ΤΟΠΙΚΑ

Σε επιφυλακή το ΕΚΒ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

σε-επιφυλακή-το-εκβ-για-τις-επιχειρησι-467082

Καμία μέχρι στιγμής εταιρία στο Βόλο δεν κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο νέο νόμο για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Στο αρμόδιο Τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας -στην οδό Ιωλκού με Αργοναυτών- δεν έχει απευθυνθεί ακόμη καμία επιχείρηση, γεγονός που ωστόσο δεν εφησυχάζει το ΕΚΒ.

Τα μέλη της Διοίκησης βρίσκονται με «κεραίες σηκωμένες» προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο που θα αντιδράσουν εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας εξειδικεύει τη διαδικασία υποβολής της κοινής αιτιολογικής έκθεσης προς το Συµβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), το οποίο θα γνωμοδοτεί κάθε φορά για την ορθότητα των επιχειρησιακών συµβάσεων σύµφωνα µε την εφαρµογή του νόµου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της αιτιολογικής έκθεσης της επιχειρησιακής σύµβασης είναι η ύπαρξη επιχειρησιακού σωµατείου. Εφόσον αυτό δεν υφίσταται, τη «συμφωνία» συνυπογράφει το κλαδικό σωµατείο ή η αντίστοιχη οµοσπονδία, εφόσον δεν υπάρχει και κλαδικό.

Με το µέτρο αυτό όπως εκτιμούν τα συνδικάτα ανοίγει ο δρόµος για µειώσεις µισθών έως και κατά 26% στον ιδιωτικό τοµέα, καθώς και για µείωση στο 50% των αποζηµιώσεων έπειτα από απόλυση.

Οι επιχειρησιακές συµβάσεις, σύµφωνα µε τον νόµο, µπορεί να κατισχύουν των συλλογικών – κλαδικών συµβάσεων εργασίας για µειωµένες αποδοχές έως το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης (σήµερα είναι τα 740 ευρώ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΣΕΠΕ «εργοδότες και εργαζόµενοι υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ειδικής συλλογικής σύµβασης εργασίας προς το ΣΚΕΕΕ, το οποίο και γνωµοδοτεί για την σκοπιµότητα της κατάρτισής της µέσα σε αποκλειστική προθεσµία είκοσι ηµερών, µετά την πάροδο της οποίας τεκµαίρεται η χορήγησή της. Με την ίδια διαδικασία συµφωνείται και η τυχόν παράτασή της».

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, εν όψει μάλιστα και της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας, επεσήμανε ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να αποδεχτούν την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου και θα αγωνιστούν για την «ακύρωσή του στην πράξη».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου