ΤΟΠΙΚΑ

Απτόητοι οι θεριακλήδες στον Αλμυρό

απτόητοι-οι-θεριακλήδες-στον-αλμυρό-466807

Καπνός έχει γίνει ο αντικαπνιστικός νόμος στον Αλμυρό! Σε καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες και δημοτικά καταστήματα «θεριακλήδες» περιφέρονται με το τσιγάρο στα χέρια…
 
Μπροστά στην απαξίωση του νόμου και την απόλυτη μη τήρησή του η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» σε συνεργασία με τους Ενεργούς Πολίτες του Αλμυρού ίδρυσαν την Ομάδα Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών Αλμυρού.
 
«Η απαξίωση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι απόλυτη. Βέβαια εμείς δεν τα βάζουμε με τους καταστηματάρχες, αλλά με την πολιτεία που είναι ανίκανη να επιβάλλει το νόμο που επέβαλλε η ίδια», αναφέρει ο Χρήστος Καραζούπης.
 
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το βασικό μερίδιο ευθύνης για την μη τήρηση του νόμου φέρει η παντελής απουσία ελέγχων είτε εξαιτίας της αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών είτε επειδή το προσωπικό δεν είναι επαρκές για να διενεργεί ελέγχους.
 
Μάλιστα στον Αλμυρό από την ημέρα εφαρμογής του νόμου μέχρι και σήμερα έχουν γίνει το πολύ δύο με τρεις έλεγχοι και αυτοί πριν τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τους ελέγχους εν τω μεταξύ κάνουν οι δημοτικοί αστυνομικοί και από το υγειονομικό και σε ό,τι αφορά τους πρώτους στον Αλμυρό η υπηρεσία είναι στελεχωμένη από τρία άτομα εκ των οποίων τα δύο εργάζονται καθώς η τρίτη δημοτική αστυνόμος απουσιάζει με άδεια εγκυμοσύνης.
 
Αυτή τη στιγμή στον Αλμυρό σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης δεν εφαρμόζουν πλέον το νόμο και όσα τον τηρούσαν μέχρι σήμερα, εγκατέλειψαν τις προσπάθειες βλέποντας γειτονικά μαγαζιά ανενόχλητα να επιτρέπουν το κάπνισμα στους πελάτες τους.
 
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας όμως καταγγέλλει ότι ο νόμος όχι μόνο δεν εφαρμόζεται στα καταστήματα, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημοτικά καταστήματα αλλά και σε άλλες υπηρεσίες.
 
«Αφού το κράτος  δεν έχει διάθεση ή δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα νόμο που το ίδιο ψήφησε, ας τον καταργήσει. Η κατάσταση πια έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Οι πολίτες που έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και οι οικογένειες που θέλουν με τα παιδιά τους να διασκεδάσουν, σε καθαρούς από καπνούς τσιγάρων χώρους, δεν έχουν καμία δυνατότητα. Το ίδιο το Κράτος εξευτελίζεται όταν φτιάχνει νόμους που όσοι θέλουν τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους», τονίζει ο κ. Καραζούπης.
 
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών Αλμυρού τονίζει ότι θα επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσο την επιβολή του νόμου και καλεί τους Πολίτες να επικοινωνούν στο 1142 και να αναφέρουν τους παραβάτες.  
 
Να σημειωθεί τέλος πως η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών Αλμυρού θα συνδράμει και θα διαφημίσει τα καταστήματα που θα εφαρμόσουν τον νόμο, ενώ θα έχει και συνεργασία με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Μη Καπνιστών Βόλου.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου