις ή όταν δημιουργούνται χαντάκια στα κτήματα. Επίσης, το ποσοστό της ζημιάς στην παραγωγή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 30% της συνολικής καλλιέργειας.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η παραγωγή, που βρίσκονταν στο στάδιο της καρπόδεσης, χτυπήθηκε από την έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα ο καρπός να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και τις φερτές ύλες ή να χαθεί με προσχώσεις στη γη. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αποδειχθεί το ύψος της ζημιάς που έχει προκληθεί».

Συνοψίζοντας, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος των αποζημιώσεων των αγροτών των Καναλίων και της ευρύτερης περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου