ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργία Βυζαντινού Μουσείου στο Πήλιο

δημιουργία-βυζαντινού-μουσείου-στο-π-851206

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Μουσείου στο Πήλιο, που θα φιλοξενήσει τους πολύτιμους βυζαντινούς θησαυρούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του βουνού των Κενταύρων και κινδυνεύουν να γίνουν βορά αρχαιοκαπήλων, ενώ δεν είναι και επισκέψιμα από το κοινό, συζήτησε και αποφάσισε στην προχθεσινή της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Το θέμα είχε συζητηθεί και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει η Δ.Ε του ΤΕΕ Μαγνησίας, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, στις 11 Απριλίου 2007, ο οποίος είχε συμφωνήσει με την πρόταση του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, που εισηγήθηκε το θέμα στην Δ.Ε., υπάρχουν σημαντικά κειμήλια, τα οποία πρέπει να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να εκτεθούν στο Μουσείο. Πολλά δε από αυτά φυλάσσονται ακόμη και σε οικίες επιτρόπων.
Επεσήμανε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς πρόκειται για πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φυλαχτεί στο σύνολό της, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί κρούσματα αρχαιοκαπηλίας.
Από τους στόχους που τέθηκαν αρχικά, είναι η δημιουργία τριμελούς επιτροπής από την Δ.Ε. η οποία θα έρθει σε επικοινωνία με τα εκκλησιαστικά συμβούλια, την Μητρόπολη Δημητριάδος, με τους Δημάρχους των ΟΤΑ του Πηλίου, με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά και με φορείς του νομού που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, προκειμένου να τους ενεργοποιήσει για την επίτευξη του σκοπού.
Όπως τονίστηκε, το ΤΕΕ δεν θα υποδείξει σε ποιο σημείο του Πηλίου θα κατασκευαστεί το Μουσείο, καθώς αυτή η απόφαση θα ληφθεί από κοινού με όσους εμπλακούν, αφού πρώτα αποφασισθεί ποια κειμήλια θα εκτεθούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου