ΤΟΠΙΚΑ

Στο “κόκκινο” πάλι η ρύπανση στο Βόλο

στο-κόκκινο-πάλι-η-ρύπανση-στο-βόλο-851206

Στην «κόκκινη ζώνη» η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο. Μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2007 το πολεοδομικό συγκρότημα «πνίγηκε» 39 φορές στα αιωρούμενα σωματίδια (PM10), όταν το ανώτατο όριο ετησίως για τις ημέρες υπέρβασης των συγκεντρώσεων είναι 35!
Οι μετρήσεις για την ημερήσια διακύμανση των αιωρούμενων σωματιδίων, τις οποίες καταγράφει ο Σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Νομαρχίας Μαγνησίας, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο οι υπερβάσεις του ορίου των 50 mg/m3 αέρα για τα αιωρούμενα σωματίδια εξάντλησαν και ξεπέρασαν κάθε περιθώριο.
Στη διάρκεια του Ιανουαρίου καταγράφηκε υπέρβαση σε συγκέντρωση μικροσωματιδίων για 19 ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 7 έως και τις 17 Ιανουαρίου ο Βόλος «βομβαρδίστηκε» από μικροσωματίδια χωρίς… ανάσα, με εξαίρεση την 12η ημέρα του μήνα, οπότε η μέτρηση έδωσε 44 mg/m3 αέρα.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα δε το όριο ξεπεράστηκε κατά πολύ, αγγίζοντας ακόμη και τα 93 mg/m3 αέρα σε αιωρούμενα σωματίδια.
Υπέρβαση του ορίου καταγράφηκε στις 11 από τις 28 ημέρες του Φεβρουαρίου, ενώ το Μάρτιο οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ξεπέρασαν το όριο εννέα ημέρες.
Ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος επανέλαβε χθες ότι από τη σχετική νομοθεσία δεν ορίζεται όριο επιφυλακής για τα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά επιτρέπεται η υπέρβαση κατά 35 φορές ετησίως.
Τα στοιχεία, πάντως, που ήδη έχει παρουσιάσει ο αντινομάρχης δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό. Από το 2001 οι υπερβάσεις ετησίως σε αιωρούμενα σωματίδια καταγράφονται σε πολλαπλάσιες ημέρες από τις επιτρεπόμενες.
Συγκεκριμένα, το 2001 σημειώθηκαν υπερβάσεις ορίων 94 φορές, το 2002-116 φορές, το 2003-97, το 2004-109, το 2005-116 και το 2006 σημειώθηκε υπέρβαση των ορίων 124 φορές.
Στις αρχές Μαΐου έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη στη Μαγνησία κλιμακίου υπαλλήλων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκ νέου βαθμονόμηση των οργάνων του Σταθμού Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΝΑΜ.
Με τους υπαλλήλους του κλιμακίου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αντικατάστασης μηχανημάτων ή η προσθήκη νέων, όπως για παράδειγμα η μέτρηση βενζολίου.
Τους αμέσως επόμενους μήνες, στο μεταξύ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ η προμήθεια νέων δειγματοληπτών που θα εγκατασταθούν και στο σταθμό μέτρησης της ΝΑΜ. Από τις αναλύσεις των φίλτρων των δειγματοληπτών, που θα γίνει σε ειδικό διαπιστευμένο εργαστήριο, θα είναι δυνατή η ακριβής προέλευση των σωματιδίων και η διαπίστωση των πηγών ρύπανσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου