ΤΟΠΙΚΑ

Δίαυλοι επικοινωνίας με το εξωτερικό για εξαγωγές

δίαυλοι-επικοινωνίας-με-το-εξωτερικό-802108

Χέρι βοηθείας τείνουν ομογενείς βουλευτές προς τις επιχειρήσεις εξαγωγών της Μαγνησίας προκειμένου να διευκολυνθούν εν μέσω κρίσης και να αναπτύξουν τα σχέδιά τους στο εξωτερικό. Οι βουλευτές και η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλήνων αναγνωρίζουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων και επιθυμούν να συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η εξαγωγική δραστηριότητα και να πάρει μπρος η τοπική οικονομία, να σταματήσουν πια η Μαγνησία και η Ελλάδα να αιμορραγούν και να χάνουν τα φωτεινά μυαλά τους στην Ευρώπη και το εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ειδικότερα, πέντε ομογενείς βουλευτές από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Νότιο Αφρική και τη Σουηδία επισκέφτηκαν προχθές τον Βόλο και συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και ντόπιους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών.

Οι βουλευτές είχαν συναντηθεί προχθές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Η επίσκεψή τους στον Βόλο εντασσόταν στη δράση που ανέλαβαν να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη χώρα, ενώ επόμενος σταθμός τους ήταν η Λάρισα, απ’ όπου υπήρξε επίσης ενδιαφέρον για επικοινωνία και συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα το «παρών» έδωσαν ο κ. Πέτρος Κατσαμπάνης από την Αυστραλία, ο κ. Γεράσιμος Σκλαβούνος από τον Καναδά, ο κ. Στέφανος Πάππας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο κ. Γιώργος Μιχαλάκης από τη Νότιο Αφρική και ο κ. Σωτήρης Δελής από την Σουηδία.

Από τον μικρομεσαίο τομέα θα έρθει η ανάπτυξη της οικονομίας

«Η οικονομία ανασταίνεται από τον μικρομεσαίο τομέα και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, που είναι συνήθως τοπικές. Γι’ αυτό σας συγχαίρουμε για την εργασία που κάνετε όλοι εδώ στη Μαγνησία και στα γύρω μέρη του Βόλου για να προωθήσετε τον τόπο σας, τον τουρισμό σας και τα προϊόντα σας».

Τα μήνυμα αυτό έστειλε ο κ. Κατσαμπάνης, βουλευτής στη Δυτική Αυστραλία και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλήνων.

Ο ίδιος είπε ότι: «Εμείς με τις συζητήσεις που θα κάνουμε εδώ θα ανοίξουμε τον δρόμο για να σας βοηθάμε όπου μπορούμε να προωθείτε τα προϊόντα σας, ακόμη πιο μακριά και πιο καλά και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Στόχος είναι να δούμε επάνοδο στην τοπική περιοχή και άνοιγμα περισσότερων θέσεων εργασίας, προπαντός για τους νέους, ώστε να μη χρειάζεται να φεύγουν από την Ελλάδα όπως έφυγαν οι γονείς μας και όπως έχουν φύγει 600.000 τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια», ανέφερε ο ίδιος.

Οι ομογενείς βουλευτές συμπαρίστανται στον αγώνα που δίνει η επιχειρηματικότητα. «Είμαστε στο πλευρό σας, καθώς γνωρίζουμε το έργο που έχετε κάνει. Ξέρουμε για τις δύσκολες στιγμές που περνάτε και ευχόμαστε να βοηθήσουμε και εμείς με κάποιο τρόπο να ξεπεράσετε τα προβλήματα και να προχωρήσετε σε ένα πιο λαμπρό μέλλον», επισήμανε ο βουλευτής, διευκρινίζοντας ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε οποιοδήποτε αίτημα έχετε να το προωθήσουμε στο εξωτερικό. Μπορούμε να βρούμε συνεταίρους».

Απαιτούνται ελάττωση του χρέους, αλλά και στήριξη της επιχειρηματικότητας

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλήνων έχει παρέμβει για το ελληνικό χρέος και μάλιστα πολλές φορές. «Έχουμε ζητήσει επί σειρά ετών και επί πολλών προέδρων μας να ελαττωθεί το χρέος και η χώρα να δει μία άσπρη μέρα. Οι συμφωνίες γίνονται. Έγινε και μία ακόμη. Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο από αυτές», είπε ο κ. Κατσαμπάνης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ευχήθηκε με τις σωστές πράξεις των επιχειρηματιών και με τη βοήθεια των τοπικών οργανώσεων, της κυβέρνησης, και ανθρώπων όπως οι ομογενείς βουλευτές η ανάπτυξη να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά και να πάει παραπέρα.
«Εδώ βλέπουμε ανθρώπους που κάνουν εξαγωγές. Το παλεύουν. Και το να παλεύει ο κάθε επιχειρηματίας, η κάθε εταιρεία, η κάθε οργάνωση, αυτό συμβάλλει. Γιατί εκεί αναπτύσσονται οι θέσεις εργασίας και βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Η άνοδος στις εξαγωγές δείχνει ότι οι παραγωγοί της Ελλάδας έχουν γίνει πιο ποιοτικοί. Έχουν προχωρήσει σε ένα κλάδο που γνωρίζουν καλά και έχουν σπρώξει προ το εξωτερικό τα καλά στοιχεία αντί να επικεντρώνουν μόνο στα αρνητικά. Γι’ αυτό βρίσκουμε επάνοδο στις εξαγωγές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το «παρών» στη προχθεσινή συνάντηση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι εξαγωγικών εταιρειών του Βόλου και της Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση των ομογενών βουλευτών με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη παρόντες ήταν ο κ. Αρης Θεοδώρου από την Sdeng, o κ. Σωτήρης Μπαντάς από την εταιρεία Centaur, o κ. Αποστόλης Βολιώτης, εκπρόσωπος εξαγωγικής εταιρείας βιολογικού ελαιολάδου, η κ. Βίλλυ Λυχναρά από την εταιρεία ΛΥΧΝΑΡΑΣ ΒΕΡΓΙΝΑ Α.Ε. με εξαγωγές ελαιών και ελαιόλαδου και ο κ. Νίκος Στάμος, από την εταιρεία ΣΤΑΜΟΣ Α.Ε. οι οποίοι μίλησαν για την προσπάθεια που κάνουν τα τελευταία χρόνια ώστε να μπορέσει να σταθεί η επιχειρηματικότητα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Ένα ακόμη ζήτημα που εξετάστηκε στη συνάντηση είναι η παρουσία των εταιρειών σε εκθέσεις του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο κ. Μπασδάνης μαζί με τον α’ αντιπρόεδρο κ. Φίλιππο Σαμαλέκο, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΑΕΝ του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Σπαθή μίλησαν και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που «γεννά» η Μαγνησία, με το ενδιαφέρον των ομογενών να στρέφεται στην ΒΙΠΕ, αλλά και στις νέες τεχνολογίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου