ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτικη ματιά… στο Σύμπαν

βολιώτικη-ματιά-στο-σύμπαν-796698

Ως μαθητής αγαπούσε τη Φυσική. Από μικρό παιδί τού άρεσε να παρατηρεί τα άστρα. Τον μάγευαν ο ουρανός και τα χρώματα. Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους ερευνητές αστροφυσικούς στον κόσμο. Ο λόγος για τον Βολιώτη ερευνητή αστροφυσικό Θεόδωρο Νάκο, που άνοιξε τα φτερά του και χάρη στις αστείρευτες επιστημονικές του γνώσεις και τα εφόδια που του παρείχε η διαρκής ενασχόλησή του με την έρευνα, κατάφερε να καταξιωθεί, ως ένας από τους πλέον γνωστούς Έλληνες αστρονόμους – ερευνητές που κάνουν διεθνή καριέρα.

Σήμερα συνεχίζει το ερευνητικό του έργο από θέση ευθύνης στη μακρινή Χιλή, στο μεγάλο τηλεσκόπιο ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στην έρημο Ατακάμα.

Σε ένα μήνα ο Θεοδωρής Νάκος συμπληρώνει 20 χρόνια από τότε που έφυγε (Αύγουστο του 1998) για να ξεκινήσει την επιστημονική του καριέρα.

Όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος «από τον Βόλο μέχρι τη Χιλή, μέσω Βελγίου, η διαδρομή είναι όντως μεγάλη, και περιείχε πολλές προκλήσεις».

Η εισαγωγή του για διδακτορικές σπουδές στο Βέλγιο ήταν φυσικά η αναγνώριση ενός υψηλού επιπέδου σπουδών. Η ανακήρυξή του ως διδάκτορα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης σήμανε το τέλος μίας μακράς και επίπονης προσπάθειας, όπως είναι κάθε διδακτορικό. Η πρόσκληση που δέχθηκε για να συμμετάσχει στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, για 5 χρόνια, κυριολεκτικά εκτόξευσε την καριέρα του, καθώς του δόθηκε η δυνατότητα και συμμετείχε σε μία διαστημική αποστολή με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και τη NASA.

Χάρη στην εμπειρία του αυτή κατάφερε στη συνέχεια να προσληφθεί στο αστεροσκοπείο ALMA, και να εργαστεί στο πιο σύνθετο επίγειο αστεροσκοπείο.

«Όλες αυτές οι εμπειρίες χτίζονται με τα χρόνια, με επιμονή, υπομονή και πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Όποια και αν είναι η «κορυφή» που κάποιος προσπαθεί να κατακτήσει, σε οποιοδήποτε τομέα, τα τρία αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία. Κανένας δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων σε ένα αθλητή ένα ολυμπιακό μετάλλιο, ούτε σε ένα αναρριχητή την κατάκτηση μίας κορυφής. Ο δρόμος φτιάχνεται με σιγά, σταθερά, βήματα, με σθένος, πάθος και έντιμο χαρακτήρα» σημειώνει ο ίδιος με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο που καθηλώνει το συνομιλητή του, ξετυλίγοντας το «κουβάρι» των αναμνήσεων και της πορείας του μέχρι σήμερα μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Από τον Βόλο… στη Χιλή

Κατ’ αρχάς, σπούδασε Φυσική γιατί όπως λέει τον ενθουσίαζε ό, τι είχε σχέση με τα φυσικά φαινόμενα, τα χρώματα, η οπτική, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, και φυσικά ο ουρανός.

Ως πρωτοετής φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είχε την τύχη να έχει δίπλα του δύο καταπληκτικούς δασκάλους, τον Σταύρο Αυγολούπη και το Γιάννη Σειραδάκη. Αυτοί του μετέφεραν την αγάπη για την Αστροφυσική, όχι μόνο γιατί ήταν εξαιρετικοί δάσκαλοι, αλλά γιατί ήταν και καταπληκτικοί άνθρωποι.

«Θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων, όπως και πολλοί άλλοι συμφοιτητές μου» θυμάται με πολλή αγάπη ο ίδιος.

Ουραγός η Ελλάδα σε θέματα διαστημικής πολιτικής

Μπορεί να διακρίνει κανείς μία στενοχώρια στα λόγια του, όμως ο κ. Νάκος είναι κάθετος ως προς αυτό. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συγκροτημένη στρατηγική στο θέμα της διαστημικής πολιτικής.

«Η μη ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας ως χώρα σε θέματα διαστημικής πολιτικής οφείλεται κυρίως στην έλληψη μακροχρόνιας στρατηγικής πολιτικής. Χώρες του ιδίου μεγέθους με την Ελλάδα, όπως είναι το Βέλγιο, έχουν διαπρέψει στον χώρο της διαστημικής εδώ και δεκαετίες» παρατηρεί ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ως προς την πρόσφατη παραίτηση του κ. Κριμιτζή, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Η παραίτηση του δρ. Κριμιτζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος σχεδόν έναν μήνα μετά τον ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου δυστυχώς αποκάλυψε και προβλήματα άλλου είδους, στον δημόσιο τομέα».

Οι εικόνες του Σύμπαντος, οι εξωπλανήτες και η έρευνα

Σύμφωνα με τον κ. Νάκο, τα επόμενα χρόνια, ως ανθρωπότητα έχουμε να περιμένουμε πολλά στο πεδίο της διαστημικής εξερεύνησης.

«Χωρίς αμφιβολία το πιο μεγάλο γεγονός στη διαστημική εξερεύνηση θα είναι η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου JamesWebb (JamesWebSpaceTelescope). Το JWST, του οποίου η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2021, είναι ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (HubbleSpaceTelescope) και είναι μία από τις πιο σύνθετες διαστημικές αποστολές (εάν όχι η πιο σύνθετη) που θα έχει σταλεί στο διάστημα. Χάρη στη συλλεκτική του ικανότητα, το διαστημικό τηλεσκόπιο JamesWebb θα μας προσφέρει εικόνες του σύμπαντος (τόσο του εγγύς όσο και του απόμακρου) απαράμιλλης ευκρίνειας και ευαισθησίας, και θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην αστρονομική έρευνα στο ορατό και υπέρυθρο μέρος του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», θα πει ο ίδιος.

Για τον Βολιώτη διακεκριμένο αστροφυσικό, οι επιστημονικές ανακαλύψεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πρόοδο και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

«Η επιστημονική έρευνα», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «αποτελείται από δύο αλληλεξαρτούμενες διαδικασίες, την πρόβλεψη φυσικών φαινομένων, μέσω της θεωρίας, και την επιβεβαίωση, βελτίωση ή απόρριψή της συγκεκριμένης θεωρίας μέσω της παρατήρησής τους. Η ακρίβεια των παρατηρήσεων των φυσικών φαινομένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως οι πιο ανεπτυγμένες χώρες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις τόσο στην ερευνητική όσο και τεχνολογική κλίμακα. Η Αστρονομία, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ακρίβειας που απαιτούν οι αστρονομικές παρατηρήσεις, και τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τόσο τα επίγεια όσο και τα διαστημικά τηλεσκόπια, είναι μεταξύ των επιστημών που συνεχώς προωθούν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα της οπτικής, υλικών, ηλεκτρονικών».

Στην ερώτηση, αν υπάρχει ακόμη πεδίο για νέες ανακαλύψεις στον τομέα εξωπλανητών και κατά πόσο είμαστε κοντά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Θεόδωρος Νάκος επισημαίνει πως στην Αστρονομία, μία επιστήμη στην οποία η κλίμακα στην οποία μελετάμε τα αστρονομικά φαινόμενα ποικίλει μεταξύ χιλιάδων, εκατομμυρίων, ή δισεκατομμυρίων χρόνων, μπορούμε να έχουμε μεγάλες εξελίξεις στη γνώση μας σχετικά με το σύμπαν σε μία μόνο δεκαετία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου