ΤΟΠΙΚΑ

Σε περιπέτειες το Νότιο Πήλιο

σε-περιπέτειες-το-νότιο-πήλιο-802616

Απόφαση του ΣτΕ βάζει «φρένο» στις τουριστικές επενδύσεις – Αίτηση ακύρωσης της απόφασης καταθέτει αύριο ο Δήμος

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση απόφασής του που εκδόθηκε εννέα ολόκληρα χρόνια μετά την προσφυγή που είχαν κάνει δημότες ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας για συγκρότημα επτά κατοικιών στην Ανω Γατζέα, καταθέτει αύριο, Δευτέρα, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Δεν είναι μόνο η ιδιωτική περιουσία που θίγεται από τη στιγμή που κρίνεται «αυθαίρετο» ένα συγκρότημα που έχει πλέον ολοκληρωθεί. Δημιουργείται δεδικασμένο και ανατρέπεται η ίδια η δυνατότητα του Δήμου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του επενδύοντας τουριστικά.

Η υπόθεση φέρει τις ρίζες της πίσω στο 2009. Τότε τρεις δημότες είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας που εξέδωσε το Τμήμα Πολεοδομίας της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας αλλά και της γνωμοδότησης της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου του Νομού, που αφορούσε στην ανέγερση συγκροτήματα επτά κατοικιών με πισίνες και τοιχία στον οικισμό της Ανω Γατζέας.

Η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης για την περίπτωση ενός συγκροτήματος που έχει ήδη αποπερατωθεί, έγινε τον Δεκέμβριο 2017. Το ΣτΕ δημοσίευσε την απόφασή του στις 7 Μαρτίου 2018. Εκανε δεκτή την αίτηση και ακύρωσε την οικοδομική άδεια του συγκροτήματος που υφίσταται με το αιτιολογικό ότι «… δεν επιτρέπεται η ανέγερση στο ίδιο οικόπεδο περισσότερων αυτοτελών κτιρίων κατοικίας με το σύστημα της διηρημένης ιδιοκτησίας (συγκρότημα κατοικιών)».

Στις 11/5/2018 κοινοποιήθηκε στον Δήμο Νοτίου Πηλίου η απόφαση του ΣτΕ και ήρθε να προκαλέσει αναταραχή, καθώς δεν διακυβεύεται μόνο η ιδιωτική περιουσία στην προκειμένη περίπτωση, αλλά η ίδια η περιουσία του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Τη Δευτέρα 9/7, πρόκειται να ασκήσει «τριτανακοπή».

«Ο Δήμος έχει προφανές έννομο συμφέρον να ασκήσει το ένδικο μέσο της τριτανακοπής, αφού ο ίδιος είναι αρμόδιος για την προστασία και την ανάπτυξη του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς και για την εν γένει χωροταξική και πολεοδομική διαμόρφωση των περιοχών της διοικητικής περιφέρειάς του», αναφέρουν οι δικηγόροι Χρήστος Στρατηγόπουλος και Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακύρωση της οικοδομικής αδείας και οι απαγορεύσεις που τάσσει η προσβαλλόμενη απόφαση πλήττουν τις προοπτικές βιώσιμης, υγιούς και επωφελούς, για τους κατοίκους, ανάπτυξης των περιοχών, που εμπίπτουν στην περιοχή διοικητικής ευθύνης του καθώς με έμμεσο τρόπο απαγορεύει τη σύσταση διηρημένης ιδιοκτησίας εντός των ορίων οικισμού και απαγορεύει τη διάσπαση του όγκου, σε περισσότερα επιμέρους κτίσματα, απαγόρευση που θα έχει ως συνέπεια την ανέγερση μεγάλων όγκων στο Πήλιο, όγκων που δεν συνάδουν με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και τα μορφολογικά πρότυπα που έχουν διαμορφωθεί, ανά τους αιώνες».

Σύμφωνα με τον Δήμο δεν θα μπορούν να ανεγερθούν κατοικίες προοριζόμενες για τουριστικά καταλύματα, καθώς η ανάπτυξή τους απαιτεί ιδιωτικότητα με ανεξαρτητοποίηση των κτιριακών όγκων και την ανέγερση περισσοτέρων του ενός κτιρίου στο ίδιο γήπεδο, επιπρόσθετα δε, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ανάπτυξη επενδύσεων στη γεωγραφική και διοικητική μας περιοχή.

«Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, βλάπτεται από την απόφαση αυτή, στο σύνολο του ευρύτερου χωροταξικού του σχεδιασμού για την περιοχή, επί της οποίας, όπως και στις άλλες δημοτικές ενότητες, εκπονείται ΣΧΟΟΑΠ, και απειλείται με ανατροπή όλου του μέχρι σήμερα πολεοδομικού σχεδιασμού του, που έχει γίνει με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις που επιτρέπουν την ανέγερση πλειόνων του ενός κτιρίων ανά γήπεδο.

Με την απόφαση συλλήβδην αποκλείεται όχι μόνον η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών για εκμε
τάλλευση από επαγγελματίες εργολάβους, η οποία αναιτίως δαιμονοποιείται, αν και είναι δυνατόν να υποβοηθήσει ουσιωδώς την οικονομία της περιοχής προς όφελος κυρίως των μονίμων κατοίκων, αλλά επίσης αποκλείεται η κοινότατη διανομή της οικογενειακής περιουσίας των μονίμων κατοίκων στα τέκνα τους, η οποία εντός των οικισμών κατ΄εξοχήν βασίζεται στην οριζόντια κατ΄έκτασην (Κάθετη) συνιδιοκτησία, λόγω του περιορισμένου μεγέθους των οικοπέδων, που δεν επιτρέπει κανονική κατάτμηση. Και ασφαλώς δεν είναι νομικά επιτρεπτή ούτε πρακτικά εφικτή η διερεύνηση των υφισταμένων – πόσω μάλλον των μελλοντικών – σχέσεων των συινιδιοκτητών κάθετης συνιδιοκτησίας, ως προϋπόθεση για την έκδοση (προς ιδιώτες) ή την μη έκδοση (προς επιχειρηματίες) Οικοδομικής Αδειας για περισσότερα του ενός κτίρια σε πολεοδομικώς ενιαίο ακίνητο», επισημαίνει ο Δήμος στην αίτηση που θα καταθέσει το ΣτΕ.

Εκτιμάται ότι αν η απόφαση δεν ακυρωθεί θα επέλθει καταβαράθρωση της αγοραστικής αξίας των ιδιοκτησιών, εντός και εκτός οικισμών, πάγωμα κάθε προσπάθειας για ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, βασισμένη στην εποχική ενοικίαση μικρών ανεξάρτητων κατοικιών ιδιοκτησίας των μονίμων κατοίκων ως τουριστικών καταλυμάτων, για την συμπλήρωση του περιορισμένου οικογενειακού εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών.

Επιπλέον ο Δήμος θέτει ένα ακόμη επιχείρημα. Ως ιδιοκτήτης εκτάσεων, εντός και εκτός των ορίων οικισμών, δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει την περιουσία του και ιδιαίτερα για τουριστικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας της δημοτικής περιουσίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου