ΤΟΠΙΚΑ

Ασκηση καταπολέμησης ρύπανσης στην Αγριά

ασκηση-καταπολέμησης-ρύπανσης-στην-α-801429

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διοργάνωσε σήμερα άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών μπροστά από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ (Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε.) και ΑΓΕΤ – Ηρακλής (Εργοστάσιο Βόλου) στην περιοχή της Αγριάς Βόλου. Η άσκηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 12 το μεσημέρι.

Το σενάριο της άσκησης

Το σενάριο της άσκησης ήταν το εξής: Περί ώρα 10:00 εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ (Εργοστάσιο Βόλου) και συγκεκριμένα στον προβλήτα Γ1 – Γ3 της εγκατάστασης, ο οποίος βρίσκεται πλησίον εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων ΕΛΙΝΟΙΛ στην περιοχή Αγριάς Βόλου πραγματοποιούνταν παραλαβή καυσίμων από φορτηγό πλοίο (Φ/Γ). Από αμέλεια υπευθύνου παροχής της εταιρείας πετρελαιοειδών δεν έγινε ασφαλής σύνδεση των εύκαμπτων σωλήνων παροχής καυσίμων με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μισό (0,5) m3 καυσίμου μαζούτ στο θαλάσσιο χώρο των παραπάνω εγκαταστάσεων, δημιουργώντας πετρελαιοκηλίδα έκτασης 150 τ.μ. περίπου .

Κατά τη διάρκεια εντοπισμού της πετρελαιοκηλίδας διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

α) Μικρό τμήμα της κηλίδας, εκτιμώμενης ποσότητας περί τα 0,1m3 βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής της εγκατάστασης ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ (Εργοστάσιο Βόλου) (προβλήτα Γ1-Γ3).

β) Το μεγαλύτερο τμήμα αυτής (περί τα 0.4m3), λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών (άνεμοι Β-ΒΔ 2-3 BF), κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ (Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε. – Εγκατάσταση υγρών καυσίμων Αγριάς Βόλου).

Κατά τη διάρκεια μεθόρμισης του ρυμουλκού ασφαλείας της εγκατάστασης ΑΓΕΤ – Ηρακλής πλησίον της περιοχής του συμβάντος διαπιστώνεται από το πλήρωμά του, εισροή υδάτων από το δίκτυο θαλάσσης των Κ/Μ.

Στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά: ΕΛΙΝΟΙΛ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ, NORTH AEGEAN SLOPS ΕΜΑΕ – ΗΛ. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΕΟΔ) και ΛΕΣΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (ΕΔΟΠΑ) .

Την άσκηση παρακολούθησαν η Υπεύθυνη περιβάλλοντος Οργανισμού Λιμένα Βόλου Α.Ε., κ. Φώσκα Ειρήνη και στελέχη της Βάσης Καυσίμων Μικροθηβών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξιολόγηση – Συμπεράσματα

Η άσκηση αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για την αναβάθμιση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού των εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση της Υπηρεσιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, τη βελτίωση της γνώσης και της εμπειρίας όλων των εμπλεκόμενων μερών μέσα από ασκήσεις που προσομοιάζουν με πραγματικά περιστατικά, τη βελτίωση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ της Λιμενικής Αρχής με τους εμπλεκόμενους φορείς και τον εντοπισμό αδυναμιών και ελλείψεων και εν συνεχεία τη λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.

Επισημαίνεται επίσης από το Λιμεναρχείο Βόλου ότι η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν θετική και επεδείχθη ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επαγγελματισμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου