ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά γεωλογική έρευνα στο Πήλιο

ξεκινά-γεωλογική-έρευνα-στο-πήλιο-796817

Προγραμματική σύμβαση με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), για την διενέργεια τεχνικογεωλογικής έρευνας οριοθέτησης των πληγέντων περιοχών του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, από τις κατολισθήσεις του 2018, πρόκειται να συνάψει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Το θέμα έρχεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για το οριστικό κλείσιμο των πληγών που άνοιξε στο Πήλιο ο περασμένος Φεβρουάριος αλλά και για τη δημιουργία υποδομών που θα διασφαλίσουν την περιοχή από καταστροφές σε αντίστοιχα ακραία φαινόμενα στο μέλλον.

Τον περασμένο Μάρτιο, στον απόηχο της καταστροφικής πλημμύρας και των κατολισθήσεων που έπληξαν τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου από άκρη σε άκρη, το Πήλιο επισκέφθηκε ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, δρ. Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος προχώρησε σε ειδική έρευνα στο σύνολο των θέσεων στις οποίες σημειώθηκαν εκτεταμένη κατολισθητικά φαινόμενα.

Μάλιστα τότε ο κ. Λέκκας είχε κάνει λόγο για διαφορετικούς τύπους ζημιών και κατολισθήσεων που καταγράφονται στο Πήλιο και που οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες ανά περίπτωση: Μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, σαθρά εδάφη, επιφανειακά και υπόγεια νερά αλλά και αστοχίες από ανθρώπινες παρεμβάσεις, μη απαγωγή νερών, πλημμελείς καθαρισμοί ή έλλειψη συντηρήσεων.

Από την πρώτη στιγμή τότε ο κ. Λέκκας είχε υπογραμμίσει ότι στο Πήλιο υπήρχε πάντα μεγάλη επικινδυνότητα από πλευράς κατολισθήσεων εξαιτίας των βροχοπτώσεων είχε υπογραμμίσει την ανάγκη δρομολόγησης παρεμβάσεων και να σχεδιαστούν έργα που να είναι καινοτόμα και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν μικρό οικονομικό κόστος και να είναι συμβατά με το περιβάλλον. Σίγουρα απαιτούνται έργα για τη σταθεροποίηση των εδαφικών μαζών, θα πρέπει όμως να γίνουν με υλικά από την περιοχή όχι με μπετόν. Το κυριότερο ωστόσο που υπογράμμισε ο καθηγητής είναι να δρομολογηθούν έργα για την απαγωγή των υδάτων, τόσο των επιφανειακών όσο και των υπογείων. Κατά περίπτωση να εξεταστούν και τυχόν ειδικά έργα, όπως για παράδειγμα βελτίωση των εδαφών.

Προσλήψεις

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να καθοριστούν ειδικότητες προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την δρομολόγηση προσλήψεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν εποχικές ανάγκες μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το 2018.

Τέλος θα συζητηθεί αίτημα υλοτόμων του Μουρεσίου για συντήρηση δρόμου στις προς υλοτόμηση περιοχές αλλά και για την αύξηση του αντιτίμου ανά χωρικό κυβικό μέτρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου