ΤΟΠΙΚΑ

Λαβράκια έβγαλαν οι νέοι έλεγχοι Επιθεωρητών στον Βόλο

λαβράκια-έβγαλαν-οι-νέοι-έλεγχοι-επιθ-805042

Mε λουκέτο κινδυνεύουν υποκαταστήματα συστημικών τραπεζών του Βόλου, μετά από τους νέους αιφνιδιαστικούς ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που έβγαλαν «λαβράκια». Η έκθεση ελέγχου, που βρίσκεται ήδη στο Υπ. Εργασίας, καταγράφει συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, μετά την έφοδο που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο και στον οποίο διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις στην τήρηση του ωραρίου των εργαζομένων και ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ, δεν υπήρξε συμμόρφωση των τραπεζών.

Όπως διαπιστώθηκε σε νέο έλεγχο που έγινε στα υπότροπα υποκαταστήματα, η τήρηση του ωραρίου παραμένει λέξη «άγνωστη». Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να απασχολούνται πολλές ώρες υπερωρία χωρίς να δηλώνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και χωρίς να καταβάλλονται επιπλέον χρήματα σε αυτούς. Επίσης δεν τηρείται βιβλίο υπερωριών, όπως υποχρεούται να έχει η κάθε επιχείρηση.

Η έκθεση ελέγχου που συντάχθηκε για το νέο έλεγχο, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ειδικής Γραμματείας του Υπ. Εργασίας. Αναφέρει αναλυτικά τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν (μη τήρηση ωραρίου απασχόλησης, μη πληρωμή υπερωριών, δανειζόμενοι εργαζόμενοι που δε έχουν δηλωθεί στο βιβλίο προσωπικού, καταστρατήγηση της επιχειρησιακής σύμβασης κ.ά.), όπως επίσης ότι επρόκειτο για τον δεύτερο έλεγχο ο οποίος κατέδειξε μη συμμόρφωση των τραπεζών στα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νόμο, στον τρίτο έλεγχο που θα γίνει και θα διαπιστωθεί παράβαση, οι ελεγκτές αυτομάτως θα βάλουν «τριήμερο λουκέτο» στα υπότροπα υποκαταστήματα, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα αυξημένα, για την συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Το άρθρο 33 του νέου νόμου (4488/17) προβλέπει την επιβολή του τριήμερης αναστολής λειτουργίας αν διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε 3 ελέγχους στην ίδια επιχείρηση.

Να σημειωθεί πως η νέα «έφοδος» των ελεγκτών εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχων για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας και πραγματοποιήθηκε αφού υπήρξαν πολλές καταγγελίες προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Εργασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες διασταυρωμένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, από το Υπ. Εργασίας έχει δοθεί εντολή να συνεχιστούν οι στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση κάθε πτυχής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας μάλιστα και την γραμμή 15512 για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου