ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκάθαρη θέση από την Κομισιόν για το SRF και RDF στον Βόλο

ξεκάθαρη-θέση-από-την-κομισιόν-για-το-srf-804462

Η μονάδα παραγωγής SRF που σχεδιάζεται στον Βόλο, θα συμβάλλει στη μείωση του υπερβολικού ποσοστού υγειονομικής ταφής αποβλήτων στην Ελλάδα ενώ η καύση RDF –SRF σε τσιμεντοκλιβάνους αντικαθιστά την καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την Κομισιόν και τα όσα απάντησε ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Vella, στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, ο οποίος πριν από αρκετό διάστημα είχε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στην Κομισιόν, με αφορμή τις διαμαρτυρίες συλλογικοτήτων και μερίδας επιστημονικών φορέων της περιοχής, που ισχυρίζονται ότι, η παραγωγή και η καύση RDF- SRF αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επικαλούμενοι στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα οποία όπως υποστηρίζουν, κατά την καύση των υλικών αυτών, εκλύονται στην ατμόσφαιρα, διοξίνες, φουράνια, ακόμη και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Vella, ως προς το σκέλος που αφορά στη μονάδα παραγωγής SRF που σχεδιάζει ο Δ. Βόλου παραπέμπει επίσης στις αρμόδιες αρχές, δηλώνοντας ότι αυτές «έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι μόνο μη ανακυκλώσιμα απόβλητα υπόκεινται στην επεξεργασία στερεών ανακτηθέντων καυσίμων».

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, που αφορούσε στο επίμαχο δείγμα, που είχε μπλοκαριστεί από μέλη συλλογικοτήτων, παραμονές του Πάσχα έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο, ο κ. Vella κάνει γνωστός πως ουδέποτε υπήρξε καταγγελία στην Επιτροπή για δείγμα που δεν πληρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές για RDF και ως εκ τούτου δεν είναι ενήμερη για τις συγκεκριμένες καταγγελίες στις οποίες αναφέρεται ο κ. Χουντής και παραπέμπει στην «απόφαση 2013/163/ΕΕ της Επιτροπής, η οποία αφορά στη θέσπιση των συμπερασμάτων βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, όσον αφορά την παραγωγή τσιμέντου. Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν οριακές τιμές εκπομπών για τον υδράργυρο, τις διοξίνες και τα φουράνια. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο μέρος 6 του παραρτήματος VI της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο μετρήσεις των βαρέων μετάλλων και των διοξινών και των φουρανίων ετησίως, και τουλάχιστον μία μέτρηση ανά τρεις μήνες για τους πρώτους 12 μήνες λειτουργίας».

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα για την απαιτούμενη σήμανση κατά τη διασυνοριακή μεταφορά μεταξύ κρατών-μελών, αποβλήτων προοριζόμενων για καύση RDF και SRF, ο κ. Vella απάντησε: «Όσον αφορά στη μεταφορά των καυσίμων που προέρχονται από απόβλητα, βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 απαιτείται προηγούμενη γραπτή κοινοποίηση, συναίνεση και ταυτοποίηση των μεταφερόμενων αποβλήτων μέσω του σχετικού κωδικού που απαριθμείται στα παραρτήματά του. Τα απόβλητα δεν υπόκεινται στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 σχετικά με την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μειγμάτων».

Δήλωση Νίκου Χουντή

Με αφορμή τις παραπάνω απαντήσεις, ο κ. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει το μάτι και διευκολύνει όσους προωθούν προγράμματα καύσης για «ενεργειακή αξιοποίηση», υπονομεύοντας ταυτόχρονα το στόχο που υποτίθεται ότι η ίδια έχει θέσει, για την κυκλική οικονομία, τη μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.

Από τις απαντήσεις της Κομισιόν προκύπτει επίσης ότι αδιαφορεί για τις δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών του Βόλου, οι οποίοι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εισαγωγή και καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής, στο τεράστιο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018.

Οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, αλλά και μια τεράστια διεθνής βιβλιογραφία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οι πολίτες του Βόλου δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους, υπερασπιζόμενοι την υγεία των παιδιών τους, απέναντι στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα» καταλήγει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου