Ο Βόλος τιμά τον ευεργέτη του

Τελευταία ενημέρωση: 2018-07-11, 16:02:04
Ο Βόλος τιμά τον ευεργέτη του

Τον ευεργέτη του, Χαράλαμπο Τσιμά, πρόκειται να τιμήσει με το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ο Δήμος Βόλου ως ελάχιστη τιμή στο πρόσωπό του για το μέγεθος της προσφοράς του στον τόπο καταγωγής του. Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα ο κ. Τσιμάς προσέφερε έναν τόνο λάδι ενισχύοντας τις ανάγκες του Νοσοκομείου, του Γηροκομείου, του Συλλόγου Πολυτέκνων και του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου. «Το μόνο που μου δίνει χαρά είναι να μπορώ να προσφέρω όπου υπάρχει ανάγκη. Να μπορώ να κάνω κάτι για τους συνανθρώπους μου», τόνισε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σήμερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που ξεκινά στις επτά το απόγευμα, το θέμα έρχεται προς έγκριση. Με πρόταση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, θα διοργανωθεί τιμητική προς το πρόσωπο του Χαράλαμπου Τσιμά εκδήλωση για τη διαχρονική υποστήριξη και συνεισφορά του στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τω δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

«Θέλω όπου μπορώ να βοηθάω την πόλη και τους ανθρώπους της», τονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ο 87χρονος Χαράλαμπος Τσιμάς αναφερόμενος στη νέα προσφορά του. Έκανε δωρεά ενός τόνου ελαιόλαδου σε τέσσερις φορείς. Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Σύλλογος Πολυτέκνων και Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου παρέλαβαν από 250 κιλά ελαιόλαδου για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η προσφορά του Χαράλαμπου Τσιμά είναι διαχρονική στην πόλη όπου μεγάλωσε, τον Βόλο, την τελευταία τουλάχιστον 25ετία.    

Το 1997 - 1998 όταν και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ρόταρυ δώρισε στο Νοσοκομείο του Βόλου πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ενώ το 2009 ήταν ο δωρητής της προτομής του μακαριστού Χριστόδουλου. Ηταν και παραμένει ακόμα «στυλοβάτης» της Εκκλησίας, του Ορφανοτροφείου Βόλου, του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.ά. Με δικές του δωρεές «στήθηκε», ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε το Ογκολογικό Τμήμα με τη Μονάδα Χημειοθεραπείας Βόλου, ενώ σημαντική είναι η δωρεά του που όμως περιμένει για να δημιουργηθεί το Στέκι Παιδιού.

Η ζωή και η πορεία του αυτοδημιούργητου και επιτυχημένου επαγγελματία που όμως δεν ξέχασε ποτέ τον Βόλο όπου μεγάλωσε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και συγκινητικές.

Πήγε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι την δ’ Δημοτικού και μετά από  εξετάσεις συνέχισε στην α’ του Οκταταξίου 2ου Γυμνασίου Βόλου. Οικονομικές δυσκολίες δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει με σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Το Μάρτιο του 1952 ξενιτεύεται στην Αιθιοπία προς αναζήτηση εργασίας.

Εργάζεται στο παντοπωλείο του θείου του για πέντε χρόνια χωρίς να είναι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά του ούτε και από τις απολαβές, έχοντας πάντα στο μυαλό του την προοπτική μιας δικής του δουλειάς.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών στο Νυχτερινό Καναδικό Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα. Το 1957 αφήνει τον θείο του και αγοράζει ένα μικρό παντοπωλείο με ξένα κεφάλαια. Μετά από έναν χρόνο έχει ξεχρεώσει όλες του τις υποχρεώσεις, η επιχείρηση αρχίζει να αναπτύσσεται και καταφέρνει κάνοντας εισαγωγές να  μετατρέψει το μπακάλικο  σε σούπερ μάρκετ.

Μετά από λίγα χρόνια, το 1970, έχει το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα με το όνομα «Bambis». Σήμερα όλη η περιοχή έχει το όνομα Bambis. Το Μάιο του 1975 έγινε η στρατιωτική επανάσταση που εθνικοποίησε το κατάστημα και το σπίτι του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, στον Βόλο, με την οικογένειά του μέχρι το 1999. Τη χρονιά αυτή η νέα αιθιοπική κυβέρνηση αποφασίζει να του επιστρέψει τα ακίνητά του τα οποία παραλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2000 σε άθλια κατάσταση. Αρχίζει τότε μια τιτάνια προσπάθεια να επιδιορθώσει τις ζημιές, να βρει καινούριους προμηθευτές και να οργανώσει ξανά τη δουλειά. Το Μάρτιο του 2000 αρχίζει πάλι τις δραστηριότητές του. Σήμερα έχει το πιο γνωστό σούπερ μάρκετ της Αντίς Αμπέμπα.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς είναι παντρεμένος από το 1961 με την Ελένη Στατηρά,  έχει τέσσερις κόρες, την Πηνελόπη, την Ευαγγελία, την Όλγα και την Παρασκευή, έξι εγγονές και έναν εγγονό. Γνωρίζει άπταιστα τέσσερις γλώσσες αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και αιθιοπικά.

Μέχρι σήμερα συνεχίζει να εργάζεται κανονικά μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ελλάδα έχοντας πάντα στο πλευρό του την σύζυγό του Ελένη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
1
=