ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο για καινοτόμο υλικό που κάνει τους ρύπους να… τρέχουν

βραβείο-για-καινοτόμο-υλικό-που-κάνει-797033

Καινοτόμο επίχρισμα από ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), με επικεφαλής τον Βολιώτη δρ. Βασίλειο Μπίνα

Είμαστε προστατευμένοι από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, στον χώρο εργασίας ή μέσα σε ένα δημόσιο κτίριο; Όχι, απαντά η σύγχρονη επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει ότι το περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι έως δέκα φορές πιο μολυσμένο από το εξωτερικό περιβάλλον… Μάλιστα, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αξιολογεί τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων ως μία από τις πέντε κορυφαίες απειλές για την δημόσια υγεία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Και όμως ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), με επικεφαλής τον Βολιώτη συνεργαζόμενο ερευνητή δρ. Βασίλειο Μπίνα, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα καινοτόμο υλικό, το οποίο κάνει τους αέριους ρύπους, βακτήρια, μικρόβια και ιούς να …φεύγουν τρέχοντας από εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για επίχρισμα (μπογιά), απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, το οποίο, με χρήση του μηχανισμού της φωτοκατάλυσης, διασπά στην επιφάνειά του επικίνδυνους ρύπους μετατρέποντάς τους σε αβλαβή συστατικά.

Η πιλοτική εφαρμογή του φωτοκαταλυτικού επιχρίσματος, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της υγιεινής εσωτερικού χώρου, απέσπασε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 της κατηγορίας «Περιβαλλοντικό Έργο Οργανισμών και Κρατικών Υπηρεσιών» του Εθελοντικού Οργανισμού για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY. Το σημαντικό βραβείο ανήκει στην Ομάδα TCM (Transparent Conductive Materials) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ.

Η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε σε εσωτερικό χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος της ΣΕΑΠ, σε πραγματικές συνθήκες, σε συνεργασία με το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης του Ελληνικού Στρατού, με την υποστήριξη του διοικητή ταξίαρχου Κων/νου Λιόντου και του ταγματάρχη Γεωργίου Θανέλα.

Πρόκειται για στρατόπεδο στην πόλη του Ηρακλείου, το οποίο ανάμεσα σε λιμάνι, βιομηχανική περιοχή και αεροδρόμιο (με πτήση ανά 5 λεπτά) …βομβαρδίζεται από επικίνδυνους αέριους ρύπους. Οι χώροι του στρατοπέδου που επιλέχθηκαν το γραφείο του διευθυντή αναρρωτηρίου, το οδοντιατρείο και ο θάλαμος ασθενών.

Οι μετρητές, που τοποθετήθηκαν πριν από τη χρήση του υλικού, κατέγραψαν μεγάλη επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα τόσο σε οξείδια του αζώτου όσο και σε μικροβιακό φορτίο. Ακολούθησαν μετρήσεις μετά το βάψιμο των χώρων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ, ΝΟ2) μειώθηκαν μέχρι και 70%!

Η πιλοτική μελέτη οδήγησε σε μετρήσιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα για την υγεία και το περιβάλλον των στρατευσίμων και πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του καθ. Γιώργου Κυριακίδη με πρωτεργάτες τον συνεργαζόμενο ερευνητή του ΙΗΔΛ δρ. Βασίλειο Μπίνα, από πλευράς ΙΤΕ, και τους τ/ρχη Αντύπα Τερζόπουλο και τ/ρχη Βασίλειο Σιαπέρα από πλευράς 691 ΒΕΒ.

«Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι λειτουργεί και με τη χρήση τεχνητού φωτός, σε αντιδιαστολή με υπάρχοντα προϊόντα στο εμπόριο που λειτουργούν κυρίως με χρήση ηλιακού φωτός. Μειώνει δραστικά μεγάλο εύρος ρύπων ανόργανων (οξείδια του αζώτου) και οργανικών (βενζόλιο, τολουόλιο, φορμαλδεΰδη, ακεταλδεΰδη), χωρίς να παράγει ανεπιθύμητα παραπροϊόντα κατά τη διαδικασία της καταπολέμησης των αέριων ρύπων», εξηγεί μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βασίλης Μπίνας και προσθέτει:

«Ερευνες κατέδειξαν επίσης, τη δραστικότητα του υλικού αυτού κατά των παθογόνων βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος και το E-coli εμποδίζοντας την εξάπλωσή τους. Το εν λόγω υλικό μπορεί να ενσωματωθεί στις ίνες των υφασμάτων (σεντόνια, ιατρικές ποδιές κλπ) και να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για το προσωπικό των νοσοκομείων και τους ασθενείς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό του νερού καθώς και των αποβλήτων βιομηχανιών, νοσοκομείων κ.λπ. Η χρήση του θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Β. Μπίνα, δούλεψαν και τα κατάφεραν προς όφελος του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας με απτά αποτελέσματα. Το ώριμο ερευνητικά έργο αποτελεί πλέον έναν οδηγό για την περαιτέρω εφαρμογή της καινοτομίας σε εσωτερικούς χώρους όπως νοσοκομεία, θαλάμους, γραφεία καθώς επίσης δημόσια κτήρια, σχολεία κ.ά. συμβάλλοντας στην υγιεινή των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την ειδική τελετή απονομής των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στο Συνεδριακό Κέντρο της Μήλου. Το σημαντικό βραβείο παραλαμβάνει ο Β. Μπίνας

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βολιώτης ερευνητής δρ Βασίλης Μπίνας έχει ήδη σημαντικά βραβεία επιχειρηματικότητας στο ενεργητικό του, καθώς και μια κατοχυρωμένη διεθνή πατέντα, για προϊόντα νανοτεχνολογίας τα οποία ενεργοποιούνται με το φως και διασπούν ρύπους βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Γεννήθηκε το 1983 στον Βόλο. Αποφοίτησε το 2000 από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου. Απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με άριστα. Ακολούθησε το διδακτορικό δίπλωμα το οποίο απέκτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2010.

Μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος ξεκίνησε στην Ομάδα Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και στο Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2014 ήταν επισκέπτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Shenzen στην Κίνα.

Αυτή την περίοδο είναι συνεργαζόμενος Ερευνητής στο ΙΤΕ και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις σημαντικότερες διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προβάλλοντας και εκπροσωπώντας την χώρα όπως:

*20 διεθνής και Ελληνικές Διακρίσεις, Βραβεία και Υποτροφίες, Ακαδημαϊκές Διακρίσεις

*30 Δημοσιεύσεις σε Διεθνή Περιοδικά με Κριτές και 6 που είναι σε διαδικασία κρίσης

3 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (patents, 2 διεθνής EU, China, USA)

*70 παρουσιάσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα

Μέλος οργανωτικής επιτροπής σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια

Μέλος σε πλήθος επιστημονικών επιτροπών με θέμα Ανάπτυξη – Καινοτομία – Ενέργεια – Περιβάλλον

Κριτής και αξιολογητής σε περιοδικά διεθνούς κύρους

Ευρωπαϊκός Εκπρόσωπος στο Διεθνές Δίκτυο Νέων Ερευνητών σε Προηγμένα Υλικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου