ΤΟΠΙΚΑ

Ενισχύεται το κοινωνικό προφίλ του Π.Θ.

ενισχύεται-το-κοινωνικό-προφίλ-του-π-θ-803690

Ενισχύεται το κοινωνικό προφίλ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα τμήματα του οποίου ήδη φοιτούν 148 φοιτητές με αναπηρίες. Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Γιώργος Ιωαννίδης ενέκρινε την περασμένη Τρίτη το πρόγραμμα «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών» με δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 347.858 ευρώ.

Μέσα από το πρόγραμμα θα ενισχυθούν δομές κοινωνικής μέριμνας για τους φοιτητές των ιδρυμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με στόχο την αύξηση του ποσοστού έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών και την ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα προβλέπει ενίσχυση της υπάρχουσας δομής στήριξης ΑΜΕΑ με τη στελέχωσή της από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας, ειδικούς παιδαγωγούς με εμπειρία σε μεταγραφές κειμένων σε γραφή braille και τη δημιουργία διαφοροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις κατηγορίες ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Επιπλέον προβλέπεται ενίσχυση του εξοπλισμού της δομής με εξειδικευμένα λογισμικά και μηχανήματα που επιτρέπουν την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε εκπαιδευτικό υλικό. Θα δημιουργηθεί κέντρο συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης φοιτητών ΑμεΑ, φοιτητών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χαμηλές εισοδηματικές τάξης.

Μέσω του προγράμματος αναμένεται επίσης η ενίσχυση φοιτητών χαμηλών εισοδηματικών τάξεων για την κάλυψη των αναγκών τους σε στέγαση, ενώ θα γίνει καταγραφή των εξατομικευμένων αναγκών των φοιτητών με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου.

Τέλος, θα διεξαχθούν σεμινάρια για το προσωπικό του Πανεπιστημίου σχετικά με θέματα προσβασιμότητας.

148 φοιτητές ΑμεΑ στο Π.Θ.

Σημειώνεται ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φοιτούν ήδη 148 φοιτητές ΑμεΑ. Το 59,46% παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, το 4,05% διάσπαση προσοχής, το 4,73% αναπηρία όρασης, το 6,08% βαρηκοΐα- κώφωση, το 10,14% κινητική αναπηρία, το 4,05% διαταραχές αυτιστικού φάσματος, το 2,03% πολλαπλές ειδικές ανάγκες, το 8,78% χρόνια προβλήματα υγείας.

Ηδη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργεί η υπηρεσία «Πρόσβαση» μέσω της οποίας καταγράφονται οι ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και των διδασκόντων τους, ενημερώνονται και υποστηρίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σημαντική αποστολή της «Πρόσβασης» είναι η λειτουργική παρέμβαση στους χώρους του πανεπιστημίου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των φοιτητών με αναπηρίες.

Μέσω της «Πρόσβασης» φοιτητές υποστηρίζουν συμφοιτητές τους με αναπηρίες στην μετακίνηση τους μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη συμπλήρωση αιτήσεων, στην παρακολούθηση των μαθημάτων, στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις. Σημειώνεται ότι σε κάθε τμήμα έχει οριστεί ένα αρμόδιο μέλος ΔΕΠ και ένα συγκεκριμένο άτομο στη γραμματεία που λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ του τμήματος και της «Πρόσβασης».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου