ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

πρώτες-αποφάσεις-του-περιφερειακού-σ-467652

Κάλεσμα για συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του νέου θεσμού, απηύθυνε ο αιρετός Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
 
Οι δημαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου και της Οικονομικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκαν από μικρές διαρροές. Ο κ. Αγοραστός εξήγγειλε τη συγκρότηση δύο επιπλέον επιτροπών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, με αντικείμενο που θα αποφασιστεί σύντομα. Δεσμεύτηκε για εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στις δύο επιτροπές.
 
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όλα τα μέλη του συμβουλίου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι θα λειτουργήσει με πνεύμα συνεργασίας, επιδιώκοντας τη σύνθεση απόψεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα.
 
Στη θέση του προέδρου του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας προτάθηκε από την πλειοψηφία και εξελέγη ο Χρ. Λιάπης με 44 ψήφους και δύο λευκά, ενώ καθήκοντα αντιπροέδρου ανέλαβε από την παράταξη του Απ. Παπατόλια η Εύη Αδαμάκη. Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο Δημ. Κουρέτας. Η κάλπη της ψηφοφορίας για τις θέσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα ανέδειξε από 43 υπέρ και τρία λευκά.
 
Από την ψηφοφορία δήλωσαν αποχή οι επικεφαλής παρατάξεων Βαγγ. Μπούτας και Αστ. Ροντούλης, ενώ «λευκό» ήταν η στάση του επικεφαλής παράταξης Κ. Πουλάκη. Δήλωση καταψήφισης των προσώπων που θα προταθούν ήρθε από την παράταξη του Φ. Γενηκομσίου.
 
Ακολούθησε η εκλογή οκτώ τακτικών και οκτώ αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό.
 
Στην Οικονομική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Μαρία Μαμάρα (45), Κωνσταντίνος Νούσιος (46), Ντίνος Μπάρδας (46), Ευάγγελος Λέμας (46), Γεώργιος Καλτσογιάννης (46), Απόστολος Παπατόλιας (39), Φώτης Αλεξάκος (40) και Βαγγέλης Μπούτας (43).

 

Ο κ. Παπατόλιας δήλωσε ότι στο δεύτερο μέρος της θητείας της επιτροπής θα υπάρξει αντιστροφή των θέσεων, με πολιτική εναλλαγή προσώπων, ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι γεωγραφικές ενότητες της Θεσσαλίας.
 
Ακολούθησαν δύο ψηφοφορίες, μία για την ανάδειξη των τακτικών και μία για τα αναπληρωματικά μέλη. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν: Μ. Μαμάρα (Αθ. Παιδής) 45, Κων. Μπάρδας (Χρ. Γακόπουλος) 46, Κ. Νούσιος (Γεωργία Κόκκαλη) 46, Ευάγγ. Λέμας (Ορ. Ψαχούλας) 46, Γ. Καλτσογιάννης (Φιλιπ. Χήρας) 46, Απ. Παπατόλιας (Αθ. Τσιάρας) 39, Φωτ. Αλεξάκος (Ευαγγελία Λιακούλη) 40 και Ευαγγ. Μπούτας (Βασ. Κρανιάς) 43.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Λάρισας κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα.

 
Σχετικά με τις ψηφοφορίες σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» ο Κ. Πουλάκης στην τοποθέτησή του για την εκλογή προεδρείου δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό και για τις τρεις θέσεις, αφού εκτός του προέδρου που έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και προέρχεται από την πλειοψηφία, το προεδρείο ως συλλογικό όργανο δεν έχει καμιά πολιτική αρμοδιότητα.
 
Για την οικονομική επιτροπή, προτάθηκε από την παράταξη την πρώτη περίοδο λειτουργίας της, οι τρεις πρώτες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έχουν από έναν εκπρόσωπό τους στα τακτικά μέλη της επιτροπής, και οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις από έναν εκπρόσωπό τους στα αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής. Την δεύτερη περίοδο να υπάρξει εναλλαγή στις θέσεις τακτικών και αναπληρωματικών.
 
«Η πρόταση μας είχε ως στόχο την διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας της οικονομικής επιτροπής με την ουσιαστική συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων που εκφράζονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρότασή μας θα είχε ουσιαστικό νόημα αν υπήρχε πολιτική συμφωνία, που δεν φάνηκε αφού ο κ. Παπατόλιας στην τοποθέτηση του διεκδίκησε από δύο θέσεις και στα τακτικά και στα αναπληρωματικά μέλη της οικονομικής επιτροπής», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Ο κ. Πουλάκης δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει θέση στην οικονομική επιτροπή και ζήτησε από τον κ. Αγοραστό να καλεί στις συνεδριάσεις της ως παρατηρητή τον εκπρόσωπο της παράταξης που θα αποφασίσει.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου