ΤΟΠΙΚΑ

«Γέμισαν» με χειρόγραφες δηλώσεις οι Εφορίες λόγω τροποποιητικών

γέμισαν-με-χειρόγραφες-δηλώσεις-οι-797828

Με μειωμένο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ρυθμό συνεχίζεται η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αν και πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και η προθεσμία υποβολής λήγει την Πέμπτη 26 Ιουλίου.

Ενώ έχει υποβληθεί ποσοστό άνω του 80% των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο όσο πλησιάζουν οι μέρες για τη λήξη της προθεσμίας το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται είναι ολοένα και πιο χαλαρό.

Λογιστές φοροτεχνικοί «βλέπουν» πια ότι δεν είναι κατορθωτό να ολοκληρωθεί η υποβολή στο πλαίσιο της παράτασης και ήδη έχει ξεκινήσει να συζητείται η χορήγηση και δεύτερης παράτασης.

Τα γραφεία των Εφοριών Βόλου και Νέας Ιωνίας γεμίζουν από πολίτες που επιθυμούν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις, αν και υποτίθεται ότι η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είναι ηλεκτρονική και ότι το Taxis τέθηκε σε λειτουργία για να αποφεύγεται η γραφειοκρατία.

«Υπάρχουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις που μένουν να τακτοποιηθούν με την εμπλοκή και του ΕΦΚΑ, που έχει κάνει τις εκκαθαρίσεις. Ταυτόχρονα η συμπλήρωση της υποβολής του εντύπου Ε3 από τις επιχειρήσεις δεν γίνεται με ευκολία. Παράλληλα έχουμε και τις τροποποιητικές δηλώσεις των στρατιωτικών και των εργαζομένων με μπλοκάκια. Ελέγχους που διατάσσονται για διαφόρους λόγους από την Εφορία», είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η γραφειοκρατία αυξάνεται. Ζητούν πολλές τροποποιητικές ειδικά από τους στρατιωτικούς. Κάναμε Taxis για να γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή και στην Εφορία έχουν γεμίσει με χειρόγραφες δηλώσεις. Συνέχεια ζητούν τον έναν ή τον άλλο έλεγχο».

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έληγε αρχικώς στις 30 Ιουνίου. Από την έναρξη της διαδικασίας παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα. Οι επαγγελματίες ήταν σε στάση αναμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το Taxis δεν εμφάνισε τα στοιχεία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου