ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης στα χνάρια του Ομήρου έγραψε έπος μετά από 3.000 χρόνια

βολιώτης-στα-χνάρια-του-ομήρου-έγραψε-796887

Το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο επικό έργο όλων εποχών, μετά την «Ιλιάδα» του Ομήρου, είναι η «ΕΛΙΑΜΙΑΔΑ», Ελιαμικόν έπος, του Βολιώτη ποιητή Κυριάκου Κυτούδη που είναι γραμμένο σε δακτυλικό εξάμετρο στίχο, 3.000 χρόνια μετά την εποχή του Ομήρου.

Βαδίζοντας στα χνάρια του Ομήρου, ο βραβευμένος Βολιώτης ποιητής, έγραψε επικό έργο με 12.138 στίχους, που τοποθετείται στην τρίτη θέση μετά την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη με 33.333 στίχους και την «Ιλιάδα» του Ομήρου με 15.692 στίχους. Παγκόσμια δε, ανάμεσα στα μεγαλύτερα έπη που έχουν γραφτεί σε όλους τους αιώνες και σε όλες τις γραμματείες, τοποθετείται στην πρώτη δεκάδα.

Το συγκεκριμένο έργο, είναι κατά βάση αλληγορικό και μέσα από ένα έπος και τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή, διαφαίνεται η μύηση στον άνθρωπο, στην φύση, στα βασίλεια των στοιχείων και τελικά, στην απόλυτη γνώση. Μέσα από τις περιπέτειες, η γνώση δίδεται τελικά στον άνθρωπο, τόσο για την πνευματική του ανέλιξη, όσο και για την σωματική του υγεία και θεραπεία μέσω της φύσης, της γνώσης και της διατροφής, με βάση την αρχαιοελληνική γνώση.

Είναι τέλος, μοναδικό σε όλη την παγκόσμια ιστορία, το γεγονός ότι το σύνολο του έργου, είναι σε ομοιοκατάληκτο στίχο. Αποτελείται από εννέα ραψωδίες, όπου οι πρώτες πέντε, αποτελούνται από 1618 στίχους, και οι τέσσερις, από 1012.

Ο δημιουργός του σύγχρονου έπους, Κυριάκος Κυτούδης, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το συγκεκριμένο έργο και ανέφερε ότι: «Από την εποχή του Ομήρου και μετά, εδώ και 3.000 χρόνια, δεν έχει γραφτεί κάτι ανάλογο σε ομηρικό μέτρο. Γι αυτό είναι μεγαλύτερο της «Οδύσσειας» και δεύτερο μετά την «Ιλιάδα». Το σύγχρονο έπος έχει σταλεί, σημειωτέον, και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αναλύοντας τον τίτλο «Ελιαμιάδα» ο κ. Κυτούδης εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο είναι εισαγωγή σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις» και αφορά την Ελιαμική διατροφή και γαστρονομία, που σχετίζεται με τον συνδυασμό των υλικών, την αρμονία των υλικών και όλη την γνώση των αρχαίων ελλήνων». Στο μεταξύ, συγκροτείται παγκόσμια επιστημονική ομάδα που ασχολείται με την θεραπευτική διατροφή και «ευελπιστούμε σε πέντε χρόνια από τώρα, να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα διατροφικά δεδομένα στον πλανήτη, προς όφελος του ανθρώπου. Το βιβλίο είναι εισαγωγή σε αυτό το πρόγραμμα, απλά επέλεξα να είναι ποιητικό και επικό», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου