ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εξόρμηση υγείας στη Θεσσαλία

εξόρμηση-υγείας-στη-θεσσαλία-804435

Περισσότερα από 1.000 άτομα, καπνιστές στην συντριπτική τους πλειονότητα, εξετάστηκαν στη διάρκεια της χρονιάς και στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τα Κέντρα Υγείας ανά την Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται επί σειρά ετών και όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, τα άτομα που εξετάζονται, έχουν επιλεγεί από γιατρούς των κατά τόπους δομών.

Πρόκειται κατά κανόνα για χρόνιους καπνιστές και το ζητούμενο είναι να ανιχνευθεί, με την μέθοδο της σπιρομέτρησης, εάν πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και να εξεταστεί κατά πόσο επηρεάζει η συγκεκριμένη ασθένεια, την εργασία και την καθημερινότητά τους. «Εξετάζουμε τους ασθενείς σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους δίνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας τους, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, πραγματοποιούνται εξετάσεις σε δύο Κέντρα Υγείας κάθε μήνα, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου.

Στο μεταξύ, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Πέτρου Κάσσα με τίτλο «Συσχέτιση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και γνωσιακής λειτουργίας με την εργασιακή αποδοτικότητα, τη μεσογειακή διατροφή και την πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας σε κατοίκους απομακρυσμένης νησιώτικης περιοχής» πραγματοποιεί από σήμερα εξετάσεις στον τοπικό πληθυσμό της Αλοννήσου.

Πρόκειται για μια διαφορετική δράση, μέσω της οποίας αναμένεται να εξεταστούν περισσότερα από 300 άτομα στο περιφερειακό ιατρείο της Αλοννήσου. Επικεφαλής της ιατρικής αποστολής είναι ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί αύριο Παρασκευή, μεθαύριο Σάββατο και την Κυριακή και όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, λαμβάνει πολλά μηνύματα από κατοίκους της Αλοννήσου, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν.

Η δράση περιλαμβάνει συμπλήρωση ερωτηματολογίων καθώς και την διεξαγωγή δωρεάν εξετάσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου και περιλαμβάνουν: Εκτίμηση διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο (ροχαλητό), σπιρομέτρηση, οξυμετρία, ποσυμπτωματικό έλεγχο αναπνευστικών και καρδιολογικών διαταραχών και καρδιογράφημα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμμετέχοντες δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, το Κέντρο Κοινότητας Αλοννήσου έχει αναλάβει την γνωστοποίηση της έρευνας στους κατοίκους της Αλοννήσου καθώς και την οργάνωση των συναντήσεων των κατοίκων με το κλιμάκιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου