ΤΟΠΙΚΑ

«Μαχαίρι» σε θεραπείες για ασθενείς φέρνει ο νέος κανονισμός υγείας

μαχαίρι-σε-θεραπείες-για-ασθενείς-φ-797002

«Κοφτερό μαχαίρι» σε σημαντικές θεραπείες ασθενών και συρρίκνωση του χρόνου παροχής υπηρεσιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών Υγείας, που αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω στην παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Παρά τις διαμαρτυρίες, τα εξώδικα και τις εκκλήσεις ασφαλισμένων, εργαζομένων και ιδιοκτητών – παρόχων Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει ακάθεκτος το «ξήλωμα» σημαντικών υπηρεσιών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό ακόμη και στην εξέλιξη της υγείας ενός ασθενή, αφού από τη μία μέρα στην άλλη μπορεί να υποχρεωθεί ακόμη και σε παύση της θεραπείας του.

Εκτός όλων των άλλων, ο νέος ΕΚΠΥ αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα κέντρα αποκατάστασης, καθώς είναι ασαφής, περικόπτει την παροχή υπηρεσιών Υγείας και συρρικνώνει τους χρόνους αποκατάστασης σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, με το νέο κανονισμό ο ΕΟΠΥΥ πλέον από αρχές Οκτωβρίου, σταματά να καλύπτει τη νοσηλεία σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (δηλαδή σε ένα εύρος πληθυσμού από 18 – 75 ετών περίπου) αλλά και σε ασθενείς με χειρουργημένα κατάγματα κάτω άκρων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ασθενείς με σοβαρά πολλαπλά παθολογικά προβλήματα που χρήζουν ειδικών θεραπειών.

Επίσης κατά τον ίδιο τρόπο, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει την ατελή παραπληγία, δηλαδή την παραπληγία που έχει ελπίδες για πλήρη αποκατάσταση, καταδικάζοντας έτσι ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα προβλήματα στο έλεος του Θεού.

«Ασθενείς και επιχειρήσεις πληρώνουμε την απίστευτη επιπολαιότητα του ΕΟΠΥΥ» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός Βολιώτης χειρουργός – ουρολόγος κ. Αθανάσιος Ζαχαρίου, κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου στο κέντρο αποκατάστασης «Κένταυρος» στον Βόλο, το οποίο λειτουργεί με 80 κλίνες και απασχολεί περισσότερο από 70 άτομα προσωπικό.

«Από εκεί που σύμφωνα με τον Ν. 2072/1992 τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης ιδρύονται και λειτουργούν για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς, που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, καθώς και από νοητική στέρηση, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα και τις μεθόδους της ιατρικής αποκατάστασης, με τον νέο ΕΚΠΥ ολόκληρες κατηγορίες ασθενών αποκλείονται» πρόσθεσε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος.

Και ενώ το δικαίωμα στη θεραπεία περιορίζεται δραματικά στο εσωτερικό, ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει νοσηλεία στο εξωτερικό, την οποία θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, την ώρα που υποτίθεται προσπαθεί να εξορθολογήσει τις δαπάνες υγείας και στο πλαίσιο αυτό προβαίνει στις παραπάνω περικοπές.

«Αδυνατούμε να βγάλουμε άκρη, τι ακριβώς θέλουν να κάνουν ο ΕΟΠΥΥ και το Υπ. Υγείας ακολουθώντας αυτή την τακτική» σχολίασε ο κ. Ζαχαρίου, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του από όλη τη χώρα, που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν κέντρα αποκατάστασης, συνυπέγραψαν υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό, χωρίς να υπάρχει ωστόσο προς το παρόν καμία εξέλιξη.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» και οι εργαζόμενοι

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν στον υπουργό και οι εργαζόμενοι στα κέντρα αποκατάστασης. Στον «Κένταυρο» στον Βόλο απασχολούνται 70 και πλέον άτομα.

«Με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ξημερώνει ένας νέος επιστημονικός και κοινωνικός μεσαίωνας για τους ασθενείς αυτούς! Τους απαγορεύει το δικαίωμα να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης στην ίδια τους τη χώρα! Παράλληλα, οδηγεί σε συμφόρηση όλα τα ήδη κορεσμένα Νοσοκομεία, ώστε μόνη επιλογή για τους αποκλεισμένους ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση, να είναι η διά φυσικού θανάτου λύτρωσή τους» σημειώνουν οι θιγόμενοι εργαζόμενοι απευθυνόμενοι προς τον κ. Πολάκη.

«Από το αίμα των ασθενών μας και το δικό μας ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει περήφανος για το πλεόνασμά του. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους ασθενείς μας μέχρι τελικής πτώσης για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ισότητας, της υγείας και της εργασίας» καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας επαναφέροντας το αίτημα για τη μη εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου