ΤΟΠΙΚΑ

Φουντώνει ο «πόλεμος» για το Πανεπιστήμιο

φουντώνει-ο-πόλεμος-για-το-πανεπιστ-799766

Φουντώνει ο «πόλεμος» σε όλα τα επίπεδα για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωσή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στη διαβούλευση. Σε νέα γενική του συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής Δημήτρη Βαφείδη για τη στάση που τήρησε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Νίκο Δαναλάτο, ο κοσμήτορας της Σχολής δεν εκπροσώπησε τη Σχολή σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι κ. Βαφείδης ψήφισε υπέρ της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας ως μία καλή βάση συζήτησης και συναίνεσε στις παρατηρήσεις που θα σταλούν από τη Σύγκλητο στο Υπουργείο.

«Εμείς προτείναμε με το μαχαίρι στο λαιμό τη σύσταση Τμήματος Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα, η πρότασή μας όμως αφορούσε σε τμήμα τετραετούς φοίτησης κι όχι πενταετούς που θα δίνει στους αποφοίτους του νέου Τμήματος Τεχνολόγων ίσα δικαιώματα με τους αποφοίτους του Πανεπιστημιακού Τμήματος. Μας ακυρώνουν ως Τμήμα», τόνισε ο κ. Δαναλάτος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο η πρόταση για τη δημιουργία Τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα, δημιουργεί στη γείτονα μία «Γεωπονία Νο 2». «Πρόκειται για ένα κακέκτυπο του δικού μας Τμήματος. Μας αδικεί κατάφωρα. Πρόκειται για μία μάχη που θα συνεχίσουμε να δίνουμε, γιατί στο τέλος θα χάσουμε και τον πόλεμο. Κανείς δεν εγγυάται ότι η δημιουργία του κακέκτυπου Τμήματος δεν θα κοστίσει στον Βόλο και την έδρα», τόνισε ο κ. Δαναλάτος.

Το Τμήμα αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Σύγκλητο από την οποία θα ζητήσει να βάλει «κόκκινη γραμμή» στη δημιουργία Τμήματος Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης στη Λάρισα ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι ακαδημαϊκοί δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέναντι στο θέμα. «Μπορεί να δέχονται πιέσεις, οφείλουν όμως να βάλουν κόκκινες γραμμές όπως αντίστοιχα έπραξαν και για την Πολυτεχνική Σχολή», κατέληξε ο κ. Δαναλάτος.

«Βόμβα» πρυτάνεων ΤΕΙ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

«Βόμβα» από τους πρυτάνεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος χθες λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας του σχεδίου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Με κοινή δήλωσή τους οι κ.κ. Ξενοφών Σπηλιώτης και Πέτρος Λάμψας υποστηρίζουν ότι το κείμενο «η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δεν έχει καμία σχέση με το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διόρισε για να κάνει τη σχετική εισήγηση.

«Το κείμενο με τίτλο η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΘ και αναπαράχθηκε από δικτυακούς τόπους σχετικούς με την εκπαίδευση, δεν αποτελεί πόρισμα της επιτροπής που συνέστησε το ΥΠΕΘ για να διερευνήσει τις συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας» δήλωσαν οι πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας που συνεδρίασε για την πρόταση του Υπουργείου, θέτει όρους προκειμένου να υλοποιηθεί η συγχώνευση του Ιδρύματος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ κάνει λόγο για ακαδημαϊκά στρατόπεδα συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ με την κατάργηση των Γενικών Τμημάτων.

Η Σύγκλητος ζητά, εφόσον θεσμοθετηθεί το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώτος πρύτανης να ορισθεί ο σημερινός πρύτανης του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αντιπρυτάνεις τους νυν πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Για τους φοιτητές η Σύγκλητος προτείνει να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ώστε να μη θιγεί η επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους προοπτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου