ΤΟΠΙΚΑ

Για 1η φορά Βολιώτης μαθητής στη NASA & στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας

για-1η-φορά-βολιώτης-μαθητής-στη-nasa-στην-805054

Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, Βολιώτης μαθητής διακρίνεται στο διαγωνισμό αστρονομίας, που διενεργεί εδώ και 23 χρόνια η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης του Βόλου και συμμετέχει τόσο στην ομάδα που μεταβαίνει ήδη στη NASA για αστροναυτική εκπαίδευση, όσο και στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πεκίνου, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πρόκειται για το μαθητή της 1ης τάξης του Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου Γιαννίση – Μανέ Αργύριο, ο οποίος ύστερα από αυστηρές εξετάσεις 4ων φάσεων αναδείχθηκε και κατέλαβε τις πρώτες θέσεις του 23ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2018, για να πάρει έτσι το πολυπόθητο εισιτήριο, και να ταξιδεύει σήμερα προς τη NASA, σε μια 7ήμερη εκπαίδευση, παρόμοια με εκείνη των αστροναυτών που ταξιδεύουν στο Διάστημα και τώρα πλέον προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο εν λόγω μαθητής έλαβε μέρος τον περασμένο Δεκέμβριο στην 1η φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» και τον περασμένο Φεβρουάριο στη 2η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» και κατετάγη 10ος στις δύο αυτές φάσεις μαζί, οπότε πήρε το χρίσμα για να συμμετάσχει στην επόμενη φάση, στην οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι 29 καλύτεροι μαθητές από όλη την Ελλάδα. Στην 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του Μαρτίου, ο Αργύρης ήρθε 3ος κατά σειρά επιτυχίας και απέκτησε έτσι το δικαίωμα αφενός μεν να πάρει το εισιτήριο για τη NASA, αφετέρου δε να διαγωνισθεί εκ νέου στην επόμενη φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» των 10 πρώτων μαθητών. Η τελευταία αυτή φάση διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα σε τρία αστρονομικά αντικείμενα, όπως γίνεται σε όλες τις Ολυμπιάδες Αστρονομίας. Την Ανάλυση Δεδομένων, τη Θεωρητική Εξέταση και την Παρατηρησιακή Άσκηση. Στα διαγωνίσματα αυτά ο Γιαννίσης – Μανές κατέλαβε την 5η θέση και έτσι προκρίθηκε για την 12η Διεθνή Ολυμπιάδα του Πεκίνου με τους άλλους 5 πρώτους μαθητές.

Να σημειωθεί ότι θα συνεχισθεί η εντατική φροντιστηριακή εκπαίδευση των 5 αυτών μαθητών επί μια εβδομάδα στο τέλος Αυγούστου και επί μια ακόμη εβδομάδα προς το τέλος Οκτωβρίου από καθηγητές πανεπιστημίου, καθηγητές φυσικούς Δ.Ε. και ερασιτέχνες αστρονόμους, από τους πολυάριθμους που διαθέτει πλέον η Εταιρεία Αστρονομίας.

Επικεφαλής της ομάδας για τη NASA είναι ο Βολιώτης επίσης, μαθηματικός και υποψήφιος διδάκτωρ Αστρονομίας, Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος, τακτικό Μέλος της Εταιρείαςκαι της ολυμπιακής ομάδας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, γραμματέας της Εταιρείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου