Αλαλούμ με τις βεβαιώσεις εισφορών του 2017 για τους εταίρους επιχειρήσεων

Τελευταία ενημέρωση: 2018-07-06, 16:48:03
Αλαλούμ με τις βεβαιώσεις εισφορών του 2017 για τους εταίρους επιχειρήσεων

Το αλαλούμ που επικρατεί με τις βεβαιώσεις εισφορών του 2017 για τους εταίρους επιχειρήσεων επισημαίνει σε υπόμνημά του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας στο Υπ. Εργασίας, ζητώντας από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλο να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, επιχειρηματίες, εταίροι ομόρρυθμων εταιρειών, κατά την έκδοση των βεβαιώσεων εισφορών για το έτος 2017, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτών κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, διαπίστωσα από την εκκαθάριση, ότι τα ποσά που συνολικά έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ δεν ανταποκρίνονται στα ποσά που αναγράφουν οι βεβαιώσεις εισφορών, καθώς υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι μέχρι 31/12/2016, υπήρξαν μέτοχοι σε ΟΕ αλλά ταυτόχρονα και μισθωτοί, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου, ασφαλισμένοι στο ασφαλιστικό ταμείο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

«Όταν στις 31/12/2016 λήγει η εργασιακή τους σχέση αορίστου χρόνου με την εταιρεία, με επακόλουθο την λήξη της ασφαλιστικής σχέσης τους ως μισθωτών, ενώ διατηρείται σε ισχύ η ιδιότητα του ομόρρυθμου εταίρου, και, παρόλο που η αποχώρηση δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η αλλαγή αυτή δεν αποτυπώνεται αυτομάτως και στο αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ» επισημαίνει ο ΣΒΘΚΕ, που θεωρεί μη δεοντολογικό, όταν οι επιχειρηματίες, εταίροι της ΟΕ, προτίθενται να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους, το 2018, ο ΕΦΚΑ, μέσω του αντίστοιχου υποκαταστήματος του τ. ΟΑΕΕ, να ζητεί την καταβολή των διαφορών που προέκυψαν για το 2017, οι οποίες προέρχονταν από τη «μισθωτή απασχόληση», η οποία επί της ουσίας είχε διακοπεί την 31/12/2016!

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς ενώ οι ομόρρυθμοι εταίροι, καταβάλλουν την «οφειλόμενη» διαφορά, διότι σε διαφορετική περίπτωση, το πληροφορικό σύστημα δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην επέκταση της δραστηριότητάς τους, όταν προβαίνουν στην εκτύπωση της βεβαίωσης ασφάλισης για το 2017, διαπιστώνουν ότι αυτή δεν περιλαμβάνει το ποσό που κατέβαλαν ως διαφορά, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να εκπέσει το ποσό από τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Δηλαδή οι ομόρρυθμοι εταίροι, οι οποίοι χωρίς ευθύνη και υπαιτιότητα δική τους, επωμίστηκαν την πληρωμή μιας «διαφοράς» που αφορούσε στο 2017, η οποία επί της ουσίας δεν υφίσταται, λόγω της διακοπής της μισθωτής απασχόλησης την 31/12/2016, στερούνται του δικαιώματος της φορολογικής χρήσης αυτής για την έκπτωση για το έτος 2017 και θα πρέπει να περιμένουν, όπως το υποκατάστημα του τ. ΟΑΕΕ, τους ενημέρωσε, την νέα εκκαθάριση, που θα προκύψει την επόμενη χρονιά.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, οι φορολογούμενοι ασφαλισμένοι, καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν, την αδυναμία της διασύνδεσης δύο ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων, η οποία προκαλεί ένα ζήτημα πρόσθετης οικονομικής και γραφειοκρατικής επιβάρυνσης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα και ευθύνη» σημειώνει ο Σύνδεσμος απευθυνόμενος στον κ. Πετρόπουλο ζητώντας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=